Еврозоната е в невиждана криза: Да отложим приемането на еврото до 2029 г.

Цените няма да паднат, но може да се намали темпът на ръста им, смята икономист
9 май 2022 15:02, Анисия Иванова
141

България ще наложи вето на ембаргото за руски петрол, ако не получи двугодишна отсрочка. Европейската комисия определи ембаргото като част от пакета си с най-тежки санкции срещу Русия заради конфликта в Украйна.

"Това е правилният подход, съгласен съм с финансовия министър Василев. Ако може да отсрочим това отказване от русия петрол, това ще има положителен ефект върху цените и българската икономика. Ще имаме преференция спрямо останалата част от ЕС. За България ЕК не е много склонна да направи компромис, но тук е мястото на дипломацията", коментира икономистът Стоян Панчев пред Bulgaria ON AIR.

Според него по-важно би било Русия да бъде ограничена в износа на нефт, ако се търси икономически удар срещу нея.

"Има варианти да се търсят заобикаляния и да се извършва контрабанда. Подобни санкции срещу Иран показват, че може и да няма особено голям икономически ефект. Във времето пазари може би ще бъдат намерени", посочи Панчев в студиото на "България сутрин".

По думите му при петролно ембарго е трудно да бъде прогнозирано с колко ще поскъпнат горивата. Има прогноза барел петрол да се търгува за 180 долара, което е поскъпване с 80 долара.

Ако се получи сериозно намаляване на акциза, може да се окаже, че няма да има увеличение на цената, допусна икономистът. Той очаква поне 30-40% скок на суровината, ако цяла Европа реши да се откаже от руския нефт.

Въвеждането на еврото в България

"Поставяме каруцата пред коня със самия план за приемане на еврото. Първо трябва да видим анализ поне от БНБ, който да ни каже какви са ползите и какви са проблемите, ако въведем еврото сега. Румъния взе много ясно решение, че ще мисли за приемане на еврото чак 2029 г., защото в момента цялата Еврозона е в невиждана криза. Със сигурност трябва да отложим приемането на еврото, бих приел този срок до 2029 г. Трябва да се направи сериозно обществено обсъждане", коментира Панчев.

И обясни, че когато една страна премине от валутен борд - в евро, механизмите, които досега са спирали инфлацията, получават избутване напред, което предизвиква още по-голяма инфлация.

Още по темата

"Това ще се случи с България. Ще има допълнително покачване на цените. Другият проблем е свързан с отхлабването на фискалната политика", подчерта Панчев.

Инфлацията и компенсациите за бизнеса

"Каквото и да направим в България, то няма да спре инфлацията, няма да реши проблема. Може временно да облекчи състоянието на някого в страната. За да се спре инфлацията, трябва да има затягане на паричните политики - вдигане на лихвите от централните банки и свиване на покупката на активи", обясни Панчев.

За икономиста е сигурно, че цените няма да спаднат, но ще бъде намален темпът на ръста им. Неминуемо ще имаме някаква форма на рецесия и свиване на икономиката, изтъкна той.

Панчев е на мнение, че не е изчистена кашата с компенсациите за бизнеса. Той се съмнява кабинетът да успее да удовлетвори исканията на различните браншови организации, които протестират. Икономистът очаква да пострада капиталовата програма в държавния бюджет - част от парите за инвестиции да бъдат пренасочени в харчене за други програми.

"Да кажем, че май е ясен, но по-дългосрочно нещата са доста в мъгла", отбеляза той.

Цената на природния газ

"Борсовата цена на газа е тази, която плащаме в България. Не виждам как борсовата цена би могла да спадне. Министър Василев очаква обща европейска инициатива за закупуване на газ, която може да свали цената под борсовата. Това е възможно, ако преговорите са успешни", каза още икономистът. Поставянето на таван на цените е контрапродуктивна мярка и в много случаи създава дефицити, убеден е Панчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
6
 
3
 
! Отговори
Д-р Стрейндж преди 1 година
Точно обратното - сега еврозоната е слаба и е изгодно да приемем еврото, защото след кризата ще стане скъпо и ще спечелим. Който има поглед върху реалната икономика и банковите процеси, ще забележи, че чуждите фирми в България купуват лева и се разплащат в лева, защото при сегашния фиксиран курс лева е по-скъп като покупателна способност от еврото. Колкото повече отлагаме, еврото ще поскъпва и при късно приемане вече ще се разменя за доста повече от 1.95883. Заплати 300 ? как ви се струват?
113
15
 
7
 
! Отговори
Nqkoi преди 1 година
На този икономист си личи, че му плащат доста рубли да говори глупости!
112
4
 
6
 
! Отговори
@@@ преди 1 година
Конвертирането на лева в евро има и някои неподозирани ползи, примерно целия сив кеш требе да излезе на светло.Иначе в икономиката има моменти да се държи кеш и моменти да се държи в стока/ суровини.Сега май е номер 2
111
26
 
9
 
! Отговори
До тео преди 1 година
БГ ЛЕВ И СЕГА Е ВЪРЗАН КЪМ ЕВРОТО. НЯМА ДА ИМА ПОЧТИ НИКАКВА ПРОМЯНА. НО ИНВЕСТИТОРИТЕ ЩЕ СА ПО- УВЕРЕНИ ТУК. ЩЕ ИМА ПО- ГОЛЯМ ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ!
110
7
 
23
 
! Отговори
Erik USB преди 1 година
Няма как да го отложим ... Депутатите трябва да крадът но вече двойно в евро. Те нас не ни мислят! Ние ще плащаме за всички простотиии
109
8
 
17
 
! Отговори
Teo преди 1 година
Не съм компетентен по темата. По принцип не ми е работа да коментирам, но живея в Германия отдавна. Познавам хора, израстнали тук, от старата генерация. Обясних им - при нас борд, лев, фиксиран към еврото ... казаха ми така - дойче марката беше горе-долу колкото вашия лев. Когато приехме еврото цифрите останаха същите, само знака на валутата се смени. 100% инфлация за един ден! Хайде, честито. Може би в нашия случай няма да е 100%, и за да не е така, сега е перфектния момент, не знам.
108
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак сметки без кръчмар.И нали не били надеждни партньори, доставчици ...Аз ловя бас, че ако има ембарго дори и с изключения ще се плаща в рубли по " рисковата схема"
107
2
 
24
 
! Отговори
ай сиктер преди 1 година
По въпроса за еврото нашите шполитици са -Всичката Мара втасала-само приемането на еврото и е кусура.
106
3
 
25
 
! Отговори
До финансист 2 преди 1 година
А може и 1 евро да е 4 лв. Не знам от къде ги мислите,че нещата ще се подобрят,ако приемем еврото. По-скоро ще потънем георойски и ще се приключим тотално.
105
9
 
5
 
! Отговори
ФИНАНСИСТ 2 преди 1 година
В разгара на кризата . В съмите дъна на финансовите пазари, когато цяла Европа колабира и когато много финансисти започват да чертаят сценарии за Еврофалит ние трябва да се вържем отново с Еврото с тая разлика ,че тогава курса няма да е 1 към 1.95583 а най-вероятно ще е 1,30 а защо не и 1 към 1 Евро за лев. Това ще е моментално забогатяване на Българския като държава което ще се усети най-вече след като Европа се възстанови от кризата !
104
11
 
4
 
! Отговори
ФИНАНСИСТ преди 1 година
Точно в този момент когато инфлацията в Европа дърпа нагоре инфлацията в България трябва да премахнем валутния борд и направим Лева плаващ.Скъсаме ли връзката отговорна за инфлацията в България това неминуемо ще се отрази добре за лева и той ще поскъпне спрямо Еврото.Наред с това едно увеличения на основния лихвен процент допълнително ще намали инфлацията и тушира безсмислените харчове на бизнеса който в противен случай може да не издъжат на предстоящата криза !!!
103
2
 
16
 
! Отговори
пенсионер без пенсия преди 1 година
Америка се страхува от ЕС . Дори бяха направили филм . Фантастика. Най вече се страхуваше от съюз на Германия с Русия .
102
0
 
15
 
! Отговори
До Анонимен 104 преди 1 година
Защото Норвегия не е в Европейския Съюз !!
101
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тя америка се е разпаднала като общество, да това е вярно, малцинствата и хората с психични отклонения ги управляват на практика вече, криворазбрана цивилизация
100
6
 
11
 
! Отговори
Живял-видял преди 1 година
Когато бях млад ми набиваха в главата как Америка всеки момент ще се разпадне, а то взе та се разпадна СССР. Сега съм вече стар и този път филмът е друг - Разпадането на Европа. Който е млад да си купува рубли, да бяга и да се спасява в Русия. Може и по-нататък, в Китай.
99
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
който иска евро, първо да се научи да изкара един лев без да ***
98
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Ес целта е да убие националните държави , инструмент на саш/англия
97
14
 
3
 
! Отговори
Глупости преди 1 година
КВАТО Е КРИЗАТА В ГЕРМАНИЯ И ГЪРЦИЯ....ТАКАВА Е И У НАС.....НЕМА РАЗЛИКА И ЗАТОВА СЕГА У МОМЕНТА ЗА ЕВРОТО....!
96
10
 
9
 
! Отговори
Тахомир преди 1 година
В невероятна криза е тъпата ти кратуна! Както и Русия с тъпата си рубла. Нали сме във борд бе некадърник, всичко каквото става в еврозоната се случва и у нас. Аман от такива тикви.
95
2
 
2
 
! Отговори
Condios преди 1 година
Sensible. No need for the euro here. No need at all.