Пламен Димитров: Работното време у нас да е както в ЕС - до 52 часа

Работещият българин обеднява, каза председателят на КНСБ
23 сеп 2022 19:38, Анисия Иванова
27
Пламен Димитров: Работното време у нас да е както в ЕС - до 52 часа
Снимка: БГНЕС

Работещият българин безспорно обеднява, каза председателят на КНСБ Пламен Димитров.

„При близо 18% официална инфлация и при 45-50% увеличения на цените на годишна база на основните 20 стоки и услуги, очевидно е, че българинът обеднява. Нашият опит е да накараме както работодателите, така и хората да поискат заедно да намерят всички възможни резерви във фирмите и в държавата“, обясни Димитров пред БНР.

По думите му, за да наваксат заплатите покачващата се постоянно инфлация, е необходимо увеличение от около 20% във всички предприятия и учреждения.

Още по темата

„За да могат хората да получат възможността да не загубят покупателната сила. Няма как да поискаме с 50% да се вдигнат доходите, за да се изравнят с цените в магазина, поне не веднага, но за 2023 г. задължително ще трябва да се направят тези допълнителни стъпки“, каза Димитров.

От КНСБ настояват и работното време в България да е както в Европейския съюз - до 52 часа седмично. В момента максималното време за работа у нас е максимум 56 часа. Друго от исканията на синдиката е спазването на законодателството и прилагането на европейските рамки, с които страната ни е обвързана.

„В предприятията се създават реални проблеми по начина, по който се отчита работното време. Тези, които са на сумирано изчисляване, ще продължават да имат проблеми в това колко могат да работят максимално седмично. Всички графици трябва да бъдат наредени така, че да е гарантирана 12 часа междудневна почивка, независимо на какви смени работа човекът и 48 часа междуседмична почивка трябва да бъде гарантирана“, уточни Димитров.

Той добави, че има държави в ЕС, в които официално е въведена 36-часова работна седмица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
БЕ преди 1 година
Я СТИГА ГЛУПОСТИ-КОЛКО Е СТАВКАТА НА ЕДИН ЧАС РАБОТА В БЪЛГАРИЯ-,,ВТАСАЛА МАРА ЗА ПОПАРА,,
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората с 50-60 часа седмично едва свързват двата края, а ако вземат да спазват трудовото законодателство съвсем гладни ще тръгват по улиците
20
0
 
4
 
! Отговори
Рамбир Калуджа преди 1 година
А почасовото заплащане като в Европа кога???
19
0
 
0
 
! Отговори
туриста преди 1 година
лично аз работя колкото искам, 38 задължителни, първите 2 седмици по 10,даже и в събота, после по седмица по 8 и към 23 - 25 седмица "отпуска" и пак прибирам цяла заплата.... инак врътна ли 200 или отгоре и веднага ме търсят шефовете..
18
0
 
1
 
! Отговори
туриста преди 1 година
52 часа...??? това в европа е само в българия, 160 часа работа, с 20 допълнителни е тавана навсякъде, а че не се спазва е друго... и допълнителните часове се плащат 50%повечеа който позволява да го тъпчат и по 80 да работи като му е толкоз акъла, за минимална заплата разбира се
17
0
 
8
 
! Отговори
Никой преди 1 година
Работех в "завод" от китайски диаманти правеха части за машини за полиране тази част която се трие в пода и ги изнасяха за USA,работех на смени,дишах отровния прах вътре,доста пушилки за 900 лева чисто...дори купоните който се полагат собственика не ги даваше с предтекст че осигурява кетъринг на 50% половината завод не ходят.Напуснах след 6 месеца и им казах ,по добре да работя в общината с чистачките,ще имам повече време и ще имам повече пари и те ме гледаха странно все едно са ми давали милион
16
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е всички фирми, които карат служителите си да работят събота и неделя да ги карат да им плащат троен размер освен компенсацията с друг почивен ден. Така ще се разбере дали работата е наистина важна или просто те експлоатират. Също и всяко работно време различно от 08:00 до 17:00 да се плаща двоино.
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А Вие колко часа ще работите?
14
1
 
12
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 1 година
И минимална заплата поне 4000евро и минимална пенсия поне 2000евро и безусловен базов доход:))))
13
2
 
6
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 1 година
Работното време трябва да е 24 или 32 часа, тридневна или четиридневна работна седмица:))))
12
1
 
10
 
! Отговори
Българин преди 1 година
ЕС ни нахедри в това положение със слугинажната си политика към САЩ. Искаме ЕС да ни компенсира и да плати за по-високи заплати на всички. Ако не - късаме отношения с Брюксел. Какъв е смисъла да си в икономически съюз, който те прави по-беден, при положение че вече си най-беден в съюза.
11
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заради ниската заплата обедня българина, а не заради работното време.
10
5
 
2
 
! Отговори
Ром'с преди 1 година
Много обеднява България.... "Майсторите" Искат по 200 лв на ден да изкарват... а това означава, че хората строят, ремонтират... Обедняаали, бабини трькалета
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това заглавие го чета вече от преди 10 години... Това ще стане, колкото уж щяха да спират местенето на стрелките на часовника...
8
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Работа ле е - не ми а фали !
7
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Работя в турска фирма. Плащаха ни по 760 лева чисти до март тази година. Вдигнаха заплатата на 930 лева чисти. Сега отново поискахме увеличение и началникът от Турция каза "на който не му изнася да напуска. Плащаме ви двойни заплати в сравнение със заплатите на работниците ни в Турция". Фирмата има предприятия в Турция, България и Румъния. Не знам колко са заплатите в румънския клон на предприятието но съм сигурен че са по високи от нашите.
6
4
 
11
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Бачкай, робе! Бачкай, че трябва да плащаш сметките на господарите на запад.
5
2
 
20
 
! Отговори
Бачкатор преди 1 година
Работим в събота до 14 часа и нямаме 48 часа почивка и сме на мин. заплата.... И няма Инспекция по труда....
4
3
 
12
 
! Отговори
До 1 преди 1 година
Абе то официалната е 40, ама масово се работи и Събота. Но и така не излизат 56 часа на седмица! Слава богу моите часове са си 40!
3
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прав е ама работодателите са мафия и затова хората бягат да работят в Европа там всичко се спазва работя и знам