Явор Куюмджиев: Няма как друг газ, освен руски, да дойде в България

Европейските държави една по една започват да страдат от липса на електричество и газ
Обновена: 15 авг 2022 22:18 | 15 авг 2022 21:30, Красимир Ангелов
39

Зимата вече не е толкова далеч, а основният въпрос е откъде ще дойде синьо гориво в България?

"При всички положения ще платим 2 пъти - единият път при много високата цена, в сравнение с тази, която бихме могли да имаме, и вторият път през данъците, когато ще трябва да спасяваме "Булгаргаз" от фалит. Не казвам, че в момента е във фалит, не казвам, че няма с какво да плати. Онзи ден правителството одобри 800 млн. лв. заем за "Булгаргаз", които най-вероятно няма да може да върне в най-скоро време. И тези пари може би ще бъдат отписани в един моменти, и ние ще ги платим", каза енергийният експерт Явор Куюмджиев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него посредниците вече печелят.

"Булгаргаз" имаше уникално положение на пазара. Но това, което се случи през месец април, благодарение на "Продължаваме промяната", е, че "Булгаргаз" доброволно излезе от тази си позиция и остави пазара абсолютно отворен за всички. Няма как друг газ, освен руски, да дойде в България. Ако основната задача на всички тези упражнения беше да намали парите на Путин за инвазията в Украйна, се получи точно обратното", допълни Куюмджиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му европейските държави една по една започват да страдат от липсата на електричество и газ.

"Излиза един човек и казва: "Намерих 7 танкера". Не си намерил нищо, защото условието да бъдат доставени в България тези 7 танкера беше купувачът да организира инфраструктура за тяхното доставяне. А търгът на "Булгаргаз" беше да се достави природен газ на България и същите посредници, които от април месец ни доставят, пак те спечелиха. Цената от 315 лв., която "Булгаргаз" е поискал, е по-ниска от бъдещата цена, на която се търгува на нидерландската борса. Там е 460 лв.", поясни енергийният експерт.

Той припомни, че само преди дни едно от големите предприятия у нас затвори част от производството.

"Същото ще последва и в други предприятия, защото цена от 315 лв. не може да бъде понесена от бизнеса. Цените стават непосилни за когото и да било. Чудя се защо "Газпром" е краен вариант. С наличието на интерконектора, с наличието на "Турски поток" и с наличието на другата връзка с Гърция - ние получаваме няколко трасета, по които може да получаваме природен газ от Русия, Азербайджан и някакъв втечнен газ. Но трудно може да бъде запълнено нашето потребление", добави Явор Куюмджиев.

Вижте видео с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
АЗ КАЗАХ преди 1 година
Кирчо и Кокорчо ще ги платят те вкараха посредниците който си спечелиха милиони от комисионни а Българите ще трябва да ги връщат.
29
3
 
5
 
! Отговори
няма невъзможно преди 1 година
Винаги има решение! Не на руския терористичен газ!
28
3
 
6
 
! Отговори
Иванов преди 1 година
Яворе Яворе руска *** няма само руски газ набий си го в главата има и други държави наоколо които имат газ що се правите на улави всичките в БСП и защитавате и лобирате за един вреден режим,час по скоро на изборите трябва да останете с 12 депутата и да нямате влияние върху политиката защото се доказа многократно че сте вредни за България както и протурската партия дпс
27
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, ами то за такива комунистически ,,експерти" няма по-хубав от руския газ. Руският газ е най-добрият газ на света! С руския газ България ще пребъде! Без руския газ има само хаос и мизерия! Всички други газове освен руския не могат да влязат в България. Защото Явор и другите ,,експерти" ще останат без работа, тъй като ,,Газпром" и Митрофанова ще им спрат плащанията...Също както спряха и газа,.заради рублите. Явор дали има сметка в рубли?..
26
3
 
7
 
! Отговори
Светът срещу Русия преди 1 година
Сега се играе мачът целият Свят срещу Русия. Този мач сме го гледали вече. Спомням си как завърши предишния подобен мач с разпадането на СССР...
25
6
 
8
 
! Отговори
по-далече от Русия преди 1 година
Колкото по-далече от Русия, толкова по-близо до цивилизацията.
24
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама затварянето е зариди евроатлантическо членство . Те искаха спиране южен поток . Без излизане от евроатлантическо робство вече няма как да възстановим икономиката. Евроатлантика е готов да жертва българския народ и икономика в името на война срещу Русия . Това не е нашата война.
23
5
 
7
 
! Отговори
Против ГЕРб преди 1 година
Гербаджииска гад.
22
4
 
18
 
! Отговори
Гадняр преди 1 година
Естествено, че няма как да дойде друг газ освен руски. Нормално е когато управляват национални предатели нашите залежи на газ в Черно море да стоят неизползвани. Турция вече добива, нищо че през тях минава Турски поток и азерския газ. Но е обаче си искаме руски газ, не защото мирише по-хубаво, а защото ни управляват продажници-ко.му.ни.сти.
21
7
 
7
 
! Отговори
Няма го вече преди 1 година
МОНОПОЛА ЯВОРЧО !!! ПЛАЧИ СИ, ПЛАЧИ !!! Има браун газ, който се прави от вода и умните български бизнесмени го внедряват в производството !!!
20
8
 
15
 
! Отговори
по-далече от Русия преди 1 година
Колкото по-близо до Русия, толкова по-близо до просия.
19
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явката Куюмджиев е безсрамен руски агент. Ако му платят още малко може да каже ,че трябва да се присъединим към Рсуия,за да ни дава евтин газ. Как не се е сетил още. Както , разбира се, и троловете,които пишат в този форум и в други форуми, които са платени от руското посолство да пишат тези глупости във възхвала на Русия по форумите. Те нещата се знаят.
18
4
 
10
 
! Отговори
„Братска“ Русия преди 1 година
Ако не беше ЕС да принуди "великата" сила Русия да намали цената на газта, все още щяхме да я купуваме на 50% по-висока цена. Отношенията ни с Русия бяха братски, така както руснаците разбират това...
17
9
 
21
 
! Отговори
Евроджендъраст преди 1 година
Преди плащахме скъп газ от Русия, а сега ще се спасим от зависимостта, като плащаме още по-скъп руски газ, но през американски посредници!
16
13
 
13
 
! Отговори
„Братска“ Русия преди 1 година
Ако не беше ЕС да принуди "великата" сила Русия да намали цената на газта, все още щяхме да я купуваме на 50% по-висока цена. Отношенията ни с Русия бяха братски, така както руснаците разбират това...
15
10
 
17
 
! Отговори
Пепе преди 1 година
...аааа, да кажа още един факт! До преди 2 години България плащаше НАЙ-СКЪПИЯ ГАЗ В ЕВРОПА на братския газпром при това години наред. Който има мааааалко мозък може да го провери! Как се оставяте да ви водят за носовете не е истина просто.
14
13
 
16
 
! Отговори
Сержант преди 1 година
Ще изкараме една зима, но тази зависимост ще трябва да спре. И за газ и за петрол. Стига сме плащали най скъпи в Европа, защото един доставя.
13
9
 
15
 
! Отговори
Времето е наше! преди 1 година
Е кво ви е виновен Явор, не е ли така? Кирето се биеше в гърдите, че уредил оферта за танкерите само дето се оказа, че тук нямаме условия да ги приемем, а трябва да разчитаме на друга държава за тази цел. Въпросът е с какъв акъл и защо изобщо Киро я представи тази "оферта"?! Тея пари за Газпром ако си мислите, че ще дойдат от друго място освен от нашите джобове значи е време да се прегледате на психиатър!
12
12
 
5
 
! Отговори
КРАЙ НА преди 1 година
МОНОПОЛА ЯВОРЧО !!! ПЛАЧИ СИ, ПЛАЧИ !!! Има браун газ, който се прави от вода и умните български бизнесмени го внедряват в производството !!!
11
7
 
26
 
! Отговори
XaXa преди 1 година
Интересно е как всички наричат очевидните престъпления на Петков - "поразии", "некадърство", "глупост" и т.н. Истината е, че това лице абсолютно всичко извърши по външни поръчки, следвайки много точен и определен план. Нищо, което е направил Петков не е случайно или извършено поради некадърност или некомпетентност. Но видиш ли най-лошото определение за него е "некадърник", което е доста смешно и ни подсказва ясно и точно, че за него няма да има никакво възмездие, може би ще го порицаят публично.