ЕК и САЩ: Спирането на газа на България е енергийно изнудване

Те определиха действията като необосновани
24 май 2022 17:07, Нели Христова
204
ЕК и САЩ: Спирането на газа на България е енергийно изнудване
Снимка: БГНЕС

Русия демонстрира, че е ненадежден доставчик на енергия за Европа. Неоправданите ѝ действия по спирането на износа на природен газ за България и Полша и на електричество и газ за Финландия, както и заплахите за подобни действия срещу други европейски държави са показателни за това.

Това се казва в съвместна декларация между САЩ и Европейската комисия относно европейската енергийна сигурност, публикувана на сайта на Белия дом. Европейската комисия и Съединените щати осъдиха използването на енергиен шантаж от страна на Русия и потвърдиха отново ангажимента си за укрепване на енергийната сигурност на Европа.

В цяла Европа - от Скандинавските страни до Балканите, се полагат усилия за диверсифициране на доставките и намаляване на зависимостта от руския газ. От 2020 г. Финландия е свързана с Естония чрез Балтийския конектор - проект, подкрепян от Европейската комисия, който увеличава сигурността на доставките за Финландия и региона. Освен това на 1 май започна търговската експлоатация на междусистемната газова връзка Полша - Литва, която засилва възможностите и устойчивостта на целия балтийски газов пазар и също беше подкрепена чрез Механизма за свързване на Европа на Европейската комисия.

„Европейската комисия и Съединените щати разбират, че е необходимо да се предприемат спешно решителни действия за намаляване на вноса на енергия от Русия. Заедно си партнираме за справяне с тези предизвикателства в рамките на нашата съвместна работна група за енергийна сигурност, обявена на 25 март от президента на САЩ Байдън и председателя на ЕК Фон дер Лайен. Чрез работната група ще продължим да работим за диверсифициране на доставките на природен газ за Европа, като същевременно ускорим внедряването на енергийна ефективност и интелигентни технологии в европейските домове и бизнеси, електрифицираме отоплението и увеличим производството на чиста енергия, за да намалим изцяло търсенето на изкопаеми горива“, се казва в съвместна декларация.

Като важна стъпка към осъществяването на целите на работната група Европейската комисия и Съединените щати приветстват договора на Финландия за наемане на плаващ терминал за внос на втечнен природен газ от американски доставчик, който ще започне да функционира преди края на тази година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
0
 
1
 
! Отговори
Реалност преди 1 година
Искаш газ , но не искаш да плащаш.Не искаш да плащаш , спират ти кранчето , и почваш да хленчиш , че те изнудват.Вие вярно ли имате хората за прости бе писателчета?
161
0
 
2
 
! Отговори
ЕС/САЩ са виновни!!! преди 1 година
Тази поредна криза е създадена пак от англо-саксонците-ЕС и САЩ!!!! Те са виновни и за тази неразбория с газа и със спирането му за РБ! ЕС и САЩ нямат интерес от работеща иконимика в РБ, а искат да сме бедни и зависими от техните политики!!!! Наште пъпети Киро и Асен за съжаление работят за ЕС и САШ, НЕ за РБ!!! ФАКТ!
160
1
 
8
 
! Отговори
Лисичи театър преди 1 година
А да направиш от спорта оръжие, не ли изнудване? Да изключваш и бойкотираш културни, спортни мероприятия не е изнудване? Спиране на граждански самолети и полети, отегляне на фирми, разтрогване на договори, замразяване на пари-кражба?Отеглянето на МасДоналдс и Шанел, на тути фрути и компания не е изнудване? Това е правилно? Но когато става въпрос за Запада, и доставките им на суровини, това трябва да е само бизнес? Що за нахалство! Каква тартюфщина.
159
1
 
13
 
! Отговори
неразбрал преди 1 година
А кой ще ни плати за глупостта да не плащаме в рубли газа? Кога ще ни върнат парите за онези хартиени хвърчила?Кой ще ни плати курорта на укронацистите?Вече 3 месеца тези пришълци живеят на наш гръб.За Мариците ,за краварските военни бази и откраднатото злато ,отделно
158
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви братушки са ни тези руснаци ,не искат да ни дадат безплатна газ.Не са ни никакви братушки.ЕС си мислеха ,че ще мине номера за брат си ще направи компромис , ама няма компромис дори и за брата.А щом няма за брата компромис ,значи за другите важи същото.Просто си проучиха възможностите пазарлък чрез България.
157
0
 
4
 
! Отговори
Тия преди 1 година
Откриха Америка !
156
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Просташки МЕДИИ - съгласен съм елментарно е. Но като им плащат и на авторката и на коментиращите да викат на черното бяло как да стане?
155
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак ли да обясняваме простата "причинно-следствена" връзка? Не плащаш в магазина - няма хляб! Опитайте, може и да разберете.
154
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Америка като са много принципни, защо не наложиха ембарго на руските торове, защото немогат без тях. А серсемите като наш К. се слагат на господарите за наша сметка. Още малко и ще се направи на неразбран и обиден и ще си отиде в Канада а нас кучетата ни яли.
153
2
 
24
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 1 година
Тази новина е Фалшива - ЕС започна да увеличава Вноса от Русия , САЩ също - само България се оказа в тръните .
152
3
 
18
 
! Отговори
ЛЕЛЕ преди 1 година
САЩ и ЕС си правят Гавра с България .Всички знаем че само България отказа да плаща с Рубли . Мошеници .
151
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европа ще удари дъното, а България го копае вече.
150
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, изнудване е да искаш да ти платят за това което продаваш. Ти да видиш. Или да искаш да ти се плати по начин, по който ще си получиш парите, а не по който те ще останат замразени някъде от където да се използват за нуждите на войната.
149
4
 
16
 
! Отговори
Viki преди 1 година
"Нямате нужда от тръба от Руската федерация!"- казаха на гордите българи в САЩ. Добре, отговориха те. "Нямате нужда от дългосрочни договори! Ще купувате на място!"- казаха им от Брюксел. Добре, отговориха те. "На Русия не може да плаща в рубли!"- каза им ЕС. Добре, послушно отговориха те. Да пием за независимостта на България... без да се чукаш...
148
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я съм *** ама да питам начи като ми забранят да купувам нещо защото имало санкции към продавача, всъщност продавача го бил спрял да го продава щото много ме мрази. Па не ми стана ясно сега *** я съм си прос до 3 отделени учих навремето ама да ви кажа сега едно време по манифестациите на 24 май един зевзек имаше неграмотен ама като види някоя комсомолка и сочи портретите на Маркс и Енгелс и пита абе моме да ми каеш сега щото я съм *** от тия двамата кой е Кирил и кой Методий?
147
4
 
20
 
! Отговори
ЯСНОТА КОЙ КОГО преди 1 година
ЕС, Европския союз подчинен на САЩ изнудват Русия със санкции. Не може така да налагат само санкции без да има съответни контра мерки и отговор от Русия. Другото важно нещо е САЩ има интерес икономически да съсипе Европейският Союз както и вечният враг Русия. САЩ разделя света създава конфликти и кризи, за да отслабва всички други държави по света.
146
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредните измишльотини. Рашките заявиха, който иска газ-трябва да плаща...Който не плаща-супата. Аре стига обработка, балъците отдавна свършиха.
145
1
 
16
 
! Отговори
БалканджиЙово преди 1 година
Обяснението на фон *** беше убийствено! Запада отново врътна палачинката, а ние ще миришем само газа или ще го добиваме от звездите! То бива политиците ни да ходят по света със свалени ***... Мъдър народ сме, просто ни просто ни управляват умници гюровци! И винаги първи плюем в кладенец от който пием!
144
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да Живее Русия ! Смърт на Задокеанската далечна държава САЩ! Аз съм Европеец! Ако си Американофил гласувай според " убеждението" си!-:)))
143
1
 
28
 
! Отговори
Просташки МЕДИИ преди 1 година
Просто обяснение за простиите хора. Русия си иска плащане в рубли поради ПРОСТАТА ПРИЧИНА санкциите от евро-либерастките държави дето налагат санкции и блокират сметки и плащания в чужда валута. Русия иска да си получава плащанията в рубли, за да НЯМА РИСК от САНКЦИИ като БЛОКИРАНЕ на СМЕТКИ и ПОЛОЖЕНИЕТО да предоставят газ и да не получат парите си за доставката. ЕЛЕМЕНТАРНО Е!