Абровски: Ще е изключително трудно да останем без хляб

Въпросът обаче е колко ще струва той
23 май 2022 11:23, Елка Василева
26
Абровски: Ще е изключително трудно да останем без хляб
Снимка: архив, БГНЕС

"Недостиг на храна в световен мащаб ще има, ще има по отношение на произведеното зърно в Украйна. В Европа на пръстите на едната ни ръка се броят държавите, които произвеждат зърно повече, отколкото потребяват и ние имаме щастието България да е една от тях. В България недостиг на зърно не е невъзможно да се получи, но ще е изключително трудно да останем без хляб. Въпросът ще бъде на каква цена, защото в момента цената на зърното скача главоломно." Това коментира пред БНР Пламен Абровски, председател на парламентарната комисия по земеделие.

Още по темата
Ако блокираните 20 милиона тона украинско зърно рязко излязат на пазара, това ще означава изключително поевтиняване на зърното, което може да обрече на фалит нашите зърнопроизводители, предупреди Абровски.  

Може би не трябваше да правим нулева ставка за хляба, тя няма да понижи цената, посочи той.

"Тя просто за един определен период от време няма да позволи да се увеличи неговата цена, защото ще имат 20% буфер. По-правилното нещо беше да бъде въведена нулева ставка на ДДС за брашното, нулева или поне намалена ставка на 9% за плодовете и зеленчуците, за млякото, за месото, за яйцата – за суровината, от която се произвежда нашата храна. Има много по-голяма логика в това, отколкото да намалявам ДДС-то на крайния продукт," каза депутатът.

Пламен Абровски бил изненадан, че в мерките на правителството не се намалява ДДС за родното производство.

Със зърното, което държавата щеше да изкупува, не се случва нищо към настоящия момент, уточни Пламен Абровски.

"В момента започва активен туристически сезон. При условие, че близо една четвърт от зърното няма да го има, ще започне масово изкупуване на зърно, което ще означава изключително висока цена. При липса на мерки за брашното, самото брашно ще бъде на изключително висока цена, следователно на един малко по-късен етап ресурсът, от който ще се прави хляб, ще стане скъп," обясни депутатът.

Според Абровски правилно в настоящата ситуация е мелничарите и животновъдите да имат достъп до по-евтино кредитиране, за да закупят брашно и фуражи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
3
 
! Отговори
Еко АКТИВИСТ преди 1 година
Аз съм иноваторче детенце на богати родители бизнесмени. Лъво-рог съм от инкубатора на Саша Безуханова. ЕКо ЗЕЛЕН АТАКИСТ. Хората НЕ ИМ трябват нито коли и горива нито хляб. Хората ще дишат чист въздух и ще пият чиста дъждовна вода. Слънце, вятър и дъждовна вода какво друго му трябва на екологичения европеец ами нищо друго освен слънце, вятър и вода.
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като няма хляб, ще ядем пастите и тортите на кирчовица..
19
3
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
До зърнар - при извънредни обстоятелства не само че няма да можеш да проваваш, ами и на топло ще те изпратят, така че се поспри малко.....Пък и ако дойдат комунистите, ще ти вземат всичко и ще станеш с една глава по-нисък.....
18
1
 
6
 
! Отговори
Калин преди 1 година
Стига плашете хората бе наглеци. Ще си месим погачи и пак ще оцелеем. Мислете му вие които крадете че ако огладнеем.....жална ви майка....
17
2
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
..........Ще е изключително трудно да останем без хляб............... Хахахааааа, с Р.Гечев и БСП хич няма да е трудно. Помним 1996г-1997г.
16
2
 
5
 
! Отговори
Един преди 1 година
Значи ако има зърно нашите тарикати са обречени на фалит...ако няма зърно пак са обречени на фалит)))Знаем тия номера!А западняците освен стойки и чалъми защо не сеят Такова а сеят само простотии?
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Абровски: Ще е изключително трудно да останем без хляб".Споко все ще намерите някакъв начин да ни прецакате и да ни оставите без хлеб колкото и да ви е трудно.
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аааа, ше си го ядът ляба!
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЕ БЕ....ТО ХЛЯБ ЩЕ ИМА Е ЯСНО, НО НА КАКВА ЦЕНА ЩЕ Е ???....ДАЛИ НА ЦЕНАТА НА ЛИТЪР ГОРИВО ИЛИ НА ЦЕНАТА НА КВАДРАТ ЖИЛИЩЕ !
12
3
 
6
 
! Отговори
Тенгри Кан преди 1 година
Големият парадокс тука е, че това, което спасява върволицата от некадърни правителства е географското местополжоение на самата България, в която квот боднеш, ако нема аномалии става;))) Това спасява често главите на управляващите да бъдат на рамената им, а не разнасяни на колове из градовете;))) Затва е гот да си управляващ в България;))) и секи са натиска;)))
11
5
 
3
 
! Отговори
Зърнар преди 1 година
Оф, аре стига глупотевини! Зърното е световна борсова стока. Цената му е една и съща в целия свят. Няма никакво значение къде е произведено - в Украйна, Русия, Аржентина или Канада. Недостиг няма да има. Но ще бъде по-скъпо. И не виждам нито една причина да си продавам зърното на по-ниска цена в Бъргария като ми дават по-добра цена на борсата. Земята си е моя, тракторите са си мои, горивото и торовете си купувам с мои пари, ще си продавам зърното където си искам!
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
за *** няма трудни неща, той и майка си ще продаде ако му дават празни обещания или 5лв повече. Сомалия сме, Сомалия а не Европа.
9
1
 
1
 
! Отговори
Men преди 1 година
Do anonimen, ne mi puka kakvo mislisc ti! Jivota se promenia ot deistviata, na vsicki.V bg. -samo mnenia "filosovski " bez deistvie. Cakaite si.
8
4
 
10
 
! Отговори
Кирчу преди 1 година
ако няма хляб ще внасяме от САЩ,на месец 2 газовоза и 2 хлебовоза,можем го и ще го направим.
7
4
 
5
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
Който хрупа хляб и дебелее, може да си позволи малко да е на диетка ...Общо взето тази война ще се отрази здравословно на българина
6
2
 
2
 
! Отговори
Dora преди 1 година
Ne sam v Bg i vijdam kak se raboti v EVROPA. Pomaga se na horata maksimalno! Naprimer, e v pati po evtino ot Bg A ZA SOLARNITE PANELI ES. VZE RESCENIE, DA IMA TAKIVA, ZA VSIAKO DOMAKINSTVO!!! ZASCTO V BG, SAMO ZA NIAKOI? OTGOVOR IMAM, NO ISTINATA V BG, NE SE HARESVA. KRADE SE I TO MNOGO.
5
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Но все пак ще се постараете да останем?
4
4
 
8
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Ако се изпълнява икономическата политика на БСП и се слушат съветите на Гечев,много лесно ще останем без хляб.Доказано през 1996г.
3
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще е трудно, но Кики и кокорчо ще се справят. Вярваме в тях!
2
5
 
14
 
! Отговори
Ахмед преди 1 година
Стига глупави статии. Международните борси и пазари пращят от хранителни стоки.А пък който не го мързи ще си КОПА нивата и пак ще има храна.