Омбудсманът предлага мерки за защитата на гражданите от колекторите

Нужни са спешни законодателни промени за дейността им
17 яну 2022 20:08, Анисия Иванова
15
Омбудсманът предлага мерки за защитата на гражданите от колекторите
Снимка: Омбудсманът на Република България

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до вицепремиера и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, в което потвърждава необходимостта от спешни законодателни промени за регламентиране дейността на събирачите на вземания, т. нар. колектори. Поводът за писмото е инициативата на министъра за обсъждане и изготвяне на законопроект, който да регулира дейността на тези дружества.

Проф. Ковачева подчертава важността от спешно приемане на законодателни мерки, чрез които да се предостави допълнителна защита на гражданите и контрол при упражняването на дейностите по прехвърляне на вземания и извънсъдебното им събиране. Тя посочва, че в условията на пандемия проблемите на хората са още по-изострени заради извънредното положение, довело до намалели или дори липса на доходи.

Омбудсманът обръща внимание на факта, че през годините тази тема неизменно е била във фокуса на нейната институция и по нея са предприемани редица действия – отправяни са препоръки в годишните доклади, сезиран е главният прокурор, в писма до председателя на Народното събрание и министъра на правосъдието са поставяни основните проблеми на гражданите с колекторските фирми, за които те са сезирали институцията.

Омбудсманът предлага конкретни мерки, които да залегнат в проекта на закона:

- Вземанията срещу потребител да са непрехвърлими, освен ако същият не е дал изрично и в писмена форма съгласието си за това, при това преди прехвърлянето и в индивидуално уговорена клауза в договора;
- Задължително предоставяне при поискване от страна на длъжниците на коректна и точна информация какво са изплатили и какво остава да дължат;
-  Уведомяване за прехвърлянето от предишния кредитор като се посочи кой е новият кредитор; основание и падеж на вземането; общият размер на дължимата сума; общият размер на платената сума; банковата сметка на кредитора; ограниченията за новия кредитор да начислява такси, неустойки, санкции и лихви, които не са предвидени в договора;
- Създаване на специален регистър на фирмите за събиране на вземания;
- Подробно описание на процедурата по несъдебно събиране на задължението с предвидени изрични забрани и ограничения за колекторите;
- Предвиждане на глоби и санкции при неспазване на законовите разпоредби;
- Засилване на контрола като се предвиди например прекратяване на регистрацията при няколко нарушения.

„Възползвам се от случая да обърна внимание на факта, че освен проблемите с колекторските фирми, в своите жалби до мен, гражданите поставят и въпроси за нуждата от законодателни мерки за контрол върху фирмите за бързи кредити и за решаване на проблема с вечния длъжник чрез приемане на закон за несъстоятелността на физическите лица (закон за личния фалит)“, пише още общественият защитник.

Проф. Ковачева акцентира върху факта, че нашата страна остава единствената в Европейския съюз, която не предоставя възможност на длъжниците, които обективно и трайно не могат да погасяват своите задължения, да решат този проблем. В заключение тя изразява готовността си за включване на експерти от институцията на омбудсмана в работната група по изработване и обсъжданенормативни промени, чрез които да има адекватна защита на гражданите в отношенията им с колекторските фирми.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
обудсмана също да предложи промени в закона за чси , понеже те са си написали закона е много трудно да ги съдиш , заповедното п-во е изцяло от тях написано
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колекторите бият!Наследство от мутренските времена!
9
1
 
2
 
! Отговори
Праведен преди 2 години
А, Вие изобщо, какво правите там !
8
2
 
1
 
! Отговори
ДО 8 преди 2 години
Хайде на Бас ? Манолова и Динчева прокараха Закона за ЧСИ през член 417 от ГПК - внесен от Мая Манолова и Дончева .Тогава бяха Партия със СДС , Борисов и Пеевски .
7
1
 
3
 
! Отговори
ГРЪМНИ ЕДИН КОЛЕКТОР преди 2 години
...и ше видиш как останалите ше те оставят на спокойствие....ха,ха,хааааааааа
6
3
 
7
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 години
Мая Манолова и Татяна Дончева прокараха Закона за ЧСИ и Колекторите - те имат такива Фирми . Трябва Народното Събрание да промени Законите , а Мая и Татяна да се проверят за Доходи и Национална Сигурност от НАП и ДАНС .
5
2
 
4
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Ам на селяните :)))
4
1
 
9
 
! Отговори
Амиии преди 2 години
Никакви проблеми нямам с т.н. колектори. От сс-груп някаква се опитаха ми се блещят, хора да ми пращали - обещах им да ги посрещна подобаващо с мои хора, нарекоха ме *** и трета година си траят.
3
2
 
10
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
И Манолова ги играеше тез аларми за пред хората !
2
1
 
19
 
! Отговори
Бай... преди 2 години
Тези "бързи кредити" трябва незабавно да бъдат забранени ! Нагли лихвари и рекетьори под чадъра на държавата !
1
1
 
7
 
! Отговори
кога? преди 2 години
или пак ще е на хартия само