Отоплението през зимата: Кой ще бъде най-евтиният вариант?

Можем да спестим над 60% от сметките си за енергия чрез топлоизолацията
11 авг 2022 13:50, Анисия Иванова
165

70 на сто от разходите за енергия в едно домакинство отиват за отопление и охлаждане. Останалите 30% идват от електроуредите в дома, сочат изчисленията на Центъра за енергийна ефективност. Според тях можем да спестим над 60 на сто от сметките си за енергия през зимните месеци чрез добра топлоизолация.

Нормално е да поддържаме равномерни температури в дома си и през зимата (21 градуса), и през лятото (25 градуса). Ние правим точно обратното, което води до прекомерен разход на енергия. Най-големият разход за енергия се получава именно когато през зимата охладим сградата си, а после бързо се опитаме да я затоплим. Това заяви Драгомир Цанев от Центъра за енергийна ефективност в ефира на "България сутрин".

"Най-евтино ще бъде отоплението на климатици с висок коефициент на преобразуване на енергията. Директното използване на електричество, без термопомпа или система, ще бъде най-скъпото. Трябва да мислим за смяна на уреди като печки с реотани и радиатори", подчерта той.

Според Цанев най-ефективните мерки за пестене на енергия могат да бъдат постигнати единствено след голяма инвестиция. Поради тази причина от Центъра за енергийна ефективност настояват средствата по Плана за възстановяване да бъдат усвоени максимално бързо.

"Тези, които разполагат с възможности и ресурси, не бива да забавят изпълнението на подобни мерки, тъй като сроковете на възвръщаемост на инвестицията намаляват с увеличаването на цените на енергията", поясни той за Bulgaria ON AIR. От думите му стана ясно, че ефектът от санирането ще бъде видим още след изпълнението на мерките. От старата програма за енергийна ефективност са регистрирани спестявания в размер на 20-40%. Проучванията на Центъра за енергийна ефективност сочат, че с увеличението на минималното изискване за клас на енергийна ефективност на сградите ще се стигне до спестявания в 50-60%.

Цанев посъветва всички потребители, които са принудени да се отопляват с дърва и въглища, как да намалят сметките си.

"Опитайте се максимално да уплътните помещенията, в които живеете, да не изпускате топлината и печелете от слънцето. Това са биоклиматични мерки, които пренебрегваме, а те са известни в архитектурата от хилядолетия", обобщи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
0
 
7
 
! Отговори
До 123 преди 1 година
Сега не е момента да ни топли парламента,защото му махнаха решетките от прозорците Трябва да се търси друга алтернатива - апример по една сопа и яко млатене по кирчовци,кокорчовци и по оцелелите от СДС,БСП,НДСВ,ГРОБ -Шайките. Вярно е,че ще се изморим от налагането,но поне ще ни е топло от раздвижването на ставите.Да не пропуснем и Безродника,който иска да"кастрира" лъва от герба на България.
124
0
 
5
 
! Отговори
НикогаПовечеСДС-Чума преди 1 година
За мен най-евтино ще бъде да се самонастаня в сараите на Драгалевския гърбат Ай дук,защото той има изключителни заслуги, България да бъде окрадена и превърната в добре преджобена англо-краварска колония.Но Ай дука няма да ме посрещне с хляб и сол,ами ще извика милюционетите и ще ме арестуват, така че може да иззимувам и при Бай Ставри.Поне ще ме дават по телевизора как милюционетите ме измакинят от чаршафите на Ай дука.
123
1
 
10
 
! Отговори
Владислав преди 1 година
И въпреки всичко, живота ме е научил да не се доверявам на нещо безрезервно. Комина все още седи, не съм го бутнал или затапил с гипсокартон. Защото други ден става беля с уреда или режим на тока или Бог знае какво и ще ям.......Затова засега се отоплявам с термопомпа (климатик) и имам резервен вариант, дърва за всеки случай. Дупе знае две и двеста. Като дете и без отопление през зимата съм карал, завит с родопско одеало и юрган завит през глава. Дано не се връща това време.
122
1
 
3
 
! Отговори
Владислав преди 1 година
Бил съм на почти всички видове отопление през живота си, от нафтови печки, през напечени тухли в краката, въглища и дърва, пелети, парно от Топлофикация, маслен радиатор включително и тези с пясък печки, че им забравих името,духалки ,кварцови печки и конвектори. Най-евтино засега ми е на климатик. Първо, че е чисто и не робувам да съм огняр и второ ми е по-евтино от всички други алтернативи. Да, един хубав, енергиино ефективен климатик е 2000+, но разликата в сметките се усеща.
121
4
 
6
 
! Отговори
Мгумбатете преди 1 година
Най евтино е сугестивни самовнушения с медитация пред фототапет на някой вулкан с лика на вожда дорде свети кът ясно слънце.
120
5
 
3
 
! Отговори
Мтм преди 1 година
Стари кундури и от гардероба. Грес катран и лой. Всичко което става за горене. Тамън всичко ще изчистим от мазетата. Тротила също добре гори и топли. няма да умрем От сруд.
119
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като гледам, най-евтино ще е да се съберем и да запалим парламента. Всеки ще получи каквото е търсил
118
1
 
2
 
! Отговори
Joko преди 1 година
Гп'син Цанев, не подценявайте инженерната мисъл в БГ. Това за което говорите се прилага в практиката у нас от началото на 80-те години. А пропо, къде изчезна АУЕР ?
117
0
 
2
 
! Отговори
Един преди 1 година
До Анонимен 83. Зависи за какви въглища става въпрос - вносните донбаски май са стигнали 1030 лв. за тон, бобовдолските бяха на 380 лв. за тон преди около 2 месеца , но не знам колко са в момента.
116
2
 
6
 
! Отговори
В преди 1 година
Най-евтино е с термопомпа вода-вода Геосолар на Коликовски.
115
18
 
10
 
! Отговори
БИВШ ПРОТЕСТЪР преди 1 година
НАЙ ДОБРЕ СИ БЯХМЕ ПРИ БОЙКО! СЕГА , ПРИ НЕГО САМО ЗАБОГАТЯВАХМЕ, БАВНО НО СИГУРНО. СЕГА РЯЗКО СЕ ООСРРААМЕ.
114
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-евтино е отопление на дърва и гласуване за правилната партия наесен. Последното за българина е като да достигне друга галактика. Но всеки народ си заслужава управлението (и хамериканското робство).
113
2
 
6
 
! Отговори
Дзъ преди 1 година
А пък моя вариант е: 24/7 с *** кожух, *** кожи върху матрака, *** кожи за завивки, чорапи от *** кожи и въобщеееее да живее 13ти век
112
3
 
7
 
! Отговори
Ясен Желязков преди 1 година
Моят вариант - отпление с фотоволтаични панели. Смешно е, ще кажете, ама вижте подробностите. Слънцето свети всеки ден. Зиме и лете. Зимата часовете са по-малко, ама пък КПД-то се вдига от ниската температура. В облачни дни работи на 20-30%, в дъждовни на 10-15%, при сняг 0-5%. Абе почти няма ден, в който нищо да не пуска. Има едни лоши дни - между 40 и 60 в годината, в които енергията е слаба. За песимистите. За оптимистите - има над 300 дни с добро слънцегреене и явна полза от фотоволтаиците.
111
2
 
14
 
! Отговори
Чобанин преди 1 година
Ми то отоплението е осигурено, тези които не искат руска газ нали няма да се греят. Днес поставеният им от американците вожд, призна че газът е руски чрез посредници
110
7
 
9
 
! Отговори
ЧАПАЕВ преди 1 година
НАЙ-ТОПЛО МИ Е КАТО СИ СЛОЖА ПЕТОЛЪЧКА НА УШШАНКАТА! ГРЕЕ, ГРЕЕ, ЧАК СЕ ИЗПОТЯВАМ В НАЙ ГОЛЕМИЯ СТУД? СТАВА И СЪС ЗНАЧКА СЪРП И ЧУК!
109
0
 
12
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
до "106" :..-ТОЧНО!..Това е "азбучна истина"..Проклетията идва от ФАКТА че тия,които сме ги "избрали" да се грижат за нацията и държавата,всъщност са ХИЕНИ,разкъсващи тялото на България..Проблема е много тежък...Защото "Бавно и полека" ни вкараха в една ГНУСНА ВЪРТЕЛЕЖКА,наречена "избори" и "народни представители",от която ЯВНО по ЛЕГАЛЕН начин НЕ можем да се измъкнем...Какво ни предстои?..-Ами не знам..Но ако оцелеем и поживеем,ще видим..
108
6
 
15
 
! Отговори
Най-евтиния вариянт: преди 1 година
Е да напуснем евросъюза на момента,че ИЗВРАТЕНИТЕ им мерки и санкции,много ни забатачиха!
107
1
 
9
 
! Отговори
ЧАПАЕВ преди 1 година
НАТЪПКВАШ СЕ С ВЕСТНИЦИ, МНОГО ТОПЛЯТ НО Е МАЛКО ШУМНО. ЗА ПРЕДПОЧИТАНЕ В. "КАПИТАЛ" ИЛИ В КРАЕН СЛУЧАЙ В. "РАБОТНИЧЕСКО ДЕЛО", ПАЗЕНО ЗА СПОМЕН, МНОГО МИЛ СПОМЕН ОТ ФЕНОВЕТЕ НА НИНОВА!
106
0
 
11
 
! Отговори
ОТ ПРОМЯНАТА преди 1 година
ЩЕ ВИ Е ТОПЛО И СКЪПО ИЛИ СТУДЕНО И ЕВТИНО.