Милен Велчев: Плащанията на газ в рубли е чисто политически ход

Никога изборът на гуверньор на БНБ не е бил съпроводен от такава борба
9 апр 2022 20:58, Анисия Иванова
68


"Добър опит е за човек, който заема пост в Централна банка, да знае от практиката как работи банковата система. От друга страна е важно да се проследи какви са връзките на съответния кандидат с банките, които е управлявал, защото това може да лъха на конфликт на интереси. В тази ожесточена престрелка могат да се очакват всякакви удари под кръста. Липсва ни достатъчно информация, за да твърдим убедено дали тези удари под кръста са основателни", заяви бившият финансов министър Милен Велчев в предаването "Опорни хора".

По думите му заплахата към Каримански е обезпокояваща и смущаваща, защото никога досега изборът на гуверньор на Централната банка не е бил съпроводен от такава ожесточена борба. Той добави, че досега кандидатът е бил един, но се е ползвал с подкрепа на поне част от опозицията. Гостът обърна внимание, че почти всички гуверньори на БНБ са избирани с гласовете на опозицията, което е добре, защото това е надпартийна институция.

Още по темата

"Другото, което ме смущава е, че двама сравнително изтъкнати представители на мнозинството - единият председател на бюджетната комисия, а другият председател на парламентарната група на водещата партия в управляващата коалиция, няма и три месеца от началото на мандата, и двамата искат да се спасят в една авторитетна институция с 6-годишен мандат на управление, което не показва, че те вярват в дългосрочното бъдеще на управляващата коалиция", изтъкна Велчев пред Bulgaria ON AIR.

Бившият финансов министър попита дали ако се стигне до избор на нов главен прокурор, кандидатът ще се търси сред депутатите и дали основните аргументи ще бъдат свързани с партийната му лоялност.

"Плащанията за газ в рубли е чисто политически ход. Нищо няма да се промени за България и за другите клиенти на "Газпром". Те ще продължат да си плащат според съществуващите договори в евро. Просто за нуждите на своята вътрешна аудитория руското ръководство е представило някакъв модел, в който плащанията в евро ще влизат в специална сметка в "Газпромбанк" и моментално всички пари ще бъдат обръщани в рубли", коментира той.

Велчев разясни, че България няма как да си достави природен газ от другаде в краткосрочен план, но според него, в средносрочен и дългосрочен план има възможности. По думите му страната ни не е особено зависима от газа като суровина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
4
 
! Отговори
БРЦК преди 2 години
До днес. bg. Защо изтривате другите парични знаци от разплащане а $ НЕ . Та долара е мъртав най голямата лъжа след 1972г. Вие неможете да го реанимирате Фед неможе. $ вече е мъртав . Дега пребъдва не петродолара а ЗЛАТНА РУБЛА.
40
1
 
2
 
! Отговори
БРЦК преди 2 години
Никога повечеплащане в долари никога. Само в злато
39
0
 
8
 
! Отговори
?!?!?! преди 2 години
То и твоята среща на яхтата на братя Галеви преди годинки си е било политически ход ;)
38
0
 
0
 
! Отговори
Инженерка преди 2 години
ПО МЪДРИЯТ ВИНАГИ ОТСТЪПВА КОКАЛА
37
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледай си хотелите комунистически наследнико крадлив .Рублите крепяха баща ти и ти донесоха дивиденти .Много бързо си забравиха миналото крадливите велможи комунистически. Само не знам как ще ги изгониш укрите от владенията си като идва сезона и преселниците много обичат морето.
36
10
 
5
 
! Отговори
Сахар преди 2 години
Руското прокси се изказа.
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Грамотен - обяснението не е достатъчно грамотно! "Газ" е в м.р! Преди с "гас" означаваха течно вещество, което сега е известно като "керосин". Това, че в разговорния език се обърква безразборно рода на състоянието на веществата в летлив вид е образователен проблем!
34
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, как да не сме зависими от газ, топлоизолация София на какво е? Всяко домакинство е зависимо, ама това другарите не ги интересува...
33
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АБЕ НА ТОЗИ ЩО МУ ДАВАТЕ ДУМАТА ДА СИ ГЛЕДА ТОРБИТЕ С ПАРИЧКИТЕ НЯМА СМИСЪЛ ДА ВИ КАЖА КАК ГИ Е СПЕЧЕЛИЛ И ДА НЕ СЕ ОБАЖДА ПОВЕЧЕ НЯМАМЕ НУЖДА ОТ НЕГОВИТЕ БРЪТВЕЖИ
32
1
 
11
 
! Отговори
Аз преди 2 години
А далаверата с външния дълг си беше чисто икономически ход.
31
1
 
2
 
! Отговори
Грамотен преди 2 години
До Матей ГраматикДумата "газ" в бг език съществува както в мъжки, така и в женски род
30
5
 
7
 
! Отговори
g.venov преди 2 години
божее,още един ***-било политически ход.абе ,кратуно проста това се прави с цел за да си платите,а не да крадете парите на хората и Путин си го каза ясно-искаш газ,плащаш,а не както досега против всякакви правни норми да не давате пари и такива като тоя ни управляват
29
0
 
19
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Този експерт-айдук скоро дали се е снимал по разни яхти,заедно със партийни мут.ри?
28
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
вие майче не разбирате или си правите че не знаете руски в руска банка купувате рубли и тогава плащате за газта
27
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Миленчо мамин, а санкцийте как какво се явяват? ДОйде, нагуши се и сега даваш непоискан акъл! А от къде го вземаш, не е ясно, защото не забелязахме да го имаш, когато беше министЕр!
26
1
 
7
 
! Отговори
44 преди 2 години
Стига бе, ние си мислихме че е военна стратегия
25
1
 
23
 
! Отговори
Сериозно ви питам! преди 2 години
Имате ли си на представа този колко грехове има към народа и родината?
24
2
 
34
 
! Отговори
Отвратен преди 2 години
Един от така нар. юпита, които "оправиха" Балгария за 800 дни, изтъргуваха външния дълг, напълниха си банковите сметки и си напазаруваха хотели и къщи по света и у нас.
23
2
 
15
 
! Отговори
саймън сез преди 2 години
натиснаха копчето и на този . . . .
22
15
 
8
 
! Отговори
рушката рубла преди 2 години
най еФтината тоалетна хартия.