Работници в Созопол твърдят, че са измамени

Мъжете подали сигнал до Инспекцията по труда
4 юли 2022 13:43, Йоана Цонева
31
Работници в Созопол твърдят, че са измамени
Снимка: кадър NOVA

Мъже от Северозападна България, отишли да работят за сезона в хотел-ресторант в Созопол, твърдят, че са измамени от работодателя си. Подават сигнал в Инспекцията по труда и до NOVA. Казват, че работили близо два месеца без трудови договори. След като си поискали парите и не ги получили - опитали да напуснат, но били освободени. Мъжете разказват, че пристигнали в Созопол в началото на месец май. По договорка трябвало да помогнат за довършителните работи до края на месеца, а после да започнат работа в ресторанта на хотела като готвачи.

“Започнахме да помагаме за това нещо, с което се бяхме разбрали с Аделина- собственичката. Първото обещание, че ще отворим на 25 май не се спази. Отворихме на 25 юни. Още един месец забавяне, при което ние продължаваме да вършим общополезен труд, без трудов договор”, разказа Иван Любенов.

Уговорката за заплащането на мъжете е била 50 лева на ден до отваряне на ресторанта. Въпреки това продължили да работят още месец, защото очаквали да получават по 100 лева на ден в кухнята.

Част от тях подписват и трудов договор, но със задна дата. Други обаче - отказват.

“Не го подписах, защото не отговаряше на уговореното с нея (собственичката)”, разказва Кристофър Петков.

Скоро той разбира, че договорът му е подписан от някой друг.

“Не е истински, фалшифициран е. Аз не съм се подписал никъде. Тя ме е подписала сама, на коляно”, твърди и друг работник - Митко Илиев пред NOVA.

След като решили да напуснат хотела, подали сигнал в Инспекцията по труда. Екип на NOVA посещава хотела с екип на Икономическа полиция и Инспекцията по труда. Там ги посреща Аделина
Попова, собственик на хотела, която отрича да има проблем с подписите в документите. Проблемите били с наетите служители.

Още по темата
По думите на Попова мъжете били “некоректни” и я изнудвали да им плаща ден за ден. Въпреки това тя твърди, че им е изплатила всичко заработено.

“Мога да ви изкарам колкото свидетели искате, за да видите, че са си получили абсолютно всичко по договор”, заяви Попова.

От Инспекцията по труда са връчили на собственичката на хотела призовка до 6 юли да им предостави документацията на всички лица, подали жалба при тях, за да установят истината.

Липсата на трудов договор е едно от често срещаните нарушения, обясни Павлин Васков, директор на Инспекцията по труда в Бургас.

Собственичката на хотела твърди, че пред времето, в което мъжете са били на работа при нея, са обучавани, получавали са и безплатна квартира и храна.

В същото време от Инспекцията по труда съветват работниците да изискват трудов договор преди започване на работа, за да могат при нужда да бъдат защитени правата им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
5
 
! Отговори
ГЕРБ ДПС преди 1 година
Като дойде Боко тиквата и Пеевски всички ще са без договори и ще бъдат повишени данъците за да напълни хазната за да я източни Боко тиквата
26
1
 
8
 
! Отговори
Това е България преди 1 година
Това е измамният български бизнес . Трябва да се спре да се дават пари помощи на българския бизнес
25
1
 
8
 
! Отговори
Смях преди 1 година
Яки мъжаги подали сигнал до Инспекцията по труда,която ги препратила към Арменският поп .Ми хвани го този шеф мушни му главата в фритюрника с палмовото масло Друж здраво докато се зачерви добре. Снимай и качи в Ютуб ФБ Instagram WhatsUP ..Вкупом отивате вси1чки и си търсите парите .
24
0
 
9
 
! Отговори
Дамян преди 1 година
Не утивайте на работа в Созопол. Там са големи измамници и престъпници.
23
1
 
3
 
! Отговори
Гост преди 1 година
100лв/ден не дават хората не са се усетили,че ги лъжат дори и да имаха договор той в най-добрия случай е пълен работен ден и минимална заплата,тоест по около 25 лв може да им дадат ако се заядат с инспекцията по труда
22
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както мамят персонала ,така лъжат и клиентите си ,затова който може бяга по чуждите морета.
21
2
 
23
 
! Отговори
Не може да бъде преди 1 година
Измамени хора , в Созопол , абсурд. Там людете са едни такива чессссни, пък като иде клиент гледат едно такова приветливо. Сто процента и с работниците си се отнасят така топло.....
20
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До адолф Такива са законите а кой прави законите. НС си гласуват заплати а на населението няма.
19
0
 
23
 
! Отговори
пострадал преди 1 година
Инспекция по труда в бургас- отдавна не е инспекция-Тя е нещо си в което едни лелки взимат заплати и до там!
18
4
 
23
 
! Отговори
адолф преди 1 година
Заради такива мишоци като тия бродяги от северозапада дето работят без договор в сивата икономика заплатите в България са такива и няма пари за пенсии и социални придобивки.Не са виновни работодателите.Макар че в една нормална държава тия работодатели щяха да бъдат жестоко глобени за това че са наели работници без трудови договори.А при повторно нарушение директно влизат в затвора.
17
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Джипарата и е 100 кила резервара кат зареда 300леа от де да имам за заплати? ще побачкат па като има пара ще вземат, като няма значи не са бачкали добре
16
4
 
20
 
! Отговори
Ром"с преди 1 година
Тези господа от Северозапада не знаят ли правилото ,че щом няма оговор се плаща на седмица..не ти е платено..чао..не ми се вярва да са тлкова задръстени..сценария е друг,но щом не искат да плащат осигурвки ...то така и добре се получи..да имат следващият път едно наум..
15
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чухте ли какво казаха от Инспекция по труда по тв хахаха хаха не е истина направо да им се обадили ако работодателя откажел да им даде трудов договор щели да му съдействат чакайте бе вие не сте ли наказателен орган какео значи съдействие трябва да глобявате работодателя
14
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко е жалка снимката, някаква си отвратителна милионерката се *** с тия бедни души, бог да те накаже мьрш..
13
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 1 ЕЙ ВИЕ ВДИГНАХТЕ РЕНОМЕТО НА РАБОТОДАТЕЛИТЕ ПО МОРЕТО. ДАЛИ ДА ВИ ВЯРВАМ. ВИЕ СТЕ НАЙ ГОЛЕМИТЕ КРАДЦИ. НИТО ДОГОВОРИ, НИТО ЗАПЛАТИ ИЛИ АКО ИМА С ГОЛЯМО ЗАКЪСНЕНИЕ И НЕ СПОРЕД УГОВОРКАТА А ЗА ПОСЛЕДНИЯ МЕСЕЦ ОТ СЕЗОНА ИЗОБЩО НЕ ПЛАЩАТЕ. ОТ ВАС ПО-ГОЛЕМИ ХАЙДУТИ НЯМА. МУТРИ ДОЛНИ.
12
2
 
3
 
! Отговори
Перниканец преди 1 година
До 8 "по добре работодателя да ти купи ферари отколкото да му работиш без договор"..Бухахахахаахаха
11
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никога не бих работил за Бьлгарин, сьжелявам ама като чета постоянно че льжат хората как да имам желание да работя в Бг?Извинявам се.
10
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
на изток робите нямат права и гладуват. този модел не работи. на запад обаче робите им се дават права и препитание и това стимулира да продължават да пълнят хазната и джобовете на управата и бизнеса. така че помислете какво говорите като твърдите че на запад сте свободни
9
4
 
41
 
! Отговори
Бивш готвач преди 1 година
Пълен бойкот на българското черноморие и кръчми.Аман от пишман работодатели все да спестят от хора и заплати.Затова ще фалират всички пишман кръчмари.
8
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чакай драга ако беше в Италия и те хванат че имаш работници дори за ден без трудов договор глобата за човек е 50 бона в Евро лично съм питал синдикатите в Италия казаха по добре работодателя да ти купи ферари отколкото да му работиш без договор