На 15 000 души у нас се пада 1 психиатър, гржата за депресирани хора - нулева

Това е "тихата пандемия", защото не се вижда, заяви Елена Цонева-Папуджиева
28 сеп 2022 12:00, Анисия Иванова
74

Ръст от 25% на депресиите в първата година на пандемията. Тази тревожна статистика представиха здравните институции. Прогнозите на СЗО са, че депресивните разстройства ще се превърнат в причина номер 1 за загуба на трудоспособност в света към 2030 година. Това е прогнозата на СЗО.

"В края на 2021 г. и началото на 2022 година се проведе проучване в 10 държави в Централна Европа и Балтийския регион по определена методология, извърши се преглед на състоянието на грижата за пациента. За България данните са най-тревожни - грижите за хората с депресивни разстройства са почти нулеви, реимбурсацията на модерните медикаменти е 50%, навсякъде в "белия свят" е 100%, дори в Румъния е 90%", коментира създателят на Портала на пациента и модератор на форума "Лицата на депресията - предизвикателства и отговорности" Елена Цонева-Папуджиева в студиото на "България сутрин".

Тя подчерта, че в България няма грижа да пациента, няма безплатни услуги за психиатър, а една консултация е 15-60 евро. Другият проблем, който очерта е, че институциите помежду си не си говорят. И беше категорична, че Ковид пандемията е причина за увеличените случаи на депресия сред българите.

Още по темата

"Погледът трябва да е освен от здравната - и от социалната страна, много хора губят работата си заради депресии

"Много наши близки починаха, много хора останаха без работа. Работата от вкъщи също оказва влияние - едно е, когато останеш с някой вечерта за няколко часа, друго е да си нон стоп с него, това също отключва разстройства", заяви гостът пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ Националната стратегия за психично здраве, създадена 2021 г., не работи.

Та посъветва хората да следят състоянията си като например дали изпитват тревожност, какъв е сънят им, дали нещата, които им доставят удоволствие все още го правят, дали умеят да споделят.

"Хората не се усещат, има хора, които веднага споделят и взимат мерки, други не си обръщат внимание или близките им казват "Какво се превземаш", добави Елена Цонева-Папуджиева.

И посочи други стряскащи данни - у нас има 500 психиатри, на 15 000 човека се пада един специалист. А за цялата страна детските психиатри са едва 22-ма.

"Депресивните състояния се наричат "тихата пандемия", защото не се виждат. Институциите трябва да поемат своята отговорност за психичното здраве, всеки пети човек рано или късно изживява тежко депресивно разстройство в живота си", завърши гостът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Против депресия взимайте GABA !
63
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"при диагноза burn out на запад (от работещи там е инфото) дават от 1 до 3 месеца почивка" - Не и в САЩ :) .. Там дават апчета, дто пристастяват.
62
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 59 - Едно време, баш депресираните държаха, да бият шамари на всеки ...
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 62 - За 15 лева, за ще слушам :)
60
3
 
2
 
! Отговори
Хехе преди 1 година
Еврожендерските изгъзи нещо не хващат корен на българска земя. Има пет процента миризлив жълтопаважен скам дето си бие по осем бустера от кормид по път към протеста в подкрепа на това да не се къпе, а после отива на психоаналитик да плаче че не му върви тротинетката, а соевото лате е студено, а в събота води кучето си на кучешки психолог.
59
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Психиатрите ни масово работят в чужбина. Тук се смята срамно да ходиш на психиатър. Плащат жълти стотинки от здравната каса, 15 лв за да слушаш 1 час житейските проблеми на пациента. А пък постковид предизвиква депресии и панически разстройства. Както сте масово неваксинирани, мноооого психиатри ще са ви нужни. Лекувайте се сами!
58
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
мотиката лекува депресията
57
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се осигури безплатен 24/7 психиатър и усмирителна риза за всеки Де-Би-л и фен на Джо Байдън. Може също и психо-терапия в санаториум на фронта до Харков.
56
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно време подобни депресивни състояния се лекуваха с един шамар зад врата и всичко се коригираше. Пък и не помня думата депресия, а сега и децата се депресирали, олеле мале....
55
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България всяка приятелка или колежка е психолог. Можеш да си споделиш проблемите и да получиш съвет. Е това го няма в другите страни и си плащат по 200 долара на час за да си кажат проблемите на някой, който дори не ги слуша.
54
0
 
6
 
! Отговори
неграмотни днес бг преди 1 година
Имате грешка в заглавието, както обикновено. Гржата не се пише така!!!!!!!
53
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България се напълни с чалгари, пyтинопитeци, общаци и берачи на портмонета. Все фенове на зеленочорапестия, копейкин и вся остальная cволач.
52
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вирусолог, психиатър, IT - специалисти, медии - това са професиите на бъдещето. Никой няма намерение да ходи чак до Марс.
51
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На 15 000 статии в днес-а се пада 1 без правописна грещка, гржата за правописа - нулева.
50
6
 
2
 
! Отговори
Ромулчо преди 1 година
Нито един от нaште нЕма таквиз болести.Много се изнежихте бе!
49
2
 
15
 
! Отговори
Лудост е ТОВА преди 1 година
Човек да живее в България е ЛУДОСТ. Самата държава е ЛУДНИЦА и ЗАТОВА трябват психиатри за контрол на населението да си пият розовите хапчета и да гласуват за правилните хора.
48
4
 
2
 
! Отговори
xxxx преди 1 година
Проблемът е, когато нормални хора започват да ходят на психиатър, а докторите освен лекарства друго не знят, а тези хапченца повече вредят, отколкото помагат. Баща ми -пенсионер от няколко години ходи на психиатър, и сега е съвсем замаян и неадекватен, но тя неговата депресия е от психо-тормоз от страна на майка ми, той може да се оправи ако не живеят заедно.
47
1
 
6
 
! Отговори
Яжте пийте и се преди 1 година
веселете. Пенсията и да я дочакате... няма да и се радвате дълго.
46
0
 
8
 
! Отговори
Кой ви е виновен?! преди 1 година
Скачахте за богат живот, днес сме най-бедни, най-болни и нещастни в ЕС. За всичко това заплащате с най-ценното - собствения живот. Това е цената на разбитата държава, от която всеки свестен се спасява.
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я да видим, специалистите - психиатри, какво ще кажат? Какво означава честото премигване? Я гледайте хубаво сготвеното по ON AIR=