Шаламанов за армията: Трябва да развиваме нашите способности

"Да се прекъсне връзката с миналото, която ни дърпа назад"
22

"Последният КСНС избегна въпроса за реалните рискове, които произтичат от такъв тип хибридни заплахи. Но съм удовлетворен от мерките, които бяха предложени. Те са заложени и в коалиционното споразумение. Тези мерки са от такъв характер, че без ясното лидерство на премиера, министъра на финансите, на външните работи - не могат да се случат. Но за да се реализират, трябва да проявим известно търпение и разбиране - към момента са нужни ресурси за преодоляване на енергийната криза и Ковид криза", заяви бившият военен министър Велизар Шаламанов в студиото на "Денят ON AIR".

Той е категоричен, че на национално ниво разноговоренето не е пример за добро взаимодействие. А с напрежение проблемите няма да бъдат решени. Прогнозира и персонални промени.

"След срещата в Мадрид ще има истинско узряване, коалиционното споразумение ще започне да работи в областта на сигурността и отбраната. Вероятно ще се наложат промени. Има наследени кризи, създадени от предното управление. Когато едни хора пречат за осъществяване на реформата, логичното е те да бъдат сменени" , заяви Шаламанов пред Bulgaria ON AIR.

Според него реформата ще стане тогава, когато управляващите си представят реално как Българската армия се вписва в силите на НАТО.

"Трябва да се фокусираме върху нашите способности, върху развитието на индустриалната база. Радев е прав - не можем да модернизираме нашата армия само с доставки от чужбина, трябва да имаме капацитет, такъв капацитет се създава. Трябва да се прекъсне връзката с миналото, която ни дърпа назад, да се откажем от техника, която е на 40-50 г.", подчерта бившият военен министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До Анонимен 4 - дрън, дрън! Достъп имаш, стига да има политически топки! Кой те е спрял да вложиш пари и да купиш лиценз - примерно за смесени производства на дронове и противотанкови комплекси? Било с Израел - защото са най добрите? Никой не уважава просяци с протегната ръчица. Нашите "политици" дават повече пари за коли на Парламента. И нямат визия какво да правят. Защото основната движеща сила при тях е бакшиша - комисионната която ще лапнат от "сделката". Това ни е проблема, не друго.
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
шаламанов рабти в нато , колко унизително васалска е тази работа . договорите за амер бази не трябва да се подновяват
12
0
 
5
 
! Отговори
D: преди 2 години
Първо трябва да имаме армия пък после да се обучава
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А защо да не възродим икономиката си чрез военна индустрия? Ние сме добри в това и опит имаме. Едва ли ще можем да сглобяване самолети, но можем да се справим с по-малки машини. А имаме и страхотна шивашка индустрия, която едно време бълваше в огромни количества доста добра продукция за нашата армия, че и за съюзническата. Тъкахме платове със страхотно качество. Тук традиция имаме от 1вата световна още. Защо да не възобновим това производство? Машини, шиене, работа за мъже и жени!
10
0
 
4
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Първо трябва да възродим икономиката си,а след това военната СИ индустрия.Не може да стане с вълшебна пръчка.Ще минат поне двадесет години.
9
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имахме 2500 танка и 300 самолета. Сега имаме 80 танка и 4 самолета. САЩ не искат да плащаме с български стоки в САЩ.
8
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цялата наша армия е абсолютно излишна! Не става за ник'къв ...! Само се наливат едни народни кървави пари в тия нищоправци!
7
2
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Техниката,от която иска да се откаже този умник,все още е някаква гаранция за националната ни полу-сигурност.Ако иска да я заменим със бракувани бойни кораби и изтребители,създадени преди последната модификация на МИГ-21 да постъпи на въоръжение в БНА,значи му се ще комисиона от ...сделката.
6
0
 
1
 
! Отговори
SS преди 2 години
Късно е чадо мандалото хлопна !
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може би на две, три години за около седмица чета новини от България и все едно и също, ще, трябва, да направим за да станем нещо и т.н. и т.н. когато казвам довиждане на новините от България винаги съм с чувството, че говорещите куклички не могат да си намерят з.....ка. дори и да го търсят с две ръце? Жалко и тъжно състояние, което явно е прието за нормално. До скоро и ви стискам палци.
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бла, Бла!В Варшавския договор, имахме достъп до технологии за военните ни заводи. От тази база дори и собствени разработки.Нещо от НАТО да са ни предложили да усвояваме и развиваме?Варшавския е минало, но новите ни другари нещо стиснати ми се струват.
3
8
 
1
 
! Отговори
Човек за реализации преди 2 години
Драги хора, ако желаете България да стани супер държава и българската нация да не бъди поробена, тогава се запознайте с мен ! Няма да бъда лош ! Аз ще бъда себе си !България е лъв, а лъвът е орисан по природа да бъди цар на животните !
2
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като за начало 30 дена запас за Шаламанов. Звездец примерно.
1
1
 
26
 
! Отговори
Виждате ли го тоя? преди 2 години
Ей тоя грантаджия наряза самолетите, ракетите и оръдията, разформирова частите и захвърли военнослужещите на произвола на съдбата...