Планираното увеличение на пенсиите покрива инфлацията

Ще струва 5 млрд. лв., ще мое ли да си го позволи държавата?
43
Планираното увеличение на пенсиите покрива инфлацията
Снимка: БГНЕС

„Планираното увеличение на пенсиите е с 21,6% и очевидно покрива инфлацията, която сега е 12,4%“, каза бившият социален министър Христина Христова пред bTV.

Тя все пак казва, че това увеличение би струвало на държавата 5 млрд. лева и не е ясно дали държавата ще може да си го позволи. „Доста големи са разходите и това ме безпокои. Тези пари би трябвало да се използват за антиинфлационни мерки“, каза Христова.

Бившият социален министър допълни, че аргументите за добавки към пенсиите са трудно обясними, тъй като нарушават основния принцип на системата за осигурителното право на човека, което трябва да е в съответствие с осигурителния му принос.

Тя определи вдигането на тавана на пенсиите като добра новина. „Младите работещи са склонни да не се осигуряват върху големи доходи“, каза тя.

Според Ивайло Калфин, който направи коментар на ситуацията по време на разговора с Христова, всяко увеличение на пенсиите е добър ход.

„Икономисти и финансисти казват, че към края на годината инфлацията ще се успокои, но този край не е съвсем близо“, каза Христова.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
2
 
! Отговори
Цццц преди 1 година
Когато дават е в проценти,а когато взимат е фиксирана сума ,на богатия дават повече а на малките само трохи.алчни и крадливи б0к.луци
40
2
 
4
 
! Отговори
До 37- от пенсионер преди 1 година
Кой днес пенсиониращ се получава 300лв пенсия при пълен стаж бре и при тази минимална?Явно си пъпчив пубер! Точно пенсиите от соц.времената са малки ! Днешните пенсии не са 200-300 лева при хиляда лева заплата ,естественно ако не криеш доход и се осигуряваш нормално а два три пъти повече !Вие милениум поколението ,не сте в час и коментарите ви са смешни,неверни и измислени!
39
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хора не се радвайте , пак ще ни изработят майсторски с едни сложни инчисление на пенсиите както януарските. На това правителство става вече напечено и почнаха с обещанията, като мине бурята друго ще говорят.
38
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заглавието ако не беше трагично, щеше да е смешно.
37
2
 
7
 
! Отговори
Жан Валжан преди 1 година
Това повишаване на пенсиите (ако мине), ще бъде прегазено от хиперинфлацията, която изглежда ще дойде буквално за часове много скоро. Нали никой не си прави сметка, че ако не е за нещо подобно , би имало подобно изпреварващо увеличение? Но пък сега е топло и панелистанците все още са рахат.
36
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да се вдигнат само малките пенсии, защото говорим за оцеляване, а не за стандарт и тинтири минтири. За едни означава 300 лева а за други 50 . Сигурно инфлацията за комунистическите хрантутници изкарали живота си по банкети и с крака на бюрото, е по-голяма. Дайте им да ядат. Давайте с пълни шепи. Вашето невежество опредрля съдбата ви.
35
8
 
9
 
! Отговори
Работещ пенсионер преди 1 година
Живея срещу пенсионерски клуб и като гледам доста млади и читави пенсионери има.По цял ден вдигат гюролтия,играят карти,по-голяма част от тях задължително пристигат с коли,та няма и къде да паркира човек,псуват властта и коментират,че пенсиите им били малки.Предлагал съм на някои от тях,да започнат работа,като пазачи,портиери или нещо друго леко такова,а те:А-а,ние нашето сме си го изработили,сега е време да си почиваме!
34
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А какво искате да не ги увеличават ли? Защо винаги негативно? И преди имаше инфлация,но никога не са вдигнали пенсиите или ако са го правили е било до 1-10 лв. Това е причината ние да имаме най-ниски пенсии.А пари има.Като не се краде пари има за всичко.Като не строиш несъществуващи пътища и като не правиш ремонти на ремонта на ремонта има пари.
33
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРБ отново обясняват ,че увеличението на пенсиите не е логично.Тогава какви мерки да се направят за бедните(пенсионерите са бедните в държавата благодарение на всички бивши управляващи).Да ги лъжем 12 години че им строим пътища ли?
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До РАДВАЙТЕ СЕ НА 14 ЛВ "Ковида" е добавка,а не пенсия.Хиляди пъти до сега го повтаряха,но кой да чуе? Всеки си мисли,че може да прецака държавата.Нали това разправяха,досега,че ще правят,ще струват,но парите от добвките ще останат към пенсиите+още някой лев отгоре.
31
4
 
1
 
! Отговори
факт преди 1 година
импексова добре ги е обучила в обещанията и обясненията :)
30
1
 
8
 
! Отговори
az преди 1 година
Да раздаваш пари навсякъде , както и да се увеличават пенсии ,заплати и т.н. , а в същото време лихвите да не мърдат е все едно да гасите огъня с дърва. ФЕД вече вдигнаха лихвата съвсем малко , спряха помощите и за първи път от месеци имат задържане на инфлацията. В същото време ЕЦБ блее някъде и нищо не прави.
29
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато дойде време младите да се пенсионират - няма да има пари за пенсии.
28
3
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Нима е нормално инфлацията да е всеки ден и разтяща, а увеличението само един ден когато си получаваш парите и да ти казват, че било покриващо ? 12% инфлация всеки ден, означава всяка хранителна стока нужна за съществуването закупена всеки ден ни коства с 12 % по-скъпа, накрая на месеца дали тези 21 % увеличение няма да са по-малки от 12 % ?
27
4
 
20
 
! Отговори
пенсионер преди 1 година
нищо няма да покрие това увеличение , цените скачат на горе , до юли август вече ше ся изяли тия проценти .
26
4
 
11
 
! Отговори
гост преди 1 година
Да обещаеш е чест, да изпълниш ...Ако пък найстина го направят koмунягитe - жална ни майка! Догодина с една пенсия ще може да си купиш баничка.
25
2
 
10
 
! Отговори
toti преди 1 година
Краят скоро ще дойде да не ви пука!!!
24
9
 
18
 
! Отговори
До 20 преди 1 година
Кирчо поне раздава от заемите,а Боко само ги крадеше.
23
0
 
12
 
! Отговори
до 16 Петко преди 1 година
Ти от какъв вид животни си сътворен ?
22
1
 
9
 
! Отговори
До 18 преди 1 година
Явно ти нито четеш,нито слушаш.През есента ще има преизчисление на старите пенсии,а сегашното увеличение е за компенсиране на инфлацията.