Проф. Христова: Случай на дете с остър хепатит и у нас

Няма случаи на маймунска шарка в България, много вероятно ще се появят
23 май 2022 10:38, Елка Василева
50
Проф. Христова: Случай на дете с остър хепатит и у нас
Снимка: архив, БГНЕС

Проба при дете на 4 години у нас отговаря на критериите за острия хепатит, докладван от десетки страни. Това обяви в ефира на „Твоят ден” по Nova News директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова.

Още по темата
„От изследваните четири съмнителни проби на новия хепатит има една, която е много вероятно да се окаже, че е именно на това заболяване. Симптомите на детето отговарят на описанието. Пациентът се чувства добре и предполагам вече е изписан”, уточни тя.

Детето е било хоспитализирано първо в Дупница, а след това преместено за диагностично уточняване в Инфекциозна болница в София.

Относно маймунската шарка проф. Христова бе категорична, че няма засечени случаи у нас, но е много вероятно да се появят.

"Това е заболяване, което го е имало в Западна и Централна Африка и спорадично е пренасяно в Европа. Новото е, че има нещо като епидемичен взрив", разясни медикът.

По думите ѝ по света има над 80 случая, както и 50 съмнителни. "Нямаме директни полети от Африка, така че опасността не може да дойде директно. Шарката започва с висока температура, болки в ставите и гърба и пъпки с мехурче с бистра течност, която се превръща в гной. След като се спукат, остават ранички", обясни тя. И допълни, че заразата може да се предаде и чрез телесна течност или бельо".

За Омикрон проф. Христова обясни, че петият подвариант води до увеличение на случаите с 12-13%. Според нея вероятно през есента ще има увеличение в броя на случаите, но само при поява на нов подвариант.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя крокозъбел пак почна да каканиже пропаганда,,а трябваше отдавна да е в сливенския. Пребройте и само ковид пропагандните интервюта в днеса за последните три години и ще видите за какво става въпрос. Аз лично мисля да я осъдя за лъжи, измами, влошаване на здравето в резултат на носенето на намордник и за пропуснати ползи!
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От изследваните четири съмнителни проби на новия хепатит има една, която е много вероятно да се окаже, че е именно на това заболяване...". Може да се окаже, но заглавието смело твърди, че е сигурно че точно това вече се е оказало! Журналистика на сензациите!
36
6
 
0
 
! Отговори
голем праз преди 1 година
Опаля. Айде харабия да е, да видим ако ходи по децата, дали ще се трогне повече тоя *** - българинът. За старците му беше все тая, но за децата бих гледала с удоволствие каква ще е реакцията. Колкото повече, толкова по-добре.
35
2
 
5
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
Като я видя тази и почвам да се смея, лице на побъркан човек и медиите я слушат :)
34
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази е гадта, която води процеса с пентагонската лаборатория, която разработва и тества вируси на наша територия във ВМА, за нашия генофонд
33
2
 
4
 
! Отговори
Лято е идват ППБ преди 1 година
Като всеки летен сезон идват и сезонните ППБ полово предавани болести съчетани с летен грип и хламидии гонорейни.
32
3
 
6
 
! Отговори
Може и ШАРКА преди 1 година
Освен нов мутирал хепатит да се съчетае и с Майймунската ШАРКА. Третото ще бъде Ковид версия 2022 Сигмакрон - новите вълни зарази започват веднага след летният отпускарски сезон.
31
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еееее тия минаха отвъд границата това не се трае не се издържа.Май найстина някоя професора найстина трябва да гризне дървото за назидание на други то бива то може но чак толкова.
30
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Млад и богат тарикат (24) ..............Ламби, няма как да си хем млад хем тарикат. За богат по мащабите на Челопеч може и да си. Млад балък ти приляга на 100%. Аман от провинциални шушляци.
29
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Професорката трябва да разкаже как работят лабораториите в България, финансирани от Пентагона. Пълно мълчание настана по този въпрос - нито има питане, нито има журналистически разследвания.
28
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имало "проба" която "много вероятно" да се окаже?!?!?!........АкоУУУ, вие на боб ли врачувате та говорите на предположения при налични проби ***?!.......Ако няматИ какво конкретно да съобщите ЗАМЪЛЧЕТи !!! Селянки проЦти !!
27
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бай Ставри затопля леглото.
26
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КВА Е ТАЯ ГРОЗНА БАБИЧКА?
25
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Програмист... Не ми трябва софииско жителсто щото съм 7.мо поколение Софиянец. Сифииско жителство на теб щеше да ти трябва и щеше да бачкаш или в кремиковци софстрой или да въртиш геврека на някой тролейбус трамвай или автобус.
24
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако беше бай Тошовото време тази щеше да дои кравите в някое ТКЗС и да рине на кравите ла. Ната. Физиомутрията и отговаря за тази професия.
23
4
 
18
 
! Отговори
:D само да ви кажа преди 1 година
Очакваме до довечера да изпълзи и оня с Брадавичките.
22
4
 
15
 
! Отговори
Хахах преди 1 година
Личи си щастието в очите и.
21
4
 
16
 
! Отговори
Комунделна Лелка преди 1 година
Добре че измислят такива пЛандемии, защото такива безполезни лелички щяха да си работат в канцеларията на болницата за 400лв заплата до откат.
20
4
 
14
 
! Отговори
Наблюдателен преди 1 година
Явно войната е свършила. Пуснаха новите пандемии и започнаха да пробиват руски пропаганди.
19
1
 
12
 
! Отговори
Млад и богат тарикат преди 1 година
Новата мода е да се публикуват снимки на плюски, за да може да ти се доповръща, когато ядеш и си скролиш социалката или новинарските жълтини.