Ще скочи ли парното от 200 лв. на 600 лв. за месец от 1 януари?

Вече няма да има субсидии за Топлофикациите
17 авг 2022 07:00, Анисия Иванова
347
Ще скочи ли парното от 200 лв. на 600 лв. за месец от 1 януари?
Снимка: БГНЕС

От 1 януари сметките за парно може да са два-три пъти по-високи спрямо миналата година, стана ясно от думите на инж. Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества.

От асоциацията преди дни поискаха от 1 януари цените на парното да нараснат с още 60%, след като от 1 юли има повишение с 40 на сто.

„Говоря за 60%, за да не плаша хората, реалното необходимо увеличение е със 100%“, каза вчера инж. Кремен Георгиев.

Това означава цените на парното да станат два пъти по-високи от настоящите и близо три пъти по-високи спрямо миналата година. Тоест, ако миналата година сметката за парно е била 200 лв., от 1 януари тя може да стане близо 600 лв. А сметка от 300 лв. може на нарасне на близо 900 лв.

КЕВР е длъжна да се самосезира и да промени цените на парното от 1 януари, ако прогнозните цени на газа, при които са определени настоящите цени на парното, не се сбъднат, както става в момента, обясни Кремен Георгиев, цитиран от "Труд"

Цената на газа е била 120 лв. За мегаватчас при пресмятане на цената на парното, а сега цените на спот пазара са 400 лв. Увеличението на цената на парното само с 40% от 1 юли стана възможно в резултат на 1 млрд. лв. субсидия от Фонда “Сигурност на електроенергийната система”, каквито пари повече там за субсидия няма, каза председателят на АИКБ Васил Велев.

Тези пари бяха използвани, за да се покрие разликата между 50 лв. за мегаватчас за миналия отоплителен период пазарна прогнозна цена и 120 през този. А цената вече не е 120 лв., а в момента е 300 лв., и за следващите месеци вероятно ще върви нагоре. Т.е. това би довело до тройни цени, ако няма субсидия, обясни Велев.

Според него това не може да се допусне, защото при силно субсидираната цена на електроенергията всички ще спрат парното и ще се отопляват на ток. И електропреносната мрежа в София няма да издържи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


347
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
226
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще плащаме, защото допуснахме много измамници на високи постове!
225
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съгласни сме да плащаме ТРОЙНИ сметки, да стоим на тъмно и студено, да не ползваме топла вода, но да подкрепим с риск на живота си атлантическите ценности. Не работя, но получавам добри грантове от НПО и ми е все тая:)))
224
0
 
2
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 1 година
До Аз 243 До кога война ? Не сме ли в 21 век.
223
3
 
2
 
! Отговори
Дядо Соци преди 1 година
До Анонимен 238 Благодаря за съвета.И ти така.А евро атлантическите ценности са си добри. Ние не сме добри за тях.Харесваме войната и ръкопляскаме на убиеца от Кремъл.
222
2
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Ще скача цената,докато минат "изборите".
221
0
 
5
 
! Отговори
Айнщайн - голям ум преди 1 година
2000 лв за парно на месец и Топлофикация да фалира, 15 лв за клвт.ч ток и Козлодуй да фалира. Ще палиме блоковете и къщите си -да се сгреем, ако пък не, ще ходим в Африка.
220
12
 
1
 
! Отговори
! преди 1 година
Глупости, вече имаме газ от интерколектора от Гърция. Тази връзка я започна нашият лидер г-н Борисов но от ПП и ДБ си присвояват успехите! Газ ще има и ако има увеличение то ще е защото хората на кремъл са във власта.
219
10
 
5
 
! Отговори
мак преди 1 година
Който има парно, да се тревожи за него. Който се отоплява по друг начиин, той ще се тревожи за себе си, а не за софиянци или други. Медиите много обичат да хленчат заради парното, все едно цяла България го ползва. А София не е България.
218
5
 
11
 
! Отговори
Shark преди 1 година
Ами да скочи. Като мълчите и стоите там крепостни на това парно, ще скочи. Нормалните хора се отказаха отдавна и си махнаха радиаторите. Цели блокове и входове се отказаха и махнаха и общата инсталация на входа, за да не ги прецакват с разни измислени такси. И сега са доволни, че са го направили това.
217
0
 
13
 
! Отговори
Овчар преди 1 година
Щом си траят овцете трябва да се стрижат!!! Факт е, че политиците от 30 години крадат и ограбват България, а няма нито един осъден! Стригане на овцете докато не станат вълча порода и да си търсят правата с тояга в ръка!
216
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голям праз- за софиянци 600 лева са джобни.
215
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
оня с говорните дефекти със специални нужди ще си иде на Корал да си кайти със баща си Петко и ще обяснява колко ни е стоплил направо ни сготви 7 милиона балъци
214
1
 
7
 
! Отговори
Мда преди 1 година
ЗАКРИВАЙТЕ, на времето е имало социална функция, сега хрантутници на загуба.
213
1
 
9
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Докога робство, не сме ли в 21 век!?
212
0
 
13
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
Бунтът на Радиаторите - новият български игрален филм. Премиера - през зимата...
211
9
 
3
 
! Отговори
Fena преди 1 година
Какво значи "Ще скочи ли?" Да си плащат реално сметките - такива, каквито са! Парното е Мерцедеса на отоплението - неограничена топла вода, комфортно, чисто, топло.... Няма как да искаш Мерцедес и да се чудиш защо е скъпо. Само за сравнение (чисто технически, не завиждам на никой) - аз за 100м3 жилище с много добра изолация, хубава дограма и добро изложение имах 500 лева за газ през 01.2021. Сега цената е вдигната двойно. Смятайте - ТЕЦ има в пъти повече загуби по трасето с тия стари тръби!
210
5
 
3
 
! Отговори
И кога преди 1 година
ТЪПАНИ прости ще се откажете от това тъпо парно.Топло ми е пък седи с шубата и ушанката в тях и плаща ток и парно.Това е поредната цедка за хората не е като преди години да не можеш да пипнеш радиатора.
209
2
 
12
 
! Отговори
специалист преди 1 година
Повредената Ви демокрация зацикли. Ще трябва да скачате за още "зелени сделки" , занулявания и още тъпотии от запад . Свиквайте с новите цени. Полезно е.
208
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Дядо СоциЩе се топлиш с евроатлантически ценности и харвардска усмивка :)
207
4
 
19
 
! Отговори
Augusto Pinochet преди 1 година
Ще скочи не само парното на всичко цените ще скочат - и всяка вечер лъжливото канадче Кирчо и крадливия Асенчо в дует от площада пред народното събрание ще пеят песни на Българския народ в съпровод на оркестър "Козяк" хит ще им бъде песента "ТАНЦУВАЙ РУСИЯ-ПЛАЧИ ЕВРОПА" КАТО НЯМА ПАРИ ЗА ХЛЯБ ДА ИМА ЗРЕЛИЩА.