Експерт: Газовата криза от 2009 г. у нас няма да се повтори

Печелившите от високите цени са САЩ, Русия и Иран
18 яну 2022 15:32, Анисия Иванова
12
Експерт: Газовата криза от 2009 г. у нас няма да се повтори
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Сценарият от 2009 година е много малко вероятен да се случи сега в България, ако заради риска от конфликт между Русия и Украйна доставките на руски природен газ в България бъдат ограничени. Това каза Кирил Темелков, заместник-председател на Българска газова асоциация в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

"Сега не сме зависими само от входа на Украйна. През 2009 година спря този вход и настана голяма криза", посочи Темелков. Случващото се обаче между Русия и Украйна безспорно ще повлияе на газовите пазари. България има разписани правила за действие при евентуална газова криза, каза Темелков и изрази надежда, че министерството е започнало подготовка за такъв сценарий.

Последните данни са, че около 14 млн. куб. метра на ден е консумацията в България при пиково потребление през студените зимни месеци. Това означава, че количествата само от Азербайджан и находището в Чирен не са достатъчни. Необходимо е да има и други източници. За радост, такива източници има. Това са терминала за регазификация в Гърция на остров Ревитуса, друг вариант е през терминалите в Турция, които имат много голям капацитет и България има техническа и технологична  възможност за захранване на природен газ от Турция и  дори получава в момента през т.нар. Турски поток природен газ от Турция.

"Имаме съществуваща връзка с националната преносна мрежа на Турция, а тя има присъединени към нея пет терминала на природен газ”, каза Темелков.

Печелившите страни от високите цени на природния газ са САЩ, Русия и Иран, това са страните с най-голям добив и при тях разходите за добив не са се изменили съществено.

Обявените капацитети по пътя на газа през новия интерконектор между България и Гърция, по който трябва да се получава цялото количество азерски газ, осигуряват възможност да се повишат тези доставки за България.  Оттук се поставя въпроса каква е причината, за да не могат да се осигурят. Основният договор е бил с възможност за алтернативни точки, но впоследствие  е подписан анекс,който е премахнал тази възможност. Не сме наясно какви са мотивите за това нещо, но те трябва да бъдат установени. Кои са ограниченията, които налагат това, че не може да достигне този газ до нас. Много общо са дадени обясненията, че това е търговска тайна, каза Темелков.

"Булгаргаз е изключително съществено звено и винаги трябва да се грижим той да може да бъде участникът, формиращ пазара в България, но не и да се твърди, че „Булгаргаз” е този, който чрез монопола си поддържа цените в България. Трябва да се осигури конкуренция на пазара, така че да получим най-добра цена при най-добри услуги. Това е нашият призив, който винаги сме заявявали", заяви гостът.

„Булгаргаз” в момента няма ясни приети вътрешни правила как освобождава количества. Програмата за освобождаване на количествата е направена така, че се решава само в един кабинет как ще бъдат освободени количествата. Това не е редно".

Още за особеностите на българската енергийна криза, за свободния пазар на природен газ и регламентите и необходима ли е промяна при ценообразуването на Обществения доставчик може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Стратегическата сигурност на България е търговска тайна. Поредното доказателство, че атлантическите политици са национални предатели!
10
0
 
1
 
! Отговори
факт преди 2 години
Газ има,ама на такава цена,че обезсмисля всяко производство.
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имаме "договор за газ без тръба" и "тръба без договор за газ". Вдигам кръвно. Герберските калинки вдигат кръвно от страх от затвор.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
14 млн. куб. метра на ден -- по сегашната цена това е 14 млн. долара на ден. Този е един празноглавец на хранилка. Това интервю е за заблуда на електората, керванът да си върви както досега, а кучетата да лаят по-малко.
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нямаме тръба към Азербайджан, но имаме договор и плащаме по него, без да вземаме газ. Имаме тръба Балкански поток, но нямаме договор с Газпром за доставка на газ...............Теменужките вдигнаха кръвно....Далаверата и загубите са за стотици милиони. Кой няма да вдигне кръвно? Затворът е отворен и чака далавераджиите с тези договори и несъществуващи тръби.
6
0
 
2
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До Анонимен 3 - e? Уран имаш, факт. Първите документирани добиви на Третия райх са именно тук, в България. По спомен, около Бухово. Но технология за обогатяване - нямаш. Това е привилегия на "ядрените" държави и никой никога няма да те пусне в този клуб. Така че, и относно ядреното гориво си зависим до живот.
5
2
 
0
 
! Отговори
Хулигана преди 2 години
Това, което в момента се развива при децата с часове не е Ковид!!! И не закачайте децата, вашата леля,!
4
0
 
3
 
! Отговори
аз преди 2 години
с газта е голямата далавера затова нищо няма да стане ясно този газопровод от гърция през димитровград се говореше още по времето на станишев но вече 15 години нищо не се прави за да може някой наш човек да си напълни гушата
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой да ми каже защо се вдига тока след като у нас пълно с въглища и уран за централите за газа съм съгласен газ нямаме
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Казват ли нещо по новините - винаги ще стане обратното.
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, няма как да се случи, защото газопровода от Украйна към нас бе заменен с турски поток. Можеше да го заменим с южен поток, но това вече е минало и няма как да се случи.