Сръбският посланик след катастрофата: Благодаря, братя българи

„Ако трябваше да се случи такава катастрофа, добре, че се случи в България“
16 авг 2022 08:55, Елка Василева
38
Сръбският посланик след катастрофата: Благодаря, братя българи
Снимка: архив, БГНЕС

Почти всички сръбски деца, пътували с автобуса, който катастрофира на АМ "Тракия", от вчера вече са в Република Сърбия. Две момчета в най-тежкото състояние са в болница - в "Пирогов". Има още едно семейство - баща, майка и три дъщери, които са останали в болницата в Стара Загора. Там е и един възрастен, който е ампутиран крайник. Всички останали вече са в Република Сърбия и се надяваме след няколко дни ще бъдат вкъщи при своите семейства. Това каза пред БНТ посланикът на Република Сърбия у нас Желко Йович.

Още по темата
"Лично аз и и всички мои приятели в Сърбия, всички сръбски институции сме много доволни за всичко, което са получили нашите граждани след тази ужасна катастрофа. В такова едно положение никога човек няма как да е доволен, когато се случи, но когато виждаш една друга нация, друг народ - братски, приятелски, когато виждаш как се грижи за твоите граждани, че всички са заедно, действат веднага, спешно и като един, няма как да не си доволен. Това казах на моите български приятели вчера - ако трябваше да се случи такава катастрофа е добре, че се случи в България“, каза посланикът.

„Благодаря, братя българи, благодаря на всичките институции, на кмета на Стара Загора, на обикновените хора. Тук не бяха само институции. В първия момент виждахме реакция на обикновени хора, които са се връщали от морето, които реагираха веднага, не са мислили за себе си, за своите деца в колата, но са мислили как да помагат на децата, които се нуждаят от помощ. Много благодаря на всички, които са участвали", каза Желко Йович.

Посланикът каза още, че катастрофата е тема номер едно в Сърбия и се разисква кой е виновен и защо се случи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно е че е малуграмотен никоя катастрофа не е добре за никой да се случва никъде Това е просто човешко отношение независимо раса пол и националност на жертвите Това са деца ако бяха пенсионери можеше и на шестият час да дойде линейка ,когато докторката си направи кефа със смяната.
27
5
 
1
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
Аман от толкова братя. То руснаци , то сърби , то македонци...! И всички ще искат наследство от държавата.Горко ни.
26
0
 
1
 
! Отговори
До Сашо преди 1 година
Не познаваш историята, защото си невеж. България тъпче на едно място, заради такива като теб.
25
3
 
2
 
! Отговори
До 25 преди 1 година
Няма как да се обединим, защото сърбежите са цивилизационно изостанало племе, което разбира единствено от езика на силата. Всичките им културни постижения и национални герои са крадени от нашата история. И нищо чудно, те са изкуствено създадена държава през Средновековието от Византия.
24
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съседи сме и трябва да си помагаме, за случката с автобуса бих помогнал на всеки, но Сърбия е по-малката руска версия, наистина обичат само себе си, а когато ти правят добро гледат отвисоко, като благодетели, а инак са доста крадливи, щото "моето си е мое, а чуждото е общо"!
23
0
 
3
 
! Отговори
До САШО преди 1 година
Не е вярно, че искаме визи на сърбите! Пътуват равностойно на нашия вариант - до 90 дни.
22
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най- накрая трябва да загърбим миналото и да се обединим всички славяни! И със сърбето и с макетата.... Като отидеш в Гърция и видиш дебел и плешив светъл мъж - 100% е от Балканите- много си личи колко си приличаме- и еднакво говорим на места...
21
13
 
4
 
! Отговори
Дедо Ильо преди 1 година
Аще направите нещо ,макар и малко за което някоя от съседните ви страни да има повод да ви благодари ,сърбели нещастни ?!
20
8
 
16
 
! Отговори
Сашо преди 1 година
Да, считам сърбите за мои братя! Така, както са ми помагали сърби докато живях там и в Босна никой българин не ми е помагал! А и сега те ни пускат без визи в Сърбия, а ние искаме от тях визи. По време на войната там също ги предадохме!
19
25
 
2
 
! Отговори
до 13 преди 1 година
До Анонимен 13,те тези притекли се на помощ са получили солидно възнаграждени,не са го направили за черните им очи на децата
18
24
 
4
 
! Отговори
до сърбина преди 1 година
българите не са братя на никого,те обичат единствено себе си,казватако зависи от нас ще избием целия свят,само ние заслужаваме да живеем,добре,че техния български господ не им е дал това право и в замяна им е осигурил лесен и охолен живот,но те все са недоволни и мрънкат,защото искат да затрият света,това н им дава мира,не искат никой друг да обитава планетата,имат се за господари и,че благодарение на тях слънцето изгрява всеки ден
17
24
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който счита сърбите за братя, е национален предател. Вижте какво е отношението към сърболяците в Хърватия, Босна, Косово, Словения. Но там хората са националисти, а не просръбски и просръбски наложници.
16
12
 
9
 
! Отговори
До 18сшавяск преди 1 година
Първо, славянството е езикова група, а не етническа. Второ, прочетете "Войната се завръща" на Анри Пози и "Русия и завоевателните стремежи на Сърбия" на д-р *** Ценов. Не е само до Покрайнините, а до всички интриги и мръсотии, които вашите "братя" са правили. За Кървавата Коледа чули ли сте? За масовите гробове на българи в днешна Албания? За великосръбската идея на Гарашанин? За плана за подялба на българските земи с Гърция от 1867г? Едва ли. Затова и държавата ни изостава - заради невежество
15
5
 
35
 
! Отговори
До 4 преди 1 година
Естествено че сме братя със сърбите, почти еднакъв език, обичаи. Как да не помогнеш на деца в беда, независимо от къде са ?!?! А относно Западните покрайнини пак не си учил достатъчно - взимат ни ги по Нойския договор, подписан на Запад и със съгласието на Запада.
14
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В исторически план сърбите са сред най-големите антибългарски нации. Нищо хубаво не сме видели от тях. Стига повтаряхте тъпотиите на червените терористи. Като сме братя защо продължават да потискат българското население в Покрайнините и до днес? Лицемерите смешни...
13
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви братя сме бе, нещас тник? Хубавото е, че дечицата са живи и ще се оправят.
12
13
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега сме братя,а иначе ни плюете и мразите.
11
3
 
51
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
На българите, ако спрат да ни обират и внушават постоянно, че сме много зле - ще трябва просто да ни признаят, че сме древен и духовно богат народ, с много човеколюбиви хора и прекрасна природа. Но юдеите ни съсипват от векове...
10
2
 
102
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все тая дали сме братя или не. Все тая, дали сме приятелски държави или не. Става катастрофа с обикновени хора и то деца. Нормалният човек минаващ в същото време през същото място е нормално да помогне. Не принизявам постъпката на помогналите хора, а обяснявам на ненор_малните, че така трябва да се постъпва. Браво на притеклите се на помощ!
9
3
 
97
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе какво негодувате! Човека благодари,това е всичко. Трагедия, която можеше да бъде с ужасен край. Бог да пази децата!