Хлебари и млекопроизводители искат 9% ДДС на храните, а не 20%

Така щели да паднат цените
Обновена: 6 фев 2022 14:24 | 6 фев 2022 14:15, Камелия Цветанова
106
Хлебари и млекопроизводители искат 9% ДДС на храните, а не 20%
Снимка: БГНЕС

„Нормално е хранителните стоки в Германия да са по-евтини, тъй като там ДДС е 13,5% по-ниско, а енергийните разходи тук и там са изравнени, като разходите са по-евтини на единица продукция мляко в Германия“, коментира млекопреработвателят Димитър Зоров пред bTV.

„В България производителите и преработвателите на млечни продукти са силно социално насочени, в чистия смисъл – „донори“, казва Зоров.

Още по темата

„Между България и Германия има различна производителност на труда. При нас говорим за изключително ниска производителност на труда. Нормата за печалба в бързооборотните стоки наближава 0%. Бизнесът в България се декапитализира в резултат на завишени енергийни разходи, завишени транспортни разходи, завишени разходи на суровините. В бизнеса не остава ресурс, който да обезпечи и да заплати достойно, в повечето случаи, човешкия труд", каза Мариана Кукушева, председател на Националния съюз на хлебарите и сладкарите.
Според нея ниската производителност не се дължи на това, че хората са мързеливи, , но производства не отговарят на съвременните изисквания.

Зоров отбеляза, че е щастие ако бизнесът му излезе на нула, тъй като през декември е бил на загуба от 120 000 лв. Себестойността на продукцията му е скочила с 58%, а той е договорил с веригите повишение на цената на неговите продукти с 15%.

По думите му в неговия сектор са готови да излязат на протест заради ситуацията в момента.

И Зоров, и Кушева са категорични, че техните сектори имат нужда от спешна държавна помощ.

Единият вариант е именно през намаляване на ДДС за храните на 9%. ЕС даде право всяка държава суверенно да реши как да процедира с този данък, коментира Зоров.

Полша и Чехия са се възползвали от това, но не и България, допълни Кукушева.

Председателят на Националния съюз на хлебарите и сладкарите заяви, че не може да коментира цените в търговските вериги, но „знаейки доставните цени, прави ни впечатление като потребители, че са високи“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още по темата: ДДСценихрани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Запомнете едно и си го набийте в главите -ЦЕНИТЕ ПАДАТ САМО КОГАТО ИМА СИЛНО МЕСТНО ПРОИЗОВДСТВО В ТАКИВА ОБЕМИ ЧЕ ЧАК ДА ИМА И ЗА ИЗНОС,СВАЛЯНЕТО НА ДАНЪЦИ + СИЛНОТО ПРОИЗОВДСТВО ,ДА !НО САМО ДА СВАЛЯТЕ ДАНЪЦИТЕ ТОВА ОЗНАЧАВА ЧЕ РАЗЛИКАТА ЩЕ ОСТАНЕ В ДЖОБА НА ТЪРГОВЦИТЕ И ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ ,ЦЕНИТЕ НЯМА ДА ПАДНАТ ,ЗАПОМНЕТЕ ТОВА
93
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За хазарта и туризма, за ресторантьорите може, но за основните хранителни продукти - не може...То и да го намалят при такива "бизнесмени", които са все недоволни от производителността на труда и все си трупат печалбите за сметка на този труд, файда за народеца няма да има. Лакоми и некадърни кожодери! Колко европейски пари получават зърнарите, а цената на хляба хвръкна до небето?! Защо в България заплащането на труда не е адекватно на европейското, а цените тук са по-високи?
92
0
 
14
 
! Отговори
Аз промяната преди 2 години
Млякото е толкова некачествено незнам какво слагат там и литър е 2лв и 60 ст а нищо общо няма с мляко ТЕЗИ български ненаяли се все искат от държавата нали сте частници АЗ не искам от държавата пък и кой ще ме чуе И стига вече с тази ниска производителност а вашата печалба е огромна
91
0
 
11
 
! Отговори
До"Защо да не м преди 2 години
"В Германия е 7% ДДС-то на хранителните продукти"Тъй,тъй,ама и трудът за производството е по СКЪП с едни цели 500% а според въпросната "госпожа"Кукушева 35% от стойността на един хляб отиват за Фактора работник!
90
2
 
7
 
! Отговори
Защо да не може??? преди 2 години
В Германия е 7% ДДС-то на хранителните продукти!!!
89
0
 
12
 
! Отговори
Гост преди 2 години
българи- бой за хляб и дърва в 21 век. Закривайте и стига мъчихте хората. Нищо не става и това е
88
1
 
7
 
! Отговори
Vlady преди 2 години
Да представят исканията си пред архиепископ Датев Акобян.
87
1
 
11
 
! Отговори
Правете си хляб сами преди 2 години
Има достъпни евтини мини хлебопекарни за вкъщи не е никак сложно да се справите сами без алчните хлебопекари живеещи в лукс бизнесмени и бизнес мутреси.
86
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Себестойноста на хляба 35% е стойността на труда на работниците"Думите са изречени от тая човкаа Кукушева,та да питам като как в една Германия където имат 500% по високи разходи за труд,цената на насъщният е по ниска от нашата?
85
1
 
20
 
! Отговори
Специалист преди 2 години
КВа е гаранцията че като се намали ДДС на 9% мутрите няма отново СПЕКУЛАТИВНО да вдигнат цените и българина отново да плаща новите им джипове любовници и околосветски пътешествия ??? Като намалиха на кръчмарите и ДС хотелиерите ДДС на 9% да не би цените да станаха достъпни ???
84
2
 
21
 
! Отговори
Специалист преди 2 години
Най голямата лъжа в България повтаряна през последните 32 г от 1989 до сега е че имаме НИСКА ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ НА ТРУДА. Точно заради тази лъжа и оправдание ни държат изкуствено десетилетия наред в тотална мизерия бедност и нищета и поради тази причина сме първи в света по смъртност и тотална демографска катастрофа и колапс както и пред изчезване . Българския бизнес е ДС мутро олигархията заличаваха България от 1944 насам .
83
0
 
20
 
! Отговори
Перчо преди 2 години
Никаква помощ за тези.И минус 10% да им направят ДДС,пак няма да намалят цените.Който не може-оттича в канала.Ще останат тези ,които могат и разбират от бизнес .Не може само да купуваш коли,яхти,самолети и да очакваш висока производителност с остаряла техника и ниски заплати.Ако вложиш средства в нови технологии и машини ще се вдигне производителността.Българина не е ***.
82
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И 0% да им направят ДДСто, те пак ще направят хляба 1 евро, а млякото 1.5 евро. На кръчмарите им намалиха ДДСто и те за бладоарност направиха цените двойни и тройни.
81
0
 
21
 
! Отговори
ПЕНСИОНЕР преди 2 години
Ще ги намалят ,ама друг път млеко производителите достатъчно субсидии получават като фермери ,за да си купуват коли ,джипове и каквото се сетят ,ако се направи статистика половината от работната ръка която ползват нямат трудови договори защото друг избор нямат .Не знам какво печелят ,но потърпевшите сме ние .Само в магазин втора употреба намаляват цените ,но поне аз не помня хляб ,мляко ,месо и др.хранителни стоки след увеличение да са намалени за нас потребителите.
80
0
 
16
 
! Отговори
ф преди 2 години
Обаче, колко брашно има в хляба и какво качество е, е отделен въпрос. Същото е и с млечните произведения.
79
1
 
23
 
! Отговори
123 преди 2 години
Не е нормално хранителните продукти в Германия, Испания, Италия, Англия и т.н. да са по-евтини от България! Айде баста оправдания!
78
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и аз ИсКаМ 10 ГоДИШНА кола , АМа да нЕ ДАВаМ пОвече ОТ 3000 лв.
77
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Бизнесът"в България се декапитализирал в резултат на завишените енергийни разходи,завишените транспортни разходи,завишени разходи за суровини"Нима в Германия нямат същите разходи та им се налага да продават по Евтини стоки и да заплащат за труда на своите служители ПЕТ пъти повече??
76
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
опита показва че цените не падат от това намаление. Спомнете си ресторантите. Цените не паднаха, дори се повишиха.
75
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"И Зоров и Кукушева са категорични,че техните сектори имат нужда от спешна държавна помощ.Единият вариант е през намаляване на ДДС за храните на 9%"Чакай сега тоя данък ДДС не се ли поема от нас като потребители и евентуалната негова корекция с 11% надолу би трябвало да направи вашият продукт по евтин с толкова,или вие Убавци разчитате на НАМАЛЕНАТА ставка и в същият момент да запазите същите цени на своите продукти и да касирате ОЩЕ едни бързи 11% процента ПЕЧАЛБА от всичко произведено от вас