КНСБ: Обедняваме всеки ден, инфлацията няма да спре

Българинът получава много по-малко, отколкото изработва
27 сеп 2022 10:43, Анисия Иванова
26

Какви мерки трябва да се предприемат незабавно за овладяване на растящата инфлация?

Вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов коментира в студиото на "България сутрин", че официалната инфлация, която е измерена за август, е 18%.

"Казваме, че личната инфлация е 50%, защото основните стоки и услуги са се увеличили много. Причините са много, една от тях е енергийната криза. Няма как да бъдем успокоени на този етап, че инфлацията ще спре да расте. Трябва да се започне с увеличаването на минималната работна заплата. Няма как хората да останат спокойни, че обедняват всеки изминал ден", заяви той.

Още по темата

Мнението му е, че българинът получава много по-малко, отколкото изработва.

"Най-засегнати са работещите в бюджетната сфера - библиотеки, музеи, здравеопазването, ВиК секторът и заведенията. Резерви има, но всичко е въпрос на политика и кой къде ще насочи финансите. Законът казва, че извънредният труд в България е забранен и се полага само в определени сектори и формати, когато това се налага", каза Капитанов.

Според него е въпрос е на добра организация на работа във всяка една фирма, но това е трудно заради липсата на кадри.

"Това, което наблюдаваме, е нарастване на инфлацията, която идва по международните канали. В този смисъл България показа по-лошо поведение в сравнение с други страни членки от ЕС. Единствено Балтийските страни имат по-висока инфлация за август", посочи председателят на Съюза на икономистите в България проф. д-р Татяна Хубенова-Делисивкова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ мерките са преди всичко сдържане на инфлацията по линия на това производителите да бъдат в по-голям икономически реализъм спрямо тренда на цените, да няма произвол на спекулативно покачване на цените.

"В тази посока трябва да има контрол. Рискът е, че в предстоящото по-голямо сезонно потребление, ако цените нараснат, ще трябва да има компенсаторни мерки за цената на електроенергията. Всякакви опити за спекулация означават държавна намеса. Трябва да има известно увеличение на заплатите и на пенсиите", допълни тя.

Тези и още ключови теми, свързани с тенденциите в развитието на инфлационните процеси, основните фактори, движещи инфлацията и възможните решения за икономиката ни ще бъдат на фокус по време на специализирания мултиплатформен финансов проект „Инфлацията – криза и възможност“, който Bulgaria ON AIR организира. Специализираното събитие ще се проведе на 7 октомври, във Виваком Арт Галерия Оборище 5, София, от 11:30 часа. Местата за присъствие на живо в залата са лимитирани, а билети за престижното събитие могат да бъдат закупени от официалната страница на проекта: https://exclusive.bgonair.bg/.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Бургас преди 1 година
КНСБ да накара ресторанта си да работи съвестно и съзнателно.Да покаже какво може да върши и тогава да има претенции за високи заплати.Не първо искам 2000,3000 ако не тръгвам. А какво може не се знае. Нека да са еднакви изискванията,както работника иска и работодателя има право да изисква за това което плаща.
21
0
 
1
 
! Отговори
Радек от Боктор преди 1 година
Всички знаем, че инфлацията се бори по два начина! С голяма сопа и огън по спекулантите и ..Просто спираме да им купуваме *** и пак сопа и огън! В България ""бизнесмените и търговците"" не разбират от друго!!! Тояга и само тояга! Както е казал Сервантес: " Свободата Санчо се крепи на върха на копието!" Инфлацията се бори с дебелата сопа и горещия огън!!!
20
2
 
3
 
! Отговори
Найден преди 1 година
Всички знаем как се бори инфлацията само бнб не. С високи лихви. А налива нето на пари за заплати и пенсии я разгаря. Не знам защо всички се правят на неразбрали
19
0
 
2
 
! Отговори
давай нататък преди 1 година
никакво спиране на инфлацията, нека да има нещо, с което да сме на първо място. Ние ще си ругаем управляващите, а пък техните "началници" ще ги похвалят, нали това е една от целите на акцията.
18
0
 
3
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 1 година
Е, как ще спре :1,2 , 5 добавка , помощи , компенсации,заеми ,ипотеки ,безплатно море. ..,..Удри,Удри....5000 лева минимална заплата и българската армия на фронта в украйна
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заплащането в частния и държавния сектор. Официално то е почти равно по размер, но ако добавим и парите на ръка, то заплащането в частния сектор става два пъти по-високо. Не знам ка издържат работещите в държавния сектор с масова брутна заплата под 1000 лева, най-често около минималната.
16
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КНСБ доста се изхвърлят. Хващат една стока с голяма инфлация и вадят "умното" заключение, че инфлацията е колкото на тази стока.
15
4
 
0
 
! Отговори
БедИн дИпутатъ преди 1 година
Е, щом кат нема да спре инфлациОто...аз напуТкам таз скупщина и излазям нашироко, некъде дето има палми, пури и коняк на тумбак...БЕЗПАТНО! Къде...?! Нема ви кажа...щот ше се земете да се юрнете всички да ми мътите водата. Ай сега...щастливи и честни избори. Останете си на бира до края на панаира!
14
2
 
1
 
! Отговори
Стефан Минчев преди 1 година
Гарантирано от Радев и неговите приятели от служ. правителство.
13
1
 
1
 
! Отговори
НО преди 1 година
до номер 7, браво много добре синтезирано. Бедните имат право да уччат, образоват придобиват умения и да стават богати.
12
4
 
3
 
! Отговори
БЯХМЕ 2 ПЪТИ ПОДОБРЕ преди 1 година
ОБЕДНЯВАМЕ, НЯМАМЕ ПЪТИЩА, НАПЪЛНИХМЕ СЕ С МИГРАНТИ, ПРЕСТЪПНОСТТА РАСТЕ, ПИЯНИ И ДРОГИРАНИ ГАЗЯТ НАРЕД - И ВСИЧКО ТОВА СЛЕД КАТО ЗЕЛЕНИЯ ЧОРАП ВДИГНА ЮМРУКА И ПОВЕДЕ СТАДОТО КЪМ ПРОМЯНА. А КАКВО СИ НИ БЕШЕ СПОКОЙНО ПРИ ГЕРБ?
11
3
 
4
 
! Отговори
НО преди 1 година
Този Капитанов ми падна в очите, с тази изцепка, че библиотекарка или чистачката в библиотека или музея изработва повече отколкото получава. Айде малко по-сериозно бе човек, все пак си го добутал до вицепрезидент на КНСБ.
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората искат да им се плаща повече отколкото са работили. Това е популизъм и навсякъде където е приложено резултатът е един всеобща мизерия. Изброените от кнсб библиотекари и т. Н. В повечето случаи не вършат работа за 5 лв, но получават 5-600.
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Най-засегнати са работещите в бюджетната сфера - библиотеки, музеи, здравеопазването, ВиК секторът и заведенията."Най засегнати, хубавецо са в частния сектор...там заплатите извън Софията-града голяма са заковани на едно прединфлационно ниво и не мърдат...В държавния сектор поне минаха няколко индексации, отделно неофициално си имат тримесечни бонуси (по една заплата)....а в дойната крава- частния всичко е в застой...
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
***, скоро всички ще сме работещи бедни и не се мислете за много умни като сте изкарали една информатика в СУ, това което ви готвят са да сте послушни и зависими консуматори и ИТ фирмите като настане кризата ще уволняват сигурно е.
7
4
 
8
 
! Отговори
Ако спрем да говорим преди 1 година
все за бедните и техните проблем, а са насочим към обученеито им как да се развиват и да печелят повече.... бързо ще се види промяна :) Явно на теритотрията има смисъл да има бедни, които не стават за нищо и съответно са нищоправещи. Ценни са хората от средната класа(да, има такава в България) и е време политиката да се обърне в тяхна подкрепа! те генерират вътрешен продукт, те плащат данъци и издържат държавата! Те заслужават да получават! Другите имат право да учат!
6
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"получава по-малко, отколкото изработва" - глупости! Получава точно толкова, колкото струва. А някои и до 50 стотинки не го докарват, ама поради явлението "минимална заплата" получават повече, отколкото заслужават.
5
1
 
6
 
! Отговори
не щастник тъп преди 1 година
И по-големи просто тии не можа ли да изръсиш. Това го знаят и децата в 3 клас. *** верно нещо ми се губи смисъла от такива "експерти"
4
1
 
3
 
! Отговори
зер преди 1 година
той човекът си пише статии за любовни хороскопи, сякаш финансите са му хоби: https://edna.bg/avtori/todor-kapitanov-31
3
6
 
3
 
! Отговори
Терор от Гешев преди 1 година
Терориста Юлиян Борисов Георгиев от Перник дава поръчки на Главният Прокурор Иван Гешев кой да смачка, кой да убие, кой да бъде преследван и инижаван!