Проф. Овчаров: Разкопките на Перперикон са застрашени

Няма яснота около държавното им финансиране
26 юни 2022 13:02, Йоана Цонева
22
Проф. Овчаров: Разкопките на Перперикон са застрашени
Снимка: БГНЕС

Разкопките на археологическия комплекс "Перперикон" тази година са застрашени, а причината е неяснота около държавното финансиране, каза ръководителят на проучванията на комплекса проф. Николай Овчаров  по време на първото издание на фестивала „Еньовденска магия“ в подножието на Скалния град на траките.

”Поради неясноти и поради нежелание на Министерството на културата да даде разрешение, средствата които ги имаме за мащабните разкопки на Перперикон са спрени. Това е целева субсидия за община Кърджали, която се получава, както казах повече от 20 години, с абсолютно неясни доводи", посочи археологът, предаде БТА.

Той уточни, че към момента е получена подкрепата на Министерството на туризма, която се изразява в изпращането на писма до Министерството на културата и Министерството на финансите по отношение на спрените средства.

Проф. Овчаров припомни, че разкопки на Перперикон се правят повече от 20 година, за което време е разкрита голяма част от обекта – над 80 процента. И допълни, че от 2001 г. насам Перперикон е финансиран специално от българската държава от повече от 10 правителства, още от времето на Иван Костов, заради важността на обекта като археологически паметник и за развитието на икономиката в Източните Родопи.

Още по темата

Проф. Овчаров  отчете, че през оформилия се туристически маршрут в региона от няколкото туристически обекти - Татул, Перперикон, пещерата Утроба, чак до Златоград, само през миналата година са преминали близо милион туристи. Открои важността на Перперикон за икономическото развитие на региона и отчете, че досега в разкопките ежегодно са работили хора от съседните села. Без държавно финансиране екипът му ще разчита само на подкрепата на общината, която по думите на проф. Овчаров е около 50 хил.лв. Тя би стигнала за наемането на 15 работника, а не 60, както досега и работа два месеца, а не три с разкопани евентуално 10 квадрата за цялото лято. Планът за настоящата година е бил да се работи в сектора, в който през изминалото археологическо лято бяха открити ротонди.

Кметът на Кърджали д-р инж. Хасан Азис коментира, че Археологическият комплекс е един от крайъгълните камъни на туризма не само в Кърджали, но и в Родопите и трябва да бъде еталон за завършен туристически обект, съчетаващ местните, националните и европейските усилия. „Перперикон е не само на Кърджали, Перперикон е на България, Перперикон е на Европа, Перперикон като магия принадлежи на всички нас и на света така, че няма сила, която може да спре развитието на Перперикон“, каза още кметът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
4
 
! Отговори
До 7 преди 1 година
На Черепа делото не е приключило,разорарал е цяла България чрез иманяри и за себе си.Всички артефакти над 6000 броя намерени у него нерегистрирани са описани в двустранен протокол и се съхраняват.Божков заформи преврат с новите обирджии на проваления кабинет и съпридружни партийки за да му прекратят делата.Съответно меркантилните леснозабогатели продаващи се депутати го обслужиха.Гротеска е!
10
0
 
4
 
! Отговори
До 11 преди 1 година
По добре ти се образовай и информирай!Това което си написал е точно обратното.Не даваме повече за да получим по малко,докога ще манипулирате и лъжете,
9
2
 
4
 
! Отговори
Еврогейски съюз преди 1 година
До 7Образовай се малко преди да пишеш глупости. Средствата които евросъюза дава са от вноската на България - почти 2 милиарда евро за миналата година. тези пари се отпускат във вид на европрограми. Само че от 2 милиарда "дават" 500-600 милона. Няма безплатен обяд.
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Коментарите както обикновени са балканска трагедия...
7
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние сме в демогравска катастрофа тоя ни занимава с разкопки_ дайте пари ?
6
1
 
7
 
! Отговори
До 3 преди 1 година
А ако не бяхме в лошия ЕС дори и Перперикон нямаше да имаме, 100% от финансите за разкопки, реставрация, инфрастуктура и тн са от евро средства. България не е дала 1 стинка, вижте и какво направи държавата с артефактите на Божков? Те принадлежат на България, а всички забравиха за тях... уж са в МВР, е къде са ?!
5
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спокойно Овчаров колега. Ние колегите от сивия сектор ще се погрижиме за разкопките
4
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Там по масонска линия да си съберат пари и да ги консервират, щом са застрашени. Всъщност всяко разкопаване включва и последващото закопаване, така че няма какво да алармира тоя.
3
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гърците от един баир на който всеки ден возят камъни с камиони за да има З турсистите правят млн евра на година. Ние с такива хубави истински исторически останки един лев не можем да направим защото нямаме акъл.. срам и позор. Ама нали няма да влязат в частния Джоб и за това никой не е загрижен. Можаха да изсипят млн лв за помощ не на какво да е а на кръчмуте но за история и култура не може. Тотал щета
2
6
 
13
 
! Отговори
Възмутен69665 преди 1 година
Те всичките ви разкопки са застрашени,повечето разрушени,изоставени,съборени и буренясали!Съсипници на историята!Като оня дето събори кулата на Малтепе!Защо пипате дето не ви е работата а не оставите бъдещите поколения да копаят..може и по кадърни да са..може и да забогатее някога държавата че да ги съхранява!
1
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Овчарооов овчаров. Не се наяде последните години. Дпс и герб ти даваха всичко което искаш. Хем държавата дава пари за разкопки, хем общината събира такси за вход. Използвайте тях, какво ревеш.