Проф. Петров: Горивата могат да стигнат до 4,50 лв./л през лятото

Думата "компенсация" трябвало да се превежда като "инфлация"
62

Икономистът проф. Красимир Петров прогнозира, че годишната инфлация ще бъде около 30%. На фона на това правителството обяви, че подготвя нови антикризисни мерки.

"Между 20 и 30% е моята прогноза, около 25-30% е за стоките от първа необходимост. Ключовата величина е цената на тока за потребителите. Видяхме какво стана с тока за бизнеса, с газта. Наблюдаваме нефта, който ще продължава да се покачва до 110-120 долара. Проблемът, който ще доразвихри инфлация е, че Шанхай е под пълен локдаун, което означава, че ще има проблем с корабите и доставките", обясни проф. Петров в "България сутрин".

И отбеляза, че думата "компенсация" всеки българин трябва да си я превежда като инфлация. Компенсацията от правителството означавала, че похарчва пари, които няма и които идват на кредит.

Още по темата
"Те са без покритие, а всяко харчене на дефицит е свързано с инфлация. Сега правителството прави всичко възможно, за да подклажда допълнително инфлацията, която се разгаря. В момента решаването на един проблем прави стария проблем два пъти по-сложен. Чрез тези компенсации правителството ускорява тежката и болезнена инфлация", каза още проф. Петров пред Bulgaria ON AIR.

Според икономиста решението е затягане на коланите на всички нива. По думите му, държавата трябва да затегна харчовете, а БНБ трябва да наложи ограничение на търговските банки по отношение на кредитирането.

"Стигнахме дотук, защото вземахме макроикономически мерки на фискално и кредитно ниво. Сега си сърбаме попарата от последните 2 години. Това, което се случва сега, няма нищо общо с Путин. Твърде бързо се разрастват парите в обращение", подчерта проф. Петров.

Прогнозата за му за 4,5 лв. за литър бензин през летния сезон стъпва на прогнозната цена на нефта. Не е изключено цената на горивото да скочи до 5 лева, посочи той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Професора е прав в едно нещо,за да се спре инфлацията е нужно да се ограничи и харченето.Няма как да се харчат пари и да се хвърлят милиарди и да чакате ниски цени.Мача е игран в САЩ през 70,те.Тогава Пол Волкър вдига лихвите до 20%,американеца остава с по малко пари в джоба,да докарва и криза,но после излизат по силни .Правителството ни бута към още по голяма инфлация.
42
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Малко е щом актуално сте все още за Украйна! Нека стане цената поне 10 лева, да видим дали егоистичните украинци ще помогнат? Много опростял народ - даже е видно вече!
41
2
 
3
 
! Отговори
ЦК на КПСС преди 2 години
До 32 :И като си купиш тези рубли къде ще ги харчиш?Или си мислиш че като отидеш в централната банка на Русия, срещу тях ще ти дадат злато?Направо ще ме спукате от смях.Навремето, който помни официалният курс на БНБ за долар беше под един лев.Само дето не ти даваха да си купиш а курсът на черно беше от 3 до 4 лева . Ако ти е толкова зор , пали колата и отивай в Москва да си купиш рубли . Ама си приготви твърда валута-долари , евро , че се съмнявам да ти вземат левчетата.
40
7
 
11
 
! Отговори
Zzz преди 2 години
Драскате ли форумци тъй тъй. Добре дошли в новия свят.в скоро време гориво над 6 лв. Скоро съответно всичките последствия от това. И помислете защо ли?? Да живее новата губерния на краварите.
39
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До КокоПрав си 5 ст.,5 лв за 5 месеца то няма голяма разлика после обаче колко год. ще плащат кредитите божа работа!
38
3
 
2
 
! Отговори
Коко преди 2 години
До Анонимен от КокоАйде за пет стинки да не прайм проблем. а?
37
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До KokoТи май кола нямаш само лаптоп ми те в Бургас под 3.05 лв няма гориво!
36
15
 
7
 
! Отговори
Koko преди 2 години
Знайни и незнайни платени опосуми прогнозират безумни цени. Аз пък казвам безплатно, че няма да минат 3 лв. Айде у лево руски тролчета.
35
2
 
9
 
! Отговори
До Един от Народа преди 2 години
А ти по 75 лв даваш за автобус на година защото си Изключителен финансов *** и заплатати ти едвали е по различна от минималната . НЯМА ПРОИЗВОДСТВО,ПРОДУКТ ИЛИ УСЛУГА ВЪВ СВЕТА КОЕТО ДА НЕ ЗАВИСИ ОТ ЦЕНИТЕ НА ГОРИВАТА !!!
34
4
 
16
 
! Отговори
2.30 евро преди 2 години
са в Нидерландия :) Скоро и при нас. Вирус и война и зануляваме икономиката :) Дали наистина не е планирано, а?
33
8
 
10
 
! Отговори
Един от народа преди 2 години
Груйчо, тия 1000 литра ще си ги изпиеш! Вземи да научиш поне едно просто нещо - пазар има там, където има потребители. Щял да ми вдигне цената? Като я вдигнеш аз пък ще се засиля да ти я купя. И ката ден ям замразени продукти, точно от твоите хладини камиони! Много търговци и логисти като като теб съм видял да фалират!
32
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредният nлашиnymapнuк , дето пак е гледал кристалното кълбо! Другарю професор , като сте такъв прогнозист , вие собствено , какво направихте за да превотвратите или поне да съдействате за омекотяване на последствията от "прогнозираната" ви инфлация ?! Иле сме поредните регистратори на събития (плямпачи ) ?!
31
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Горивата едва ли ще минат 3,50 лева за литър... Професорът малко се е изсилил...
30
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко е виновен хахахаха
29
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не може в година, когато нямаш растеж да планираш такива дефицити както с раздутият бюджет на Кокорчо. Оттук идва инфлацията, а не заради войната. Войната е само изтривалка на управляващите от кабинета на Просто Киро От гледна точка на бюджет е най-добре нищо да не се прави в момента, дори трябва да се намалят заплатите.
28
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На 28 Март 2022 г. Русия обвърза руската рубла със златото. 5000 рубли са равни на един грам злато.Такова нещо не се е случвало на планетата Земя от 1971 г.! От три седмици се опитвам да си купя рубли и никъде няма.Рублата възстанови курсът си от преди войната в Украйна.Обвързването със златото ще доведе до големи промени в световната финансова ситема. Първото нещо за което се сещам, е че една тройунция злато вече не струва 1920 долара а според руският курс е 1600 долара.
27
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Па нека стане, щом си траете!
26
6
 
4
 
! Отговори
Икономист преди 2 години
Този професор превежда от български език на български. В наглостта си може да стигне до там, че ще ми преведе жилищно компенсаторни записи като инфлационни. С такива професори като него, изобщо не се учудвам, че България фалира. А пък те са ми с номинална стойност от над 126 хиляди лева. ЖКЗ има предвид ! Честито на Димитър радев, според когото 1 е равно на 18.
25
19
 
8
 
! Отговори
анти путин и куролац преди 2 години
""Санкции искахте? На ви санкциии, краварски ***. 10 лева да стане литъра!"" Путинофиле, намали лъжливата, путинофилска пропаганда. Цените и инфлацията започнаха много преди нахлуването на путин в Украйна. Не извинявай некадърните, лъжливи и крадливи харварди с безчовечната война, която путин води в Украйна! И, за сведение: дори горивото да стане 10лв/литър, путин пак няма да спечели тази война!!!
24
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правят ни на маймунки. При борсова цена от 180 $ за барел, цената в България беше 1.5-1.6 лв. за литър. От 20 дни борсовата цена е 130 $ за барел, а в България е 2.95-3.10 лв. за литър??? Този прогнозира цена от 4.5-5.00 лв. за литър? Нали УЖ цената се определя от борсовата цена? Номера със запасите няма как да мине, цената на горивата на борсите падна преди 20 дни, а официално запасите са за 10 дни. Измамници, крадци и лъжци! С тока е същото, цената на тока произвеждан в България е без промяна!