КТ "Подкрепа" иска от следващия парламент да приеме Закон за стачките

В противен случай не били изключени стихийни протести
5
КТ "Подкрепа" иска от следващия парламент да приеме Закон за стачките
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Конфедерация на труда (КТ) „Подкрепа“ настоява следващото управление да приеме Закон за стачките, който да дава реална възможност на трудещите се да се защитават. Това се посочва в декларация на синдикалната организация до политическите сили, участващи в изборите за 48-мо Народно събрание, съобщават от синдиката.

В противен случай не са изключени стихийни стачки и протести с всички произтичащи последствия на фона на задълбочаващата се криза, посочват от конфедерацията.

В декларацията си КТ „Подкрепа“ констатира, че сме изправени пред опасност от затваряне на производства, нарастване на безработицата, а хората очакват приближаващата се зима със засилваща се тревога.

Промени, които федерацията очаква, са секторите здравеопазване и образование да функционират на разходно-покривен принцип.

КТ „Подкрепа“ настоява за генерални реформи в Националния план за възстановяване и устойчивост, които да предотвратят опасността българските граждани да бъдат лишени от достатъчно и достъпно електричество. На първо място, категорично настояваме да отпадне ангажиментът за намаляване на въглеродните емисии от производството на електроенергия с 40%, вземайки изходните нива от 2019 г., посочват от организацията. Друго искане е либерализацията на енергийния пазар да бъде отменена, а също така да бъдат гарантирани количествата електроенергия на регулирани цени за българския пазар и само остатъкът да се търгува на борсата, където от него имат възможност да купуват и чужди компании.

Зелената сделка на Европейския съюз ни принуждава да затваряме енергийни мощности, за които не съществува реална алтернатива, а без електроенергия на достъпна цена рухват всички системи, ще затворят предприятия, ще се увеличат безработицата и бедността, смятат от „Подкрепа“.

КТ „Подкрепа“ от години настоява за ре-реформиране на данъците, приходите от които предопределят преразпределителната роля на държавата, напомнят от конфедерацията. Според синдикалната организация трябва да се върне прилагането на необлагаем минимум, както и размерът на максималния осигурителен доход да стане поне 10 пъти минималната работна заплата. Осигуряването в частни пенсионни дружества следва да е доброволно, не задължително.

КТ „Подкрепа“ настоява договарянето на работното място да бъде насърчено, като достъп до участие в обществени поръчки да имат само компании, в които работодателят е сключил колективен трудов договор с работниците и служителите си.

Колективният трудов договор (КТД) има за цел да постигне по-благоприятни условия в областта на трудовите, осигурителните, социалните клаузи, утвърдени със закон или подзаконов акт, се посочва в информация на сайта на федерацията. КТД всъщност е еманацията на усилията в социалния диалог в частност колективното трудово договаряне. Той е документ, скрепен с подписите на всички участници в социалния диалог.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
4
 
! Отговори
Ха ха преди 1 година
Джендьрите роптаят , че се вьвеждат правила и закони като в нормалните дьржави