Руското посолство - разузнавателен център на Балканите?

Решението за изгонването на дипломатите не било под натиск
5 юли 2022 21:25, Екип на Bulgaria On Air
29
Руското посолство - разузнавателен център на Балканите?

Все още се очаква какво ще се случи в двустранните отношения между България и Русия след изгонването на 70 руски дипломати.

"Не считам, че е възможно решението да е взето под натиск от Вашингтон, България е суверенна държава със свободно избрано правителство. В рамките на съюзите, в които участваме, подобни взаимоотношения не са практика", коментира дипломатът и специалист по национална сигурност Иван Анчев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му решението на българското правителство е правилно, дори закъсняло.

"Това трябваше да се случи много по-рано. Знае се, че Руското посолство до голяма степен действа като разузнавателен център на Балканите. Несъразмерността на дипломатите и служителите е очевадна. Приветствам политическото действие на Петков, но имаше неправилно отиграване. Остави се впечатлението, че това действие е взето спонтанно", заяви Анчев пред Bulgaria ON AIR.

Според него най-правилният подход е бил решението да се вземе като институционално от Съвета по сигурността към Министерския съвет.

"Службите имат достатъчно данни не само за руското посолство, но и за други, които развиват такава дейност в нашата държава. Ако пък нямат информация, това означава, че само харчат пари", каза експертът по национална сигурност.

Той уточни, че по закон службите трябва да информират "тримата големи" в държавата за данните, с които разполагат, в еднакъв обем. И ако това не е направено - е пропуск, волен или неволен.

"Надявам се, че нашите служби не са пробити. Ако са - това е страшно за държавата и нацията. Против съм всеки политик да решава политическите си въпроси, използвайки службите като изтривалка. Това е било винаги факт в годините на прехода", каза експертът по национална сигурност.

Гостът изрази мнение, че е нужен граждански борд, който да контролира службите, не в оперативната им дейност, а характерът и същността им.

"Важно е и самото правителство да формулира целите пред тези служби. Аз съм скептик, но те трябва да знаят за какво работят, трябва да имат хоризонт за поне 10 г. напред", призова Иван Анчев.

Също така е убеден, че има членове на закритите комисии, на които се обсъжда националната сигурност, които се отчитат.

"Каквото се говори на тези комисии, трябва да остане в тях. Те затова са закрити, хората имат специални нива на достъп. По силата на парламентарното представителство съм скептичен, че някои членове на тези комисии няма да изприпкат и да докладват в руското посолство - видите ли какво знаем за вас, братушки мили", каза гостът.

Анчев е убеден, че руското посолство няма да бъде закрито, защото Русия не може да се лиши от този вариант за влияние не само в България, но и на Балканите.

"Това ще бъде признание за неуспеха на всички усилия за руски мир, който трябва да бъде наложен не само в България, но и в региона. Личен неуспех за Миторафанова, която дойде с мисията, наложена от Путин и Лавров, да унижава максимално българския народ. Мисията - да показват слабите звена, да дестабилизират Балканите с цел дестабилизация на целия ЕС", добави още Анчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: Анчев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
4
 
! Отговори
Истината преди 1 година
"Не считам, че е възможно решението да е взето под натиск от Вашингтон, България е суверенна държава със свободно избрано правителство."Тоя изби рибата с тия вицове . Къде ги намирате тези "експерти"?
23
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
американското посолстово е центъра за разузнаване на балканите по точно какъм му еперсонала по
22
2
 
4
 
! Отговори
До 24 преди 1 година
Стига лъга бе кратуно,няма посолство с такъв персонал в България и да лъжеш няма повече от 4000 лв на месец.
21
2
 
3
 
! Отговори
а пък преди 1 година
английското,хааамериканското,израелското,турското,китайското са пълни с ...пипирудки..
20
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може би не знаете , че американската мисия в София се състои от 2300 служители. И нито един шпионин. Българската служба във Вашингтон е "реципрочна" от 30тина души.
19
8
 
7
 
! Отговори
кАгда ще изпращаме преди 1 година
следващите 50 руски нацисти?
18
1
 
1
 
! Отговори
До 17 преди 1 година
Съгласен съм с теб, ако се отнася до правителството, което свалиха протестърите на Радев и Божков !
17
10
 
10
 
! Отговори
ШибиРиби преди 1 година
Какви други посолства какви козяци бе цъpвyлu, да не би БГ да е член на Варшавския договор. Силни къчове по руски мекерета и шпиони и да не стъпват повече на юг от Дунав.
16
7
 
9
 
! Отговори
Е то преди 1 година
Май така ще излезе, иначе какво са правили 150 човека, не разбирам !
15
9
 
4
 
! Отговори
Този преди 1 година
експерт вярва ли си?!? Ако да, много сме го закъсали
14
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разузнавателен център на Балканите и кой го е допуснал???? Много рубли много шпиони много слугинаж на Раша и си правя изводи кой свали правителството същите тези хора който превърнаха България в разграден двор територия не Държава
13
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Митрофанова стана за резил с това унижение я мразим безплатно а руския мир да си го наврат в задните части аз съм горд Българин че изгонихме дипломатите но има една руска поговорка ако изгониш руснак през вратата той влиза през прозореца така че очаквам да вдигнат мизата на платените продажници да викат по силно руската пропаганда
12
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имали данни и за други посолства, но гоним само руснаци, интересно.
11
2
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Сега е време Янев и Шивиков да напълнят трапа, защото и заради тях включително умряха хора и деца. А Зеления чорап за десерт.
10
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
от кое нпо изпълзя поредния експерт?
9
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много скоро ще се молите да можете да избягате в Русия. Европейските политици и тия зелени сектанти ще съсипят икономиката на Европа. Тази зима ще се срине икономиката на Германия, а след нея потъва целия ЕС. Без евтините резурси от Русия животът в ЕС никога вече няма да е същия.
8
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво че изгонихме рашистите и посолството си да закрият няма да ми липсват да си ходят у дома тука нямат работа повече
7
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой го е допуснал това да се случи в БГ явно много хора са си затваряли очите ББ 12 години балансирано е позволил на шпионите да си шпионират даже и Камчия я продаде на Руснаците не са били само кученца
6
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руския свят ми звучи като елате при Сатаната в ада империята на злото
5
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поне едно доказателство изкарайте, където се казва от кумова срама.