Пета трансплантация на черен дроб във ВМА тази година

Реципиентът и донорът са жени – на 37 и 28 години
13 авг 2022 10:27, Елка Василева
15
Пета трансплантация на черен дроб във ВМА тази година
Снимка: ВМА

Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) извършиха поредна чернодробна трансплантация. Тя е пета от началото на 2022 година.

Реципиентът и донорът са жени – съответно на 37 и 28 години.

Трансплантацията бе извършена на 12 август и продължи близо 6 часа.

В момента пациентката се намира в добро състояние, екстубирана е, контактна, адекватна, заяви проф. Никола Владов, началник на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА.

Ръководството на ВМА изказва своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент са разрешили експлантацията на органите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България хората искат, но никой не дава. На запад, ако искаш да получиш, трябва да си готов и да дадеш. Та толкова по въпроса..
13
0
 
3
 
! Отговори
конспиратор преди 1 година
Като се има предвид факта за който спря да се говори, че в наши болници са карани донори псевдо роднини на пациенти от арабски държави, имам известни притеснения! Първо какво стана с въпросните схеми за чужденци "роднини" на други чужденци от 3-ти държави?!?! Второ кои са хората които получават органите и по какъв ред?!? Трето (хипотетична теория) - Възможно ли е да бъде предизвикана катастрофа с 28 годишна жертва, защото на някого му трябва орган?!?! Все пак сме в България!
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 10, дай пример! *** си дари единбъбрек, половин бял дроб, една ретина, можеш малко костен мозък и черен дроб. Нали призововаш да сме добри. С останалото можеш да живееш. Хайде промени ни! Или е по-добре някой друг да го свърши, а такива като теб само да командорят?
11
1
 
3
 
! Отговори
До 10 преди 1 година
До до 9, да бе да :) Говори за себе си! Липсата на доверие е и нищо повече. Що касае промяната, всеки сам си избира пътя! Аз лично взех решение за себе си: моята кауза е образованието и работя повече от 10 години в тази посока. Резултатите са блестящи.От там насетне взех и решение за донорството:В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ! Имам си и причини за това! С други думи: помагам, но както преценя и според възможностите си. Нямам доверие на лекари, нямам доверие на държава!Не получавам добро медицинско обслужване!
10
5
 
0
 
! Отговори
до 9 преди 1 година
пак някой ни е виновен за това че не желаем да сме донори. На първо място не е липсата на доверие или лекарски грижи, а нежеланието да помагаме, нека да променим неща които можем, тогава като лавина ще станат нещата
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 8, и тук могат да стават. На първо място в този проблем е липсата на доверие на лекарите! На второ място е липсата на здравна система! И веднага изскача въпросът: Защо да помагам на другите, когато на мен никой не ми е подал ръка. С това всичко приключва. Хората са оозлобени, защото не получавам минимална лекарска услуга. Докато това не се промени... трансплантациите ще се съобщават като изключения!!!! Не са виновни хората. Виновни са държавните калинки! Тотален провал!
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В държави като Швеция ги правят по 3 на седмица средно.
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Лол, a ти осъзнаваш ли, че донорството не е задължение? Кой каква причина има за да стане или не донор е лична и такива като теб НЯМАТ право да ги сочат с пръст! Ако не ти харесва... багажа и *** някъде където има донори под път и над път! Стига се изживявахте на някакви маралисти имащи някакво значение! Ако хората не искат...толкова! Телата са техни! Те си вземат решение! Държавата да намери начин да ги убеди в обратното.С усмиване и унижения няма да стане! На мен ми писна от крещящи ***
6
7
 
2
 
! Отговори
Лол преди 1 година
Новина!!! Пета трансплантация за годината! Вие осъзнавате ли, че в нормалните страни трансплантации се правят всеки ден! Българина се стиска. Сакън да не му потребе черен дроб СЛЕД КАТО Е УМРЯЛ. Мнооого по добре да изгние. Гениално. *** народ. *** ***. Няма оправия
5
3
 
3
 
! Отговори
до 4 преди 1 година
И какво научихме от тази трагедия? Че си чака да си умре вкъщи ли? Здравето е пожеление, никой не може да те накара насила.
4
5
 
1
 
! Отговори
Нещастие. преди 1 година
На моята леля й бяха открили бъбречна недостатъчност. Предложиха й да започне курс на хемодиализа, а впоследствие да се търси и донор. Леля категорично отказа, иска да си отиде от този свят без да ляга под ножа на хирурзите. На 78 г. е, казва, че се е наживяла. Лежи си вкъщи и чака сетния си край.
3
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поклон пред жената,която загуби живота си ,но продължава да живее чрез реципиента.Също и на близките и!
2
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бог да им помага!
1
3
 
3
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Колко плаща здравната каса :)))