Модерният сред младите снус е опасен, лесно се стига до свръхдоза

Д-р Юри Кацаров: Проблемът ни е с контрола върху забраните
9 авг 2022 16:19, Анисия Иванова
16

Замайване, чувство за безтегловност и дезориентация – това са само част от ефектите, предизвиквани от поредната нова мода сред подрастващите – никотиновите торбички или така нареченият снус.

"По същество това е много старо производно на тютюна, тоест никотинов продукт. Той е бил много популярен преди един-два века и използван от по-ниските социални слоеве в различни страни в Западна Европа и Америка", обясни д-р Юри Кацаров от Превантивно-информационния център по проблемите на наркоманиите в София в "България сутрин".

По думите му всеки продукт със съдържание на никотин може да бъде използван за постепенно намаляване и спиране на употребата на цигари, но в някои случаи се налага медицинска или психологическа помощ, за да се постигне този ефект.

"При снуса няма как човек да се ориентира с какво количество би могло да се постигне свръхдоза. Всички психоактивни вещества, между които и никотинът, ако бъде приет в доза, която е извън възможностите за справяне на организма да се адаптира към нея без значителни увреди, може да се стигне до усложнения", каза още д-р Кацаров пред Bulgaria ON AIR.

Той разясни, че при смесването на алкохол с никотинов продукт има риск от свръхдоза. Гостът добави, че свръхдозата с никотин е като прекаляване с цигари - замайване, прилошаване, замъгляване на съзнанието. По думите на д-р Кацаров при интензивна употреба на снус вредите ще бъдат доста повече - появяват се локални въздействия на устната кухина, гърлото, носоглътката и стомаха.

"За съжаление, в България имаме закони и нормативни актове, които да помагат да се попречи на разпространението на психоактивни вещества, включително и алкохол, от малолетни и непълнолетни, но по-скоро проблемът ни е с контрола върху тези забрани", смята събеседникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това били вредно , онова вредно и аз затова нарая ще си се върна на лепилото , за да съм сигурен в продукта !
9
1
 
2
 
! Отговори
Ха!!!!! преди 1 година
На снуса патента го притежават шведите. Снуса е с пъти по-малко вреден от цигарите, защото в организма влиза само никотин а не менделеевата таблица от пушека на цигарите, който всъщност е карцерогенния компонент. Цигарените мастодонти затова са изнервени и хвърлят луди пари за такива пасквили срещу снуса. Опитаха дори да принудят шведите да слагат надпис че също причинява рак, дори се съдиха и шведите спечелиха. Снуса навсякъде е по-евтин от кутия цигари.
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На мене като пушач ми е е много чудно що за дивотия е това?! Уж енфие, ама не. Уж тютюн за дъвчене, ама пак не. Но пък е едно е ясно - такава реклама му праснаха, че до септември ще е навсякъде. От време на време изскачат от някъде някъде някакви моралисти и сочат с пръст. То не беше балконинг, райски газ - пробутвайте още идеи, че да си опържат съвсем мозъчетата. Обаче- като гледам е законно?! И е 2 пъти по-скъпо от енфието. И колкото 2 кутии цигари? И? К'во пра'им? Чешем се и рекламираме?
7
1
 
6
 
! Отговори
Снежанка+7-те аборта преди 1 година
Маска не нося, тъй като не мога да дишам, но пък като ми го набият до сливиците мамула - мога да дишам.Ваксина нямам, тъй като не знам какво слагат в тях, ама удрям 2 кристални бустера в носа, нищо, че са правени в някое мазе, поне знам какво има. А до абитуриентската съм направила поне 3 аборта. Не съм ли светлото бъдеще на България , а ?
6
8
 
9
 
! Отговори
Стефчо преди 1 година
Това е 1000 пъти по безвредно от вдишване на пушек от цигари. Дори и да има вреди са незначителни и недоказани. Аз го употребявам от няколко години и цигари е съм докосвал. Да дишаш пушек е мръсно и смъртоносно хоби!
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Снус е тютюнев продукт, ПОДОБЕН на енфието (snuff), но не е същото. Снуса се слага в бузата, или м/у устната и венеца, като тютюна за дъвчене, а енфието се шмърка.Тютюн за дъвчене е забранен за продажба в ЕС (член 8 на ДИРЕКТИВА 2001/37/ЕО). Та не е лошо да се разберете това дето се друсат с него малките изтрещеляци снус ли е, снъф ли е, какво е...
4
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия новини с нови дроги и подобни неща ми изглеждат като реклама на тези дроги :). Но пък от друга страна, медиите трябва плашат стадото и то да се възмущава как може така ...
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако децата ви идват в повече, давайте им пари за дрога и им дайте тротинетка и мотор.
2
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оставете Дарвин да се погрижи за безмозъчните. Така поне се самоизчистват видовете в природата - който е глупав, го отнася по един или друг начин.
1
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
това е чалга поколението. то е загубено, оставете ги да се избиват. мислете за следващото.