Омбудсманът иска компенсация за тройните сметки

Диана Ковачева е получила множеството жалби и сигнали
Обновена: 18 авг 2022 13:18 | 18 авг 2022 13:18, Анисия Иванова
33
Омбудсманът иска компенсация за тройните сметки
Снимка: Омбудсманът на Република България

Омбудсманът Диана Ковачева настоя пред служебния министър-председател Гълъб Донев и служебния министър на енергетиката Росен Христов държавата да предприеме спешни мерки за финансова подкрепа на битовите клиенти на природен газ и на топлофикационните дружества с основно гориво природен газ, които осигуряват топлоснабдяване на жилищни сгради.

„Предлагам приоритетно изработване на нова правителствена програма за компенсиране на част от повишените разходи за природен газ на домакинствата и на топлопреносните предприятия. Смятам, че срокът на действие на новата програма следва да бъде поне до края на 2022 г. с разчети за удължаването й до края на отоплителния сезон през м. април 2023 г.“, пише омбудсманът.

Повод за тази препоръка на проф. Ковачева са множеството жалби и сигнали, в които хората търсят помощ заради невъзможност да заплащат високите сметки за топлинна енергия и природен газ.
"С дълбока загриженост се обръщам към Вас по повод безпрецедентното нарастване на цените на природния газ за битовите потребители, както и за топлофикационните дружества, които топлоснабдяват стотици хиляди български домакинства. Само за последните два месеца цената на природния газ, продаван от обществения доставчик „Булгаргаз“ ЕАД, се увеличи повече от два пъти – от 141,76 лв./МВч за м. юни 2022 г. на 298,29 лв./МВч за м. август 2022 г. Официалното заявление на държавното дружество е за ново повишение на цената до 315,61 лв./МВч за м. септември 2022 г.“, подчертава Диана Ковачава.

Тя се аргументира с факта, че битовите потребители на природен газ през м. декември 2021 г. при значително по-ниска регулирана цена на горивото – 102,33 лв./МВтч, са получавали финансова подкрепа от държавата по правителствената Програма за компенсиране на битови клиенти на природен газ и топлофикационни дружества, използващи като основно гориво природен газ, с подпомагане с фиксирана сума на един МВч. Затова те с основание очакват държавната подкрепа да продължи в условията на двойно и тройно увеличение на регулираните цени на горивото.

„Известно е, че действието на правителствената Програма за компенсиране приключи на 31 май 2022 г. С това беше прекратена и помощта за топлофикационните предприятия, които използват като основно гориво природен газ. Стопански ръководители от сектор „Топлоснабдяване“ ме информираха за тежко финансово състояние на някои от дружествата (напр. „Топлофикация - Враца“ ЕАД и „Топлофикация - Бургас“ АД), породено от значителните разлики между прогнозните и действителните цени на природния газ, определени от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР)“, допълва омбудсманът.

В препоръката си Ковачева подчертава още, че според мениджърите съществува реална опасност тези дружества да се окажат в невъзможност за изпълнение на основното им задължение да осигуряват непрекъснатост на доставките на топлинна енергия, като и че не са изключени и фалити. Омбудсманът подчертава, че най-голямото предприятие в сектора – „Топлофикация София“ ЕАД, има 421 млн. лв. акумулиран недовзет приход към 31 юли 2022 г.

„Както е известно, КЕВР утвърди рязко поскъпване на топлата вода и парното за клиентите на топлофикационните дружества средно с 30% (без ДДС) за ценовия период от 01.07.2022 г. до 30.06.2023 г., като за „Топлофикация София“ ЕАД увеличението е с 39,99%. Категорично е становището ми, че този ръст прекрачва границите на социалната поносимост. Но дори това екстремно повишение е изчислено въз основа на прогнозна цена на природния газ в размер на 115,67 лв./МВч, а топлофикациите в момента заплащат горивото на два и половина пъти по-висока цена“, допълва омбудсманът с настояването компенсациите да продължат за битовите клиенти на синьо гориво и топлофикационните дружества с основно гориво природен газ, топлоснабдяващи жилищни сгради.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БРАВО НА УМНИЦАТА ДИАНКА!!! ДА КОМПЕНСИРАТ ЦЕНИТЕ НА ГАЗА - ТОВА ОЗНАЧАВА ДА ГИ ПЛАТЯТ ДВА ПЪТИ (ЕДИН ПЪТ НА ПРОИЗВОДИТЕЛ(ако допуснем,че няма посредник) И ВТОРИ ПЪТ КАТО КОМПЕНСАЦИИ). МНОГО МИ Е ЛЮБОПИТНО ОТ КОЙ ДЖОБ ДА ГИ ИЗВАДЯТ??!!!...О-О-О ИНФЛУЕНЦО ПАК ЛИ ЩЕ СЕ НАДУЕШ?!!! А ДОГОДИНА КАТО ПАДНЕ РЕГУЛИРАНИЯТ ПАЗАР НА ТОКА КОЙ ЩЕ НИ КОМПЕНСИРА, ЧЕ СМЕ СТРОИЛИ ЕЛЕКТРОЦЕНТРАЛИТЕ, А ЩЕ ПЛАЩАМЕ КАТО МАЛО+УМНИ?!!!
28
0
 
1
 
! Отговори
Я па ти.. преди 1 година
До Анонимен 10 Защо не се къпеш ?
27
0
 
1
 
! Отговори
Иессс преди 1 година
Боклу ци плащайте си евро гейските ценности и американските танкери с евтина газ .Тая не я ли я е срам да прави на офце всички извън София.Омбуцман - пазител на мира в София .
26
0
 
2
 
! Отговори
Иванов преди 1 година
Не само за тях искаме компенсация за водата и тока във варна
25
0
 
2
 
! Отговори
Алоо преди 1 година
Боцмана ,само в София ли се топлят зимата ,офца
24
0
 
1
 
! Отговори
Ддд преди 1 година
Тия са ненормални,искат скъпа газ а сега друг да им я плаща ,тия са по зле и от Киро танкера.
23
0
 
2
 
! Отговори
пуйката преди 1 година
За едни майка,за други мащеха.
22
0
 
4
 
! Отговори
ANONIMEN преди 1 година
1 МИЛИОН НА ТОЛОФИКАЦИЯ СА ДОТИРАНИ . 5 МИЛИОНА НА ЕЛЕКТРОФИКАЦИЯ , ДЪРВОФИКАЦИЯ И ПИЛЕТОФИКАЦИЯ ДА МРЪЗНАТ . БРАВО НА ОМБУСМАНА СОФИИСКИ ДОСЕГА МИСЛЕХ ,ЧЕ Е ЗАЩИТНИК НА ЦЕЛИЯ НАРОД
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Компенсации компенсации за чия сметка! Не е ли редно само хората които наистина имат нужда а не на всеки на калпак и милионера и бедняка..
20
0
 
7
 
! Отговори
Въпрос преди 1 година
Омбудсманке,Къде става записването към някое платено отвън НПО че поне за зимата да ми плати сметките че и аз да отида на жълтите плочки да крака че искам скъп американски газ дето го няма?С таз мижава заплата не става!
19
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Компенсации от онези крякащите ми.житу.рки пред президентството, които искат на всяка цена газа да не е от Газпром, дори той да предложи по-ниски цени!!!!
18
0
 
5
 
! Отговори
ил Рапоне преди 1 година
И да искаш, и да не искаш, персонифицираш непълно безполезна институция, пристан на нищоправци.
17
1
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Никаква компенсация! Хората са доволни да плащат цената на евроинтеграцията! Единствените протести у нас са ЗА по-високи цени на газа! Факт!
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никаква компенсация! Пората са доволни да плащат цената на евроинтеграцията! Единствените протести у нас са ЗА по-високи цени на газа!
15
1
 
5
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
На какво да се топля като и комини нямаме бе егоист. И аз не искам да отиват от моите данъци към вашите общини, *** никой не ме пита.
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не само топлото скочи със 130% до момента, точно лятото, но и за тока се бяха похвалили , че цените на електроенергията за редовия българин паднали защото България произвежда евтин ток?Питам защото да, цената на киловатчас по фактура изглежда 24% по-ниска, че даже 58% по-ниска за нощна тарифа... но "похвалил" ли се е някой с колко се увеличава цената за достъп 35% и цената за пренос 110%.
13
0
 
9
 
! Отговори
ох преди 1 година
абе нинова днес още нищо не е казала за успехите и като министър , силно съм притеснен !
12
4
 
2
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
До От страната --- 200 лв са на свободният пазар. Ако си по постоянен адрес ,цената е три пъти по-ниска. Не лъжи!
11
2
 
8
 
! Отговори
Амбудсман преди 1 година
Нерде Мая,нерде тая...
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормални цени на пАрното искам аз, пОрно гледам всеки ден по всички медии.