Петков: Няма нерешими въпроси с РСМ с конструктивен диалог

За какво ще разговарят премиерите Петков и Ковачевски утре в Скопие?
189
Петков: Няма нерешими въпроси с РСМ с конструктивен диалог
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Премиерът Кирил Петков се надява, че вместо да се гледа къде са били грешките в последните 30 години, ще има конструктивен, диалогичен подход занапред с Република Северна Македония.

Добросъседството от огромна важност - за България, за Република Северна Македония и за целите Балкани. Наистина аз вярвам, че колкото повече работим заедно, колкото по-голяма свързаност имаме, колкото повече нашите хора общуват, правят бизнес, толкова по-добре, заяви Петков в интервю за МИА, цитирано от БТА.

Утре премиерът е на еднодневно посещение в Скопие.

Това, което виждам като един проблем, което се е случвало, е, че не сме вършили достатъчно работа заедно, а само повече политиците са се изказвали и са давали от двете страни на границата някакви декларации, някакви приказки, а реално работата, която е трябвало да свършим, не сме я свършили. И каква е тя? Според мен не е нормално аз като премиер на България да трябва да летя, ако искам да използвам комерсиалните авиолинии, да летя през Виена, за да стигна до Скопие или до Истанбул - това просто е. . ., ако помислите, отиваме назад и напред - много по-нормално е да имахме вече такава авиолиния. Не е нормално да нямаме жп линия, която вече да движи търговския обмен между София и Скопие. Не е нормално да нямаме общ културен календар, каза още той.

По думите му вместо декларации и политическо говорене, сега е време да запретнем ръкави и да кажем - трябва да свършим много работа заедно. Трябва да го свършим с ясната идея, че само когато успеем реално да свършим тази работа, ние ще гарантираме истинско добросъседство, което ще се гарантира от самите наши народи, а не толкова от политиците, които са на деня в този момент, посочи министър-председателят.

Според него с конструктивен диалог всички тези въпроси са решими.

На утрешната среща премиерите на Северна Македония и България Димитър Ковачевски и Кирил Петков, ще разговарят преди всичко за икономика, инфраструктура, образование, сътрудничество в образованието, иновации, както и за подкрепа в процеса на евроинтеграция на страната, предаде МИА.

Това потвърди днес македонският премиер Ковачевски пред медии след среща с македонския президент Стево Пендаровски.

Ковачевски подчерта, че на срещата с Петков ще разговарят за увеличение на търговския обмен, засилена обмяна на идеи, на млади хора, които ще върнат взаимното доверие, за да се възстанови диалогът на "ниво, което гледа към бъдещето".

По думите му намерението на двамата премиери е да разговарят за бъдещето, както и за проекти, които означават по-добър живот за гражданите на двете страни.

Ковачевски каза, че македонските позиции са кристално ясни: Ние сме Република Северна Македония, в която гражданите говорят македонски език и имаме отделна идентичност.
По историческите въпроси, винаги съм казвал, че трябва да бъдат част от делата на историците, а доверието между гражданите трябва да се изгражда върху основи, които значат по-добър стандарт за тях и как да стигнем до него. Що се отнася до правата на малцинствата, ние уважаваме всички разпоредби и всички организации, в които те се уреждат на международно равнище, посочи той.

Ние също така сме държава, която каза на всичките си съседи, че няма да се меси в техните вътрешни въпроси, подчерта Ковачевски.

Той допълни, че с българския премиер Петков няма да подписват договори за това, което трябва да се свърши в областта на икономиката, а чрез работа ще върнат първо доверието между гражданите.
Когато говорим за сътрудничество в областта на икономиката и в областта на търговията, разчитам на сътрудничество в бизнес сектора, което значи, че ще поканим и стопанските камари на двете държави да си сътрудничат. В областта на образованието ще поканим университетите да си сътрудничат, допълни Ковачевски.
Той отбеляза, че този принцип ще се използва и при културния обмен, както и че ще се работи за по-добра комуникация между младежите.

Ковачевски подчерта, че е "рационален оптимист", т.е. че вярва в решение, като подчерта, че ще работи за постигането на това решение.

Македонският вицепремиер, отговарящ за европейските въпроси Боян Маричич, каза днес, че посещението на Кирил Петков е добър знак и добър сигнал за начало на нов процес, тъй като и от двете страни на границата има нови правителства, на които трябва да се даде шанс и да ускорят усилията за решаване на нерешените въпроси.

Той заяви още, че практиката на ненамеса във вътрешните работи на съседните държави продължава.
Това е наше задължение по конституция, така че Северна Македония не казва къде и какво малцинство има в региона, това е вътрешен въпрос за всички страни от региона, включително България, а всяка група от хора, етническа общност или политическа партия или сдружение имат право да търсят правата си чрез Съвета на Европа, Европейския съд за правата на човека или Европейската конвенция за правата на човека, каза Маричич.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
как ни изиграха с шмекерлъци , всичко е целенасочено , няма да казват къде са малцинствата , платени от тях , 6 човека непрекъснато атакуват съда за регистрация от омо илинден и обжалват отказа в страсбург , нашите разузнавания спаха през годините, не можаха да направят същото в Македония , толкова техни ни минаха през университетите безплатно, 150 000 бъл паспорта , или тука се пишат българи а там македонци егати миш маш нацията
161
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
този човек е с промит мозък , до седми клас е стоял тук , не научил и правописа след което е отраснал в канадското общество далече от България , в главата са му само хедж спекулативни фондове и тн , я прочетете някоя канадска преса , как го защитават и плюят костадин /и името му научили/ Канадците на над 2000 км да си гледат Канада
160
1
 
1
 
! Отговори
П.К. инк. преди 2 години
-Няма нерешими въпроси... Разбира се. НО! КАТО СЕ СПАЗВАТ ВСИЧКИ КЛАУЗИ НА ДОГОВОРА МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И МАКЕДОНИЯ, ПОДПИСАН ОТ ДВАМАТА ПРЕМИЕРИ ПРЕЗ ИСТОРИЧЕСКАТА 2017 година.
159
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То диалог добре, ама само да не е като договор между потребител и ви к- то например, единият само да дава пък другият само да взема. изобщо и дума да не става да отстъпваме от всичко което е наше - историята ни идентичността ни езика ни. Ако този човек наистина е българин няма да отстъпи и няма да излиже нечий зад...к. Но, знам ли, то да си независим и да водиш политика която е полезна за твоята страна не е за всяка уста лъжица. Този не ми вдъхва доверие изобщо.
158
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кокорчо клекна на САЩ! Не че не беше ясно предварително, все пак той е на ясла в АЗБ, но не очаквах да предаде интересите на Родината си за паница боб!Иначе, срещо макетата нямам нищо против - ракията и мезетата са им добри, булките - арни, един език говорим (е техния бил макЕдонски, ана що от това). Само да не ми навират македонизма си!Също както с ония от "прайдовете" - да си бъркат къде щат, да не ме намесват мен!
157
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То е хубаво да има диалог, така се решават цивилизовано проблемите между дадени хора, обаче от техна страна има само отричане на всичко българско :)) Направиш ли компромис със сърбоманчетата, имай на предвид че ще ни очернят и присвоят историята ни, щото те немат идентичност :)) Остави ги да си лаят и да подкупват анонимни политици у Западо, нема да ги огрее :))
156
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
***,пробелми други нямаме ли та плакнете очите на хората с глупости.Инфлацията взривява всичко по пътя си ,хората едвам издържат на поскъпването ,те взели да се занимават с Македония .
155
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Диалозите са хубаво нещо. Но когато си говорим за факти, те нямат място. Истината си е истина и няма какво да се обсъжда. Македонците нека си имат отделна държава, но не може да говорят, че са имали различна от нашата история преди 1944г.
154
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Усещам как просто Киро ще настъпи мотиката след като подкрепи СМ за сметка на Българската История!
153
3
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 години
КАТ РУСИЯ НЯМА ВТОРА ТЪЙ МОГЪЩА НА СВЕТА, ТЪЙ МИ КАЗА КИРО ПОРА И В КАНАДА ОТЛЕТЯ...
152
0
 
3
 
! Отговори
ф16 преди 2 години
40 години унищожаваме социалисти по целия свят!
151
4
 
4
 
! Отговори
Геноцид преди 2 години
Петков, днес има 10 000 заразени в България, а ти си правиш безполезни екскурзии до страна, която ни е длъжник на нас, а не ние на нея?!
150
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КОГАТО САЩ УДАРИ КАК БЕСЕПЕ ЗАГЛЪХВА!
149
1
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 години
Всичко потвърждава, че всичко създадено от социализма или възпитано от социализма е напълно негодно.
148
1
 
6
 
! Отговори
Зелен чорап преди 2 години
Този кирчо е не само необразован ,но и много по- глу пав отколкото го мислех. Мен ме е срам че съм БЪЛГАРИНкато го гледам и слушам.кой ще си признае че е БЪЛГАРИН по света като гледа този разгащен па лячо
147
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Петков, мръсно американско ***! Продажник и б.кклук!
146
1
 
10
 
! Отговори
Нмк преди 2 години
На този *** и па лячо трябва да му се забрани да подписва и договаря каквото и да било! Макетата го видяха че е въздух под налягане и затова му гледат сеира.СРАМ
145
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
има малтретирани мъже съшо
144
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега разбирам защо македонците не могат да четат древни "македонски" писания от преди 1945 година. Както и защо никъде не са споменавани "македонски българи", затова нямало българи в Македония. Ха-ха-ха! И къде го прочетоха, като езикът на всички извори е чист български. Вижте в тубата "Тема на денот - Научни факти за разликите помеу македонскиот и бугарскиот азик уште од 19-ти век"
143
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледам го по маке телевизия СИТЕЛ. Голям смях. Македонският мълчи итихичко му се подсмихва, Киро пЕтков ръкомаха разгърден, пляска с ръчички, като че ли е на конкурс за началник склад. ОСТАВКА!