България тъпче на едно място в борбата с корупцията от години

Последни сме в Европа по "Индекс за възприятие на корупция"
25 яну 2022 11:08, Елка Василева
197
България тъпче на едно място в борбата с корупцията от години
Снимка: архив, БГНЕС

България е под средата - на 78-о място, в глобалната класация на международния "Индекс за възприятие на корупцията" за 2021 г., а в Европа страната ни се нарежда на последно място в класацията. Данните от изследването бяха представени от Калин Славов и Ваня Нушева от "Прозрачност без граници", предаде БТА.

Позицията на страната в класацията показва системни, трайни и структурни проблеми в борбата с корупцията, отбеляза изпълнителният директор на "Прозрачност без граници" Калин Славов.

Индексът показва, че държавата ни има 42 точки от 100 възможни /като 100 е нисък резултат, а 0 - висок/. Средната стойност на индекса в глобален план е 43 точки.

Начело в класацията са Дания, Финландия, Нова Зеландия, Норвегия, Сингапур и Швеция. В тези държави има стабилни политически власти, утвърдени демократични принципи на гражданско участие и контрол, както и чувствителност на обществото към отклонения на хора от публичната власт от нормите на поведение, обясни Калин Славов.

В Европа страната ни се нарежда на последно място в класацията при средна стойност от 66 точки. Пред нас са Унгария, Румъния, Хърватия, Гърция, Словения, Кипър, Малта, Чехия, Полша и Италия.

Ваня Нушева отбеляза, че индексът за страната ни се движи между 41 и 43 пункта през годините, което показва, че не просто нямаме напредък, а България "тъпче на едно и също място в борбата с корупция".

Изследването показва още, че само 25 държави са отбелязали прогрес в борбата с корупцията. През последните 10 години при 90 процента от държавите има низходяща тенденция. Над 120 държави имат индекс под 50. В глобален контекст се откроява преследването на гражданските активисти и закриването на неправителствени организации, посочи още Славов при представянето на резултатите.

Декларативната нулева толерантност към корупцията трябва да започне да се облича в конкретни политики, секторни планове и действия, според изпълнителния директор на "Прозрачност без граници".

Индексът измерва нивото на корупция в публичните институции в над 180 държави. Той е комплексен индикатор, базиран на 13 различни независими изследвания, проведени от 12 независими международни институции и изследователски организации. Основава се на аналитични доклади, оценки и възприятия на бизнеса, академичните среди и анализатори. Приетата дефиниция за корупция, която е международно утвърдена, е злоупотреба с обществено положение за лично облагодетелстване.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оставка на мракобесното правителство! Оставка на Киро, Кокорчо, любовниците им, кумовете им и другите им незаменими "експерти"!
167
0
 
2
 
! Отговори
БГ реалност преди 2 години
Нулева търпимост към корупцията - назначеният от Стойчо Кацаров директор на болница "Лозенец" сключил договор със себе си и се уредил с едни 40 000 лв.
166
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези са расисти щото излиза, че има корумпирани нации, а други- ангели. Всъщност България е точно толкова корумпирана колкото и Германия като се отчита стерента на икономическо развитие и богатство на обществото! Инвестиции трябват и нови заводи- много заводи за да работи народа и има достойни доходи! Така се маха корупцията, а не с расистки начмеци в платени докладчета за усещания, които целят да натискат държавата и да не ни пускат я в шенген, я в еврото.
165
0
 
3
 
! Отговори
Един от митинга преди 2 години
Всяка държава по света има корупция!Целия ЕС е в корупция!Цяла Европа , САЩ ,Канада ,Австралия! Корупцията се прави от ОЛИГАРСИТЕ! Не се прави от министри , мин.съвет , много рядко от парламентарно представени партии и депутати! Нямат назначени Главен Прокурор , съдии и прокурори , шефове на РПУ , МВР ,МВнР по политически квоти , какъвто е Рашков и не носи наказателна отговорност за лъжите?!Аз искам ПРОМЯНА , не ПОДМЯНА!Искам ДЕМОКРАЦИЯ , а не ЕДНОЛИЧНА ПРЕЗИДЕНТСКА ВЛАСТ!Искам да съм в ЕС !
164
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой вярва ли че в България има борба с корупцията? Най-много да се осъди някой ***, че се е опитал да даде 50 - 100лв на неподкупен полицай или на много дребендържавен служител.
163
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой си дава съвет, че трябвало да се чегърта до здраво - иначе пак избива! Бе, какво ще остане, след като се изчегърта всичко!
162
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БГ-то ще продължи да тъпче на същото място в "борбата" ЗА корупция, защото корупцията е далавера, а далаверата е любимото нещо на народните маси! И Господ да слезе на ревизия в БГ-то, ще се изкефи, като види как с наслада масово народът върти корупцията!
161
0
 
3
 
! Отговори
Възприятие преди 2 години
Българите много възприемат корупцията - на който и да кажеш за еврофондовете, веднага пита как може да източи някое евро.
160
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това не може да бъде. Нали киро мошенгията щеше да я бори тази корупция? Защо става още по-зле?
159
0
 
9
 
! Отговори
БГ реалност преди 2 години
Нулева търпимост към корупцията, поста министър на транспорта струва само 200 000 евра.
158
3
 
5
 
! Отговори
ако преди 2 години
в другите страни корупцията е по високите етажи,то в българия корумпиран е народът,да бутне на лекар,на катаджия,да си купи шофьорска книжка или диплома,да го назначи чичо му на работа,това са все корупции дълбоко вкоренени и не могат да изчезнат
157
0
 
2
 
! Отговори
До ГЕРБ преди 2 години
Кажете къде са конфискуваните биткойни!!!
156
0
 
6
 
! Отговори
112 преди 2 години
Нали знаете определението за корупция? Далавера в която не участвам АЗ! Новите май не искат да затворят хранилките на ГЕРБ и ДПС а да ги пренасочат към себе си. Бордовете на държавните предприятия (назначени в последната секунда) всеки ден наливат пари на тези, които са ги назначили а ние тук си чешаме клавиатурите. Ръжда се чегърта до здраво - иначе пак избива!
155
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ауу,Не може да бъде.Каква изненада.Дъвчете едно и също вече 30години.
154
0
 
6
 
! Отговори
някой преди 2 години
ВЕчно ще си клечим на това последно място.
153
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не виждам защо някой ще иска да стане политик, ако това не му носи позитиви - власт, пари, почести и т.н.т. Употребата на общественото положение за лично облагодетелстване е единствената цел на драпането за добро обществено положение,и това се вижда от цялата история на човека от Шумер до днес.
152
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Корупцията е хубаво нещо, особенно в България, където законът е много разтегливо понятие и не може да се разчита на него. Всички сме хора - редно е да можем да се разбираме по човешки - аз на тебе, ти на мен, така е справедливо
151
0
 
3
 
! Отговори
Христо преди 2 години
До пияница мистикДа, така е. Не се върнах толкова във времето. Да, мисля като Вас.
150
2
 
8
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
До Христо === Навсякъде по света има корупция и ще я има докато има и трима останали човека на Земята. Единият ще плати на най-силния да му дава повече ядене или направо да убие опонента си. Ами при прехваления соц всичко живо носеше дамаджани и кошници с луканки на лекарите, да лекуват по-добре техния човек. Правеха се услуги, за да ти дадат нещо по-така за ядене под щанда. Даваха се пари на ръка, за да ти купи който има право нещо от Кореком. Корупцията при соца беше 100%
149
0
 
5
 
! Отговори
Христо преди 2 години
До ПичНе е важно при Баце, Гоце, Станишко, Симеончо, Рашко, Цецко и всички останали герой. Важно е че корупцията в БГ Е ОГРОМНА във всички сфери на жалкия ни живот, като почнеш от катаджията, минеш през общината, правителството, президентство, следствие, прокуратура, съдии.....