Йотова откри паметник на св. св. Кирил и Методий край Созопол

Тя се обяви категорично против всеки опит за пренаписване на историята
21 май 2022 17:34, Анисия Иванова
16
Йотова откри паметник на св. св. Кирил и Методий край Созопол
Снимка: Президентството

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри паметник на св. св. Кирил и Методий пред Арт комплекс „Анел“ край Созопол. Монументът е дело на изтъкнатия монументалист проф. Валентин Старчев. Първообразът му беше открит миналата година от президента Румен Радев и сръбския президент Александър Вучич в гимназията „Св. св. Кирил и Методий“ в Цариброд.

Вицепрезидентът приветства делото на проф. Старчев, като припомни думи на акад. Светлин Русев за него – „разговаря със света на трайните духовни истини и като посветен в техните тайни, съдбата го е дарила с възможности да ги реализира пластически“.

„Паметникът прибавя още много към древния Созопол“, изтъкна Йотова, като посочи, че всеки чуждестранен гост на града ще научи за великото дело на светите братя и техните ученици и ще отнесе в своята родина разказа за духовната империя България.

„Преди повече от 11 века тук бяха създадени свещени букви, книжовни школи, които разпространиха четмо, писмо, култура и духовност по целия славянски свят. Славянската цивилизация тръгна от българските земи, където беше спасено Кирило-Методиевото дело благодарение на прозорливи държавници, които осъзнаваха неговата ценност“, заяви вицепрезидентът, цитирана от прессекретарията на Президентството.

Йотова се обяви категорично против всеки опит за пренаписване на българската история, за подмяна на фактите. „Наша мисия е българското културно-историческо наследство да върне своите позиции в световната съкровищница. Стъпка в тази посока е планираният от президентската институция международен форум с учени от цял свят, посветили своите търсения на старобългаристиката, на кирилицата, на българския език“, посочи вицепрезидентът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
3
 
! Отговори
Соросоид-челник преди 1 година
Щом не е статуя на някой ромейски или османски садист и гей-содомит, не се интересувам!
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
24 май - деня на българската писменост трябва да стане национален празник на България, а 3 март да си остане официален. Без покръстването и без въвеждането на кирилицата и утвърждаването им повремето на цар Борис 1 и цар Симеон Велики, България днес нямаше да съществува като държава. Това е празника, който обединява всички българи, сари и млади, леви и десни .
7
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да казваш,че Кирил и Методий са българи ,е все едно да си македонец и да твърдиш,че Самуил е македонски цар.
6
2
 
4
 
! Отговори
Лойко преди 1 година
Когато нещо е вярно и неуспоримо,просто няма нужда да го защитаваш и да го пренаписваш. Мина времето на слепците и птичките в комунистическия кафез ,където можеше да ни лъготят и манипулират колкото си искат.Всички български исторически измишлйотини са само за вътрешна консумация и повдигане умрелия дух на българина,но с добре измислени лъжи просто не става.
5
4
 
5
 
! Отговори
Бунгур преди 1 година
Поредния напън да излъжем себе си и да промием още някой и друг мозък,ако е останал непромит до сега.Нито сме създали писменост,нито имаме заслуга ,както за глаголицата,така и за кирилицата. Да сме благодарни на славянството и на нашите владетели,че не са изгонили учениците на Константин и Михаил и са ни ограмотили и просветили.
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо да не открие паметник и на баш "просветителя" Юмручков, дето ни светна за "кражбите" на Боко, изчегърта го с впрегатните си добичета от Отровното тпио и сега се крие зад некадърните си му..дьовчета? Нали бащата на Минетов откри паметник на Тошо приживе, какво му пречи и на яловото му синче да спретне два каминяка за тулупа Фатмачко Путлеров?
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Свети Свети Кирчо и Кокорчо, харвардските двама братя от Факултето, създатели на финикийските знаци и на славянската морзова азбука.
2
5
 
4
 
! Отговори
Така е .. преди 1 година
Браво Йотова. Заслужи си заплатата за м. май.
1
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поклон пред светлата памет на македонските братя Кирил и Методий, светите просветители!