2/3 от българите предпочитат да работят предимно от вкъщи

40% готови да търсят нова работа, ако ги върнат в офиса
44
2/3 от българите предпочитат да работят предимно от вкъщи
Снимка: Pixabay

64,21% от българските служители предпочитат да работят предимно от вкъщи (3-5 дни в седмицата), показва ново проучване на една от водещите кариерна платформи, която е специализирана в предоставянето на обективна информация за пазара на труда в България. То се нарича „Връщане към работа обратно в офиса” и е проведено паралелно сред 1 207 български служители и 502 работодателя.

Допитването дава представа за актуалните тенденции по отношение на дистанционната работа у нас.

Според него към момента 58% от българите работят предимно от вкъщи, а 42% – предимно от офиса. Резултатите показват още, че 39,35% от служителите биха си потърсили нова работа, ако работодателят им поиска да се върнат обратно в офиса. 34,13% биха разговаряли с останалите колеги и биха се опитали да убедят ръководството и отдела „Човешки ресурси“ да променят решението си, а 26,51% биха се върнали в офиса, защото нямат друг избор.

Причините, поради които работещите българи предпочитат да упражняват професията си дистанционно, са, че са по-продуктивни (47,45%), могат да поемат допълнителни ангажименти – втора работа (12,88%), както и че могат да се грижат за семейството, децата и домакинството си, докато работят от вкъщи – 66,67 процента.

Едва 38,03% от анкетираните отговарят, че биха се съгласили да работят предимно от офиса (от 3 до 5 дни в седмицата). Причините да вземат това решение са по-добрата ефективност (43,16%), възможностите за повече социализация (41,84%), както и че такова е желанието на мениджмънта в компанията (31,57 процента).


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: офисслужителиработа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такива лакеи в офиса, като ***, наремето какви *** имаше като лакеи
40
3
 
1
 
! Отговори
Joko преди 1 година
Работата от къщи ( home office, както му викат новоизлюпените) била за предпочитане ? Изкарвали много пари ! Да, но цял живот ще си останат чираци ! След време две приказки на кръст няма да могат да обелят !
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До DevaThorсамо дето му правиш мечешка услуга на твоя приятел. Утре ще го вземат някъде като мид ниво и като го видят, че е гола вода, ще го уволнят по бързата процедура
38
0
 
3
 
! Отговори
ьаьаьа преди 1 година
До имеТе говорят за хората, които работят от къщи, а не тези дето симулират ратота и чакат ЕС проектите да цокат. Администрацията в държавата не работи от половин век и повече ,а и тя е търтей. Трябва конкуренция. Щом те конкурират от дивана, значи проблема е в теб. Чети, учи и работи с главата. Никой не плаща много за ръчен труд. Човек може да управлява милион роботи с главата, но има само две ръце. Бъдете практични.
37
6
 
1
 
! Отговори
DevaThor преди 1 година
Аз така казвам. Работа в офис 8600лв ,а работа в къщи 2000лв. Вече работодателя да си прави сметка, колко иска да плаща. Аз работя на 4 места едновременно и си докарвам 10к. от къщи. Като съм писал на 4 часа 3 от работите, а другата е на един приятел. И на него му върви стаж също и то без да работи. А имам и много други приятели. В Jоbs и linkedin е пълно с работа и обяви
36
9
 
10
 
! Отговори
Програмист преди 1 година
Eй го 34 още един дето живее в 15ти век.. алоо 21 век сме комбайните и тракторите са безпилотни с АИ, а в Англия някои ферми вече роботи берат ягодите и вадят картофите.. скоро всички селт аци ще останате безработни щото други не знаете и не искате и да знаете.. за вас интелектуалният труд е ад, защото главите ви са празни и удрят на кухо.. те затова и пуснаха ковида,ваксите и кризата,че са разчистят света от такива излишни навлеци като вас..
35
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Живеем в квартал Драгалевци. Зад къщата имаме градина, засаждаме си фасул, домати, краставици. Не даваме пари по магазините. Научени сме от малки на трудолюбие. За което сме благодарни на нашите прадеди.
34
6
 
7
 
! Отговори
Ивелин Михайлов преди 1 година
До 33 щото в тоя форум се подвизават предимно сел яни.. те от друго не разбират като цяло и все още живеят в прединдустриалната епоха.. хахах затова и са бедни като църковни мишки.. :D
33
8
 
6
 
! Отговори
До 33 преди 1 година
Щото едно време България беше първа по селскостопанско производство в СССР, нашите прадеди всички се трудеха по нивите, кой тютюн, кой жътва, кой коноп, лен, ориз. И това е залегнало в българския фолклор - трудолюбивият човек. След 90-та година разруша всичко това. Станахме модерни.
32
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хоум-офис е точно това - офис вкъщи. Ако преди не си работил от офис и сега няма как да го преместиш. Иначе аз работя само дистанционно - от планината, от морето и т.н. Като съм в града си ходя да си социализирам с колегите, че иначе си е голямо изперкване вкъщи с жената по цял ден, години наред.
31
2
 
4
 
! Отговори
Ивелин Михайлов преди 1 година
пепка айде отивай да редиш тухлите, че пак ще те уволнят ахахахх а иначе всеки може да провери какво съм работил, аз не си крия името за разлика от тебе ;)
30
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха ха ха
29
5
 
2
 
! Отговори
Пепи преди 1 година
До Ивелин Михайлов а ха ха ха . Гледай да не лапнеш некоя муха . Аз съм работил в строителството и не се срамувам . Ама ти май нищо не си работил .
28
2
 
5
 
! Отговори
Ивелин Михайлов преди 1 година
пепка стига си ми говорил за твоята професия ахахах
27
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А едно време на село за тютюн баба и мама ме вдигаха в 4 часа сутринта да берем, рано рано на нивата. Няма не искам, няма недей....тати инак шамари раздаваше, кат те зарита и с ритане до нивата, навеждаш се и береееш тютюна. А ся - ХОУМ ОФИС -ПФ!
26
9
 
2
 
! Отговори
Пепи преди 1 година
Ивелине - напиши името ми в Интернет - казвам се бил гейтс . На бедняците като тебе все гроздето им е кисело . Аре че бригадира те търси . Трябва да чистиш мистрията и да местите скелето . Почвате юридическия факултет .
25
1
 
4
 
! Отговори
Ивелин Михайлов преди 1 година
пепка напиши ми името в гугъл и разбереш кой съм ;) на бедняците като тебе все гроздето им е кисело ;)
24
7
 
1
 
! Отговори
Пепи преди 1 година
До Анонимен Еми като няма толкова много работа за отдалечен офис какво правиме . Да създаваме работа за тия които ги мързи да отидат да работят . А собствениците и инвеститорите какво мислят по въпроса .
23
3
 
4
 
! Отговори
Дони преди 1 година
Прекопават паркета в хола... :DТо и днесаджийте явно сте така, щото половината ви материали са като след шише долнокачествена водка...
22
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От моите познати/приятели/колеги 90% категорично казват, че има ли връщане в офиса, от януари ще се търси нова работа.