След 5 години половината хора може да нямат лични лекари

Освен с Ковид, медиците се борят и с паниката и притеснението
20 яну 2022 19:21, Красимир Ангелов
50
След 5 години половината хора може да нямат лични лекари
Снимка: Pixabay

"След 5 година половината от хората няма да имат общопрактикуващи лекари, защото на година намаляваме с 400 души.“ За това предупреди д-р Виктория Чобанова, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София област, пред bTV.

Според специалиста има грешки при управлението на COVID кризата, а най-високата цена са платили общопрактикуващите лекари.

"Няма една COVID зона у нас, която да работи по начина, по който е регламентирана амбулаторната процедура. Има зони, които няма преглед, а се правят само тестове и изследвания, в някои се правят допълнителни изследвания. Но няма нито една, в която да се поеме наблюдението и телефонните консултации и вторичния преглед, няма и безплатни лекарства за коронавирус", обясни Чобанова.

Тя коментира и заболеваемостта, като поясни, че заразените с коронавирус у нас са 3 пъти повече, отколкото реалната статистика показва.

По думите й освен с вируса, в момента лекарите се борят и с паниката и притеснението на хората, натрупано в дългите месеци на пандемията.

"Сега хората предпочитат да не бъдат карантинирани, затова не се изследват, за да не излязат положителни. Остават вкъщи за 2-3 дни и им минава. Има и хората с положителни тестове, но не всички са болни. Част от положителните тестове са в училище на ученици, които са пуснати от своите родители, защото са здрави според тях и реално нямат оплаквания", сподели още д-р Чобанова.

Тя обърна внимание и на лечението, като посъветва да се доверим на един лекар, а не на няколко, за да не се случи, че взимаме 5 различни лекарства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега като имат, какво от това
36
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, то защото голяма е ползата от личните лекари!!Обикновени чиновници писачи и печатари. За друго не стават.
35
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Половината хора" ?! :)))))А другата половина???!!
34
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точно казано ... Сега в България има 5 мильона население само още 1 милион да напусне България и ще останат повече ПЕНСИОНЕРИ и Ваксинирани МИШКИ
33
2
 
3
 
! Отговори
Киро Х преди 2 години
"Според специалиста има грешки при управлението на COVID кризата" Ko рйечи? Ша *** убидиш, ша знаиш! КАК тъй грешки ва, в България КОВИД кризата беше управлявана от такива мастити епидемиолози и вирусолози, като Ани Салич, Виктор Николаев, Цветанка Ризова и Мария Цънцарова! Че и Копейко Костадинов, Бойко Борисов, Кирчо Ментето и какви ли още знайни и незнайни личности управляваха КОВИД кризата! От майстор и професионалист нагоре!
32
0
 
9
 
! Отговори
Соца преди 2 години
Имаше участъков лекар и участъков педиатър. По местоживеене. Не можеш да идеш при друг, ако ще чудо да направиш. Частната практика беше забранена. Трябваше да имаш много дебели връзки за да те приеме за консултация някой друг.
31
0
 
8
 
! Отговори
Е, и ние помним преди 2 години
До Анонимен35 Опс, не беше точно така... и други сме живели по същото време, та ясно помним и плюсовете и минусите. Всички, които не бяха сред правоимащите, тоест народът, бяха закрепостени към районни поликлиники и нямаха никаква възможност да избират нито болница, нито специалист! По същия начин беше и с разпределението на завършилите студенти. Където те разпределят, там отиваш да работиш и нямаш ли вуйчо *** - няма "не искам там"!
30
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
33, живяла съм по време на соца и не, не беше така. Когато имах нужда от лекар, отивах в поликлиниката и можех да вляза при когото си искам. Вкл. при специалист - нямаше нужда от направления. Лекари имаше във фабриките и училищата, по селата - нямаше проблеми.
29
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То и сега нямат. Имат само на хартия, а от това файда - никаква.
28
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Навремето в соца имаше квартален лекар. Не можеш да отидеш при друг по желание. Длъжен си по адресна регистрация. Точка. Сега всеки може са отиде в който град си иска, при когото си иска. А лекарите сами ги прогонихте от България заради неуважение, агресия, ниско заплащане.
27
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди години като нямаше лични лекар та какво? Даже беше по добре, отиваш директно при лекар без направление и те преглежда, дори нямаше потребителски такси.
26
3
 
11
 
! Отговори
680 преди 2 години
Ами ще си вкараме отвън, ко па толкоз. Половин Германия е с източно-европейски лекари и Великата-британия с панджаби ЛЛ. Моят ЛЛ е чужденец, от руските репулики - спрвя се далеч по-добре от всички изперкалячки преди. Най-малкото вдига си телефона, когато е по спешност, записва часове в онлайн приложение и по телефона и не кеса по 2 часа пред кабинета.
25
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че лекарите да не са прости да се забавляват с антиваксъри.
24
3
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Уважаемата лекарка забрави да допълни,че личните лекари изритват своите пациенти към ковид зоните.Напълно е права тя,че там нещата са на конвейер и никой не те преглежда-амбулаторните листове,рецептите са copy-paste.Обаче и личните след това "лекуват" положителните си пациентите по телефона,също нито ги преглеждат,нито им виждат очите.Ето го отговора за високата смъртност-нежеланието болните да бъдат адекватно лекувани.Като добавим и масовото изписване на антибиотици(без да има нужда),трагедия е
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еш апа тиъ. Сакът дъ на ни ликувът оти нещем сдъ на ванцинирвът бес паре. Нема пъъъ.
22
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А вие какво искате, никой с нищо да не ви занимава ли? Да не сте си избирали медицинска професия.
21
4
 
3
 
! Отговори
АСАН преди 2 години
До Асан... МАРАБА АДАШ! Къ си нбескъ? Колку жилезу набра? Да каеш нъ Айшету че шъ минъ да я праа дъ умиргъ! Ша ти донесъ и шише ракиъ.
20
4
 
12
 
! Отговори
НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО преди 2 години
Дори и сега ИМА хора БЕЗ да ходят изобщо на лекар. Тези хора се водят здравеняци и без придружаващи болести.
19
2
 
4
 
! Отговори
АСАН преди 2 години
Малийййй сака че язе сам ва учил!
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
8000 euro на месец за РИТНИТОПКОВЕЦ - а вие, роби на труда, работете, работете, работете ангария...превивайте гръб! Нагайката и камшикът ще плющят до сетния ви дъх!----- В "Ботев" явно наистина са развързали ударно кесията за пролетта и ще гонят място в Европа. Поне така говорят сумите, хвърлени по новото попълнение Мохамед Брахими. "Марица" се добра до уникални подробности по сделката. Пловдивчани са платили 120 000 лева трансферна сума на закъсалия Пирин за правата на дясното крило. Отделно са му разписали тлъста заплата от 8000 евро на месец. Има и бонуси.