Президентът Радев: На 24 май всички сме само българи

В йерархията на духа и културата нито богатството, нито властта са меродавни
24 май 2022 08:55, Елка Василева
156
Президентът Радев: На 24 май всички сме само българи
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът Румен Радев поднесе своето приветствие по повод 24 май - Денят на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура.

Ето и цялото приветствие на държавния глава:

Скъпи съотечественици,

На 24 май всички сме само българи. В йерархията на духа и културата нито богатството, нито властта са меродавни. Тук важно е благородството на духа. А него носи и излъчва всяко будно дете.

Още по темата
Днес българите в България сме седем милиона. Милиони други са извън Отечеството. Но винаги има една незрима Родина, която всеки отнася със себе си, където и да отиде. Това е българският език. От раждането си сме орисани да мислим и чувстваме на прекрасната, богата, звучна, нюансирана и изразителна родна реч. Езикът ни вдъхновява, езикът ни утешава. Езикът е наш дом и упование в трудни и самотни моменти, особено далеч от Родината. В трудни години езикът е знаме на сатирата, бунта и свободата. Когато духът линее, езикът е най-точната епикриза: той страда от правописа ни, обеднява активният му речник, граматиката му се разпада. Дори произношението ни става нехайно.
 
Но езикът на Вазов и Далчев, на Захари и Яворов, на Петър Увалиев и Валери Петров няма да загине. Той ще надживее всякакви мракобесни времена на глупост, грубост и чуждопоклонство и експериментите на „неразумните юроди“, които боравят произволно с думите му. Българският език ще надживее интригите на своите отрицатели и на блудните си роднини, които не признават произхода или родството си с нашата реч. Ще надживее и комплексите на онези, които допускат да се откажем от кирилицата.
 
Времената се менят. Днес българите са навред, а децата и внуците ни често говорят по няколко езика. Но родната реч, както и друг път съм имал повод да кажа, е онази нишка, по която нашите сънародници по кръв винаги могат да открият пътя до дома си.
 
Думите са наше достояние. Нека милеем за тях, тъй както милеем за здравето и дома си, защото нашият език ще продължава да ни обединява като народ.

Честит празник, скъпи българи!"


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Дела трябват, а не думи." Казал го е Левски. Не виждаме дела.
105
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От учението му е останал един противогаз и сега всички му викат"Гумената глава"
104
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре, че поне на 24 май руското *** се сети, че не се е родил на Волга
103
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
е те тоя счупи България кат намъкна Киро и Асан сега се прави
102
2
 
8
 
! Отговори
ами преди 1 година
Путин му каза на тоя нашия президент че азбуката е Македонска А тоя нашия се върти като маркуч
101
2
 
10
 
! Отговори
Чочко преди 1 година
Еееех, плазмодий Радев , не всички са българи ! Някой са канадци, руснаци, украинци......Точно ти, плазмодий Радев си никой, сложен с условието да разрушиш държавата и да я направиш Задунайская губерния ! Анатема !
100
0
 
5
 
! Отговори
Отбор македонци преди 1 година
И ние !
99
2
 
3
 
! Отговори
До Подкрепа преди 1 година
Ние, дето се мъчим на Запад ни зарежи! Западът е пълна трагедия: банковите ни сметки - пълни, децата ни - изучени и т.н. Не виждам да си пожелал нещо на червеножопите елементи с еднопосочен билет към Матушката, където им е мястото. Що тъй? Може да се разсърдят.
98
1
 
5
 
! Отговори
Овенен от запаса преди 1 година
Завършил съм овенното училище в Долна Митрополия. Всички ме сочеха с пръст, като най-умният, защото бях изучил с голям зор стенографията и записвах всичко по време на лекциите. (Тогава още нямаше микроелектроника и дигитални уйдурми.) Познавам овенните перфектно и ще ви кажа, че от овенни никога не трябва да се правят публични личности, защото винаги ще окендзат нещо и умните по света с право ще ни мислят за много изостанали.
97
7
 
1
 
! Отговори
ПОДКРЕПА преди 1 година
Подкрепям Речта на Президента Радев .Всички които подкрепят Латинската Азбука да се признае в България - Хора , имате Избор - Чанта , Самолет и Мотика - САЩ или Англия , може и Нидерландия .Ние Българите си оставаме тук - това е наша Родина - Лоша Хубава - НАША .
96
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев = Путин
95
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ми трябват лозунги без значение демократични или комунистически.Искам да живея в България без престъпност,корупция,мафиоти,агресия навсякъде,без здравеопазване,ниски пенсии и заплати и лоши пътища.Не не интересува дали сте русофили или фоби,за и против Македония,а да спрете да манипулирате и започнете да работите за Българите,без значение те как се възприемат,чувстват и какво празнуват.Бъдете здрави
94
1
 
15
 
! Отговори
Номер2 преди 1 година
Комунистите не са българи!
93
3
 
8
 
! Отговори
Не Щем преди 1 година
Не искахме Герджика, не искахме Баце и логично ни постигна триумвират Киро-Чорап-Рашко. Честито!
92
0
 
15
 
! Отговори
Всички БеКаПета преди 1 година
Получило се е малко, като във вица, "Да живеят всички БеКаПета, по всички земни кълбета!"
91
1
 
8
 
! Отговори
Герджиков преди 1 година
Може да съм всякакъв, но подобни на национални и интрнационални изцепки никога нямаше да чуете и видите, ако бях ваш президент.
90
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев е Путинист.
89
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да бяхме избрали Герджика, по-малко щеше да ни срами от тоя фатмакЪ !
88
7
 
2
 
! Отговори
Веселинъ 7212136860 преди 1 година
А бе,Радев, я кажи колко сме етническите българи и колко са малцинствените "***",които са със заграбени български имена! Поясни кои сме тия "всички" и ни направи на пух и прах с едно солидно откровение,обясняващо как така и Борисов и Петков са в несъстоябие да вържат едно изречение нормално. Радев,оставка за всички ви! И опозиция и статуквадции трябва да бъдете съдени. България се нуждае само от Руско Правителство ! ЧЕСТИТ БЪЛГАРСКИ ПРАЗНИК САМО НА ЧИСТИТЕ ЕТНИЧЕСКИ БЪЛГАРИ!
87
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чорап информирай вожда от крмемъл, че Азбуката е Българска и такава ,ще остане завинаги. Просто да стане малко по образован. Че не изглежда добре водач на ядрена държава, да не знае от къде му идва езика:)))