КЗК към омбудсмана: Нямаме правомощия за ценово регулиране

В правомощията на Комисията не било разследване на спекула
Обновена: 27 сеп 2022 21:12 | 27 сеп 2022 21:00, Анисия Иванова
10
КЗК към омбудсмана: Нямаме правомощия за ценово регулиране
Снимка: БГНЕС

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) извършва проучване на всички данни и фактори, обуславящи наблюдавания ръст на цените на твърди горива.

Повишаване на цените на твърди горива – пелети и дърва за огрев, в действителност се наблюдава преди началото на всеки отоплителен сезон. Ръстът на цените би могъл да представлява нарушение на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) само ако не се дължи на пазарните процеси, а е резултат от съгласувано или координирано поведение на пазарните участници или на антиконкурентни практики на предприятие с господстващо или монополно положение. В този смисъл, дори цената да е висока и спекулативна, то нарушение на ЗЗК би било налице единствено в горепосочените случаи.

Вчера омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Комисията за защита на конкуренцията Юлия Ненкова, в която поиска да бъде направена проверка за картел при предлагането на твърди горива за отопление - дърва за огрев, пелети и въглищата за битови нужди. Тя настоява по компетентност КЗК да направи секторен анализ, с който да се проучи конкурентната среда на пазарите на производство и реализация на твърди горива, както и на причините, довели до повишение цените на дребно.

Още по темата
От Комисията отговарят, че следят пазара на твърди горива за наличие на антиконкурентно поведение от страна на стопанските субекти. Към края на 2021 г. е извършено проучване заради съмнения за изкуствено създаване на дефицит и покачване на цените на пелети за отопление през есента на 2021 г. в сравнение с цените през 2020 г.

КЗК е установила намалено предлагане на пелети и наличие на обективни причини за повишаване на тяхната цена в страната през есента на 2021 г., в сравнение със същия период на предходната година. Причините за скока на цените са намалено предлагане на дървесина, увеличаване на разходите за производство на пелети, в т.ч. цената на електрическата енергия за стопански нужди, износ на значителна част от произведената продукция и не на последно място сезоннност на търсенето, предлагането и потреблението на пелети и дърва за огрев.

От друга страна, съгласно Справките на ИАГ, до м. август 2022 г. се наблюдава 20% ръст в количеството добита дървесина спрямо същия период на 2021 г. Този ръст би следвало да компенсира установения недостиг на добита дървесина, а оттам и предлагането на пазара. Този ефект би следвало да се отрази както на предлагането на количествата дърва за огрев, така и при производството на пелети, т.к. дървесният материал е основна суровина за тяхното производство.

 Комисията ще продължи да извършва мониторинг на пазара на твърди горива, отчитайки всички външни и вътрешни фактори, оказващи влияние върху пазара в страната и при изпълнение на своите функции, които са изчерпателно предвидени в ЗЗК. Предвид това следва отново да се напомни, че КЗК няма правомощия за ценово регулиране, нито в нейната компетентност попада разследване на „спекула“ и защита на потребителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Albi преди 1 година
За какво имате правомощия? Да си лапате заплатите и да квичите зс увеличения.
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тогава за чий ,,Х " сте бе?....Обдусман и КЗК ...и е синия вика на другия ,,за нищо не ставаш"...А другия вика на тоя ,,за нищо не ставаш...И овцете гледат,гледат и блеят...и преживят.Амс нема за преживяне вече....
2
2
 
2
 
! Отговори
Гост преди 1 година
няма как това е свободен пазар факт,че дървата пролетта бяха 100лв и се намираха ,а сега са 200 лв и никакви ги няма реално 100% поскъпване ама пък газта поскъпна с около 400%
1
1
 
1
 
! Отговори
таз пък преди 1 година
Поогледай се и ще видиш, че ЕС надува цените. Не търси измама тук, а там.