Никола Кицевски: Не може да се похвалим днес с мощна просвета

Но трябва да бъдем оптимисти, заяви той
24 май 2022 23:00, Нели Христова
11

"Не може да се похвалим днес с мощна просвета, но пък трябва да бъдем оптимисти. Тя не е съвсем безпомощна, както някои други се опитват да я представят. Силата ѝ отслабва настроението на обществото. Ние 30 години бяхме възпитавани, че не е най-важното просветата, за да успееш в живота. И при социализма беше много по-важно да си верен на партията, отколкото да си отлично образован", каза издателят Никола Кицевски в студиото на "Денят ON AIR".

Но според него има светлина в тунела.

"Страшно много деца вече се насочват към това да бъдат програмисти. В софтуерната сфера имаме страхотни постижения, ние завършихме конкурс за деца, които са програмисти. Той ме обнадеждава. Все повече родители и деца разбират, че е по-добре детето да се ориентира към IT сектора, отколкото да стане мутра", допълни Кицевски в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той поясни, че обучението за IT специалист е заложено още от трети клас.

"Проблемът е в липсата на учители, които са специалисти. Няма как да кажеш на един учител: "От утре започваш да преподаваш компютърни технологии". Но и това ще се преодолее. Но въпреки всичко - има много ентусиазирани учители. Основният проблем на българското образование е да си отговорим на въпроса "На какво учим децата". А ние ги учим да бъдат успешни в живота", категоричен е издателят.

И подчерта, че има как да се удължи учебната година, защото тя е най-късата в Европа.

"Нямаше как нашите деца да са конкурентни, при положение, че полагат 30-40% по-малко усилия. Важно е обществото да го разбере. А тези, които го разбират, пращат децата на частни уроци. Но те не са българско явление", добави Кицевски.

По думите му все още има ученици, които смятат, че образованието не е ценност.

"Една голяма част от тези, които говорят за учебници, не са ги виждали. Включително и политици. Те не са отваряли учебник, те не знаят какво пише вътре. Има неща в учебните програми, които не е нужно да се учат изобщо в системата на средното образование. Защо е нужно да знаем почвите на Африка?", попита Никола Кицевски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Направо сме го загазили от европейски унищожители. Учебници - справочници с нула полза за децата и учители - некадърни изпълнители на европейски критерии за образование! Един европейски критерий - да се готвят децата за работници, с орязана картина за света ако може религиозна, никакви природни науки, зубрене, матури максимален тормоз - за да не остане нищо в главите, и по възможност повече психически отклонения!
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Г-н Кицевски - агент на ДС и шеф на издателство Просвета. Доста нагло е да говори за мутрите и за учебниците, от които спечели тлъсти приходи.
9
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Случвало ми се е да отворя учебник за седми клас ,и бях ужасен! Всичко е така натруфено и префарцурено написано, да не би да ти остане нещо в главата като го прочетеш! Учебниците са написани така, че не ходиш ли на частни уроци, нямаш почти никакъв шанс да продължиш напред!
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е истината, г-н Кицевски! Разбира се, само човек с култура и критично мислене може да осмисли нещата. А те са ,меко казано, много обезпокоителни.
7
2
 
6
 
! Отговори
Това с IT преди 1 година
Не го разбрах - страшно много деца ще станат програмисти а не мутри - няма смисъл в това изказване и отделно това че страшно много деца щели да станат ИТ ще доведе до поредното изкривяване - няма да има работа за всички когато излезат на пазарът на труда.
6
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма по т.ъ.п народ от българския. Онази България ,която просъществува 1300 години ,не е тази п.у.мии.на яма ,която сега се подвизава със същото име!
5
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вие знаете ли,че в първи клас се учи аритемтична прогресия,а във втори решават задачи с две неизвестни?Помагалата са на Мечо и Медунка.Децата от рано решават как е трудно и се отказват.Нарочно направиха матури за 10-ти клас,за да може повече деца да не продължат до 12-ти и да отидат да карат висше.Скоро и университетите ще съкратят,а за професор изискванията ще са доста високи и ще струват доста пари.
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има една приказка:"Не позволявай на училището да ти пречи да учиш.".Така трябва да е направено,че да се заинтригуваш още да четеш.Сега прекалено ги товарят и децата се чудят как да се оттърват по-бързо от домашните и да играят.Нямат време една книга да прочетат.Накрая намразват четенето и ученето.После не искат да продължават нагоре,а ЕС има нужда от повече евтина работна ръка без дипломи,които лесно се манипулират.
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 1. Точно ти ли ще разсъждаваш за бг културата и бг просветата? Ти, който даже не умееш да пишеш?
2
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам кое беше най-важно при социализма, но бяхме отлично образовани. Нещо повече, нашето образование беше едно от най-добрите в света. Това сега не е даже подобие. И вината не е в учителите, а в криворазбраната демокрация.
1
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
razmerat na bg zaplati pokazva tochno razmera na bg culturata i bg prosvetata.