Горивата ще поскъпнат още, ще достигнат ли 4 лв. за литър?

Димитър Хаджидимитров: Поевтиняване ще има, когато свърши войната
23 юни 2022 13:12, Красимир Ангелов
63

Цените на горивата у нас вече достигнаха 3,50 лв. за литър. Граждани излязоха на протест срещу поскъпването, но има ли надежда, че скоро горивата може да поевтинеят.

"Поскъпването се дължи на санкциите на ЕС за спиране на доставките от Руската федерация. Нашето правителство постигна отсрочка от 2 г., но след решението на ЕС вече има над 35 ст. поскъпване на цените на горивата, което все още не се е отразило на цената на колонките. Там увеличението е от 15 ст., очакваме още толкова, ако не намалее цената на нефта", прогнозира зам.-председателят на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива Димитър Хаджидимитров в студиото на "България сутрин".

Още по темата
По думите му на този етап не може да се говори за достигане на цена от 4 лв. за литър дизел или бензин.

"Реалистична е цената от 3,60 на колонката. За една година поскъпването е с над 1 лев. Войната е виновна за това. Поевтиняване ще има, когато войната свърши", убеден е Хаджидимитров.

Пред Bulgaria ON AIR той беше категоричен, че спекула с цените на горивата няма.

Според него с компенсацията от 25 ст. на литър гориво само ще бъде затруднен бизнесът.

"Ние предложихме на правителството да се помага на всички, свързани с горивата, с намаляване на ДДС. Да прибира по 40 ст. от ДДС вместо 60. И това да бъде временна мярка за 3 месеца. Тези 20 ст. да бъдат за всички и да останат в икономиката. Решението на правителството е добро за потребителите, но ще притисне бранша", каза Хаджидимитров.

Гледайте целия разговор във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
0
 
! Отговори
Stomnata преди 1 година
Че ще стане 4 лв. е ясно на всички, въпросът е колко ще бъде след това. Шлякам ти и санкциите .... накрая ние го джвакаме!
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изобщо не е скъпо, дори бих вдигнал акциса, кошарите продължават да се карат, няма никакво намаляване на употребата на коли и стоки. Всичко е точно.
52
0
 
2
 
! Отговори
Кико преди 1 година
Аз вярвам на Кирчо! Той каза че ще" летим"!
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо гледат само евтиното гориво,днес в Пловдив на petrol е 3.98 или казано 4лв. Разлика между бензиностанциите на обикновената нафта е около 50ст на литър. Това означава че картела е между тях ,а не само от крайната цена на Лукойл, ама ние сме глупаво племе.
50
1
 
11
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 1 година
За Бога, братя, не зареждайте!
49
10
 
7
 
! Отговори
Радек от Боктор преди 1 година
ДО 48 АНОНИМЕН!!!КУХА ЛЕЙКА, КРИВА КРАТУНО....стига си ръсил глупости червена, мазна гад!!! Всички знаят че петрол, ток и газ са в ръцете на червените и ченгесарите от ДС. Тука е и Манджуков, Корнелийка, Майчето и т.н.....Стига с този Бойко, Мойко..1996 г. пак червените направиха хиперинфлация и обраха народа, а сега пак те ни обират лелинката им ***!
48
3
 
17
 
! Отговори
arsenalfc преди 1 година
Простия и скапан българин си заслужава всичко! Да си седят по домовете и да реват тука! Всичко зависи от държавата, но ние такава нямаме. Скоро ще стане и 4 лв.
47
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що за мазoхист трябва да си, за да искаш горивата да са по 20 лева и всичко да поскъпне двойно, тройно и петорно заради горивата, а заплатата му пак под 1000 лева?!
46
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Петролният бизнес в България е в ръцете на мутрите от ГЕРБ и вдигането на цените е един от начините за сваляне на правителството, за да се върне ГЕРБ пак на власт и мутрите пак да крадат милиарди.
45
4
 
12
 
! Отговори
Ламята преди 1 година
Жътва е сега,пейте робини!Наесен 5 лв.Минимум.Гледам някой се радват,че хората няма да могат да си карат бричките.Не бързайте да се радвате.Ще има изненади и за вас.
44
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дано литър гориво стане двадесет лева,та ганчаков скъсаното джобче слезе от двадесет годишният котор шеста употреба но задължително тройка дизел с издънени катализатори. А гориво да се купува задължително с банкова карта,та да видим как държавен хрантутник с хиляда и петстотин лева заплата,не спира трите си коли,плаща ипотека , живее на широко и се държи всеки едно е владетел на галактиката ни и три съседни.
43
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин и войната са ви виновни за инфлацията, че за 2 години сащ и ЕС напечатаха 50% от парите в обръщение. И без тая война щеше да има такава инфлация, но така стана идеално да си измият ръцете с Путин
42
1
 
28
 
! Отговори
Статистик преди 1 година
Тоя не е в час. Горивата започнаха да поскъпват далеч преди войната, газът - също. А как ще обясни защо в САЩ (далеееееч от войната) цените растат, а в Русия (която воюва) цените не мърдат?Също - защо през 2008 при петрол $140 за барел бензинът беше 2.50, а днес при $112 за барел бензинът е 3.40 - без да са променени данъци и акцизи?
41
7
 
4
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Малко е!
40
4
 
15
 
! Отговори
Утепляци преди 1 година
През 2012 цената за барел беше същата .... и дизела беше 2.20 .... а сега е 4лв ;))
39
11
 
7
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 1 година
БАВНО --НО СИГУРНО СВЕТА ВЪРВИ , КЪМ НОВИ ГОРИВА НА БАЗАТА НА ВОДОРОДНО-АЗОТНИТЕ СЪЕДИНЕНИЯ ОТ РОДА НА АМОНЯЧНИТЕ СМЕСИ---ДАЛЕЧ ПО-ЕФЕКТИВНИ И ЕКОЛОГИЧНО ЧИСТИ!---ПЕТРОЛ ---ЩЕ УПОТРЕБЯВАТ , САМО АБОРИГЕНИТЕ...
38
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според мен, дизелът ще стигне 4.50 лв. В Англия е вече 2 паунда... ГЕРБ да ви е на помощ!!! (Шегувам се де, но знам че пак ще си го поръчате!!)
37
5
 
10
 
! Отговори
Клошар преди 1 година
и 50ст. и 50лв. да стане па ке карам и краднем....
36
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
задава се Жан Виденовата ситуация :) repeat на събитията от 90те, инфлацията и глада. Върнаха ни отново на кота 0
35
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поевтиняване ще има, когато свършат БЕЗСМИСЛЕНИТЕ БЕЗПОЛЕЗНИ САНКЦИИ