Бивши социални министри: Пенсиите да се увеличат поетапно

Инфлацията на европейско ниво няма да бъде овладяна лесно
17 май 2022 15:50, Анисия Иванова
16

Министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков съобщи, че се обмисля увеличение на пенсиите с 21% от 1 юли.

"Решението за пенсиите е неочаквано, защото в началото анонсите бяха за по-малки предложения. Явно инфлационните процеси са накарали част от коалицията да промени решението си. В коалицията тепърва ще бъде напасвано решение. След като е обявен такъв параметър, връщане назад няма. Това е с 15% повече от предвиденото през април", заяви директорът на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър Иван Нейков в студиото на "България сутрин".

Според председателя на Икономическия и социален съвет и също бивш социален министър Зорница Русинова, е изключително важно да се види какви са конкретните параметри на това увеличение.

"В момента нямаме конкретни данни, за да видим с актуализацията на бюджета какво ще се случи и как това ще се отрази на 3-годишната бюджетна прогноза, за да преценим колко ще ни струва. Всички биха искали да има по-голямо увеличение на пенсиите", уточни тя пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ е важно да се запази моделът на солидарност и справедливост в системата, да се прави поетапно увеличение на пенсиите.

Русинова добави, че трябва да се търси и компенсиране през социалната система, за да не се дебалансира тя.

"Това решение за корекция, което се предлага, ще промени и параметрите на изменението в октомври месец. Сега увеличението ще покачи разликата между ниските и високите пенсии. Когато имаш универсален подход, "ножицата се разтваря още повече", смята Нейков.

Русинова изтъкна, че трябва да се гледа целия пакет от икономически мерки, а според нея се вижда една добра заявка  - не само ръст и компенсиране на пенсиите, но и стимули към работещите.

Тя коментира и прогнозите, че инфлацията на европейско ниво няма да бъде овладяна лесно.

"Единственият източник за увеличението на пенсиите е републиканският бюджет. Задължително трябва да се мине и процедурата за актуализиране на бюджета на НОИ", обясни Нейков.

На мнение е, че в хората са се създали свръхочаквания, че държавата ще реагира на инфлацията.

И двамата събеседници смятат, че има опасност държавата да премине разумната и здравословна граница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
Хм преди 1 година
Нали каза 21,6 % ?!
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заради тия бивши министри пенсиите и заплатите в БГ са най- ниските в ЕС.
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А на държавната администрация защо не намалиха процента на увеличение на заплатите? Техните заплати с по 10-15 лв. на година ли ги увеличават? А депутатите и министрите защо не си повишават заплатите с по 10-15 лв. на година ПОЕТАПНО, а си увеличават заплатите с по 700 лв.? Видяхме 12 год. "поетапно" увеличение на пенсии и МРЗ, затова Бг е най- бедната страна в ЕС- заради "поетапно" увеличение уж.
11
0
 
4
 
! Отговори
защо преди 1 година
Имам два въпроса към г-жа Русинова. 1. "Сега увеличението ще покачи разликата между ниските и високите пенсии." Досега кой ще взима висока или ниска пенсия на лотария ли се разигравйше? 2. "в хората са се създали свръхочаквания, че държавата ще реагира на инфлацията." А кой трябва да реагира? Съюза на глухите ли?
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
трябва да се затвори ножицата между стари и нови пенсии и по този начин да се избегне дискриминацията между поколенията а това е възможно само чрез преизчисляване на пенсиите
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този ***, който увеличи пенсионната възраст още ли ръси акъл?
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аман от оядени бивши на които все им се струва много,това което се дава на пенсионерите.
7
0
 
10
 
! Отговори
европейски скептик преди 1 година
ами вий поетапно ли си дигнахте заплатите в парламента отраз с 700лв ,ами криз а е защо н еси намалихте партийните субсиидии
6
0
 
8
 
! Отговори
toti преди 1 година
Айде да се разкарата и не давайте савети,като 30г хората седат на 300лв пенсия и вие каде бяхте,а сега дават акъл!11 БЛЕЙКИ НЕГРАМОТНИ !!!
5
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Надя До 1990 г. ако е пенсионер ще вземе добра пенсия, защото не е имало безработица и заплатите бяха добри. Но след 1990 г. падат, безработица и сега даже на учителки са с много ниски заради инфлацията след 1999 и след 2007 г.
4
0
 
16
 
! Отговори
Надя преди 1 година
Пенсиите на тези на които държавата от бюджета им плаща осигуровките са наи -високи .
3
5
 
10
 
! Отговори
До п.п. преди 1 година
Ленчето не я мисли, тя зароботва след залез слънце.
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До п.п. По обявите за конкурси заплати в МС са макс 1000 лева и рядко 2000 лева.
1
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма работни места, няма население и няма кой да внесе за пенсии. ДДС също беше орязано. Остава външен дълг но и той трябва да се плаща.