Омбудсманът иска икономическият министър да провери пазара на дърва и пелети

Диана Ковачева: Цените ескалират до непосилни за потребителите стойности
29 сеп 2022 13:12, Анисия Иванова
18
Омбудсманът иска икономическият министър да провери пазара на дърва и пелети
Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Диана Ковачева се обърна към служебния министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов с настояване по компетентност да бъдат извършени проверки на пазарите за спекула при цените на твърдите горива – дърва за огрев, пелети и въглища за битови нужди.

Поводът са десетките жалби и сигнали на граждани, които продължават да постъпват в институцията на обществения защитник заради безпрецедентното увеличение в сектора и недостиг на отделни твърди горива за битови нужди в различните райони на страната.

Припомняме, че на 23 септември омбудсманът сезира Комисията за защита на конкуренцията за направата на секторен анализ, с който да се проучи конкурентната среда на пазарите на производство и реализация на твърди горива, както и на причините, довели до повишение цените на дребно.

Още по темата
На 27 септември 2022 г. КЗК публикува позиция, в което информира, че провежда мониторинг на пазара на твърдите горива, отчитайки всички външни и вътрешни фактори, оказващи влияние върху пазара у нас. В позицията обаче се посочва, че КЗК няма правомощията за ценово регулиране, нито за разследване на „спекула“.

"Информирана съм за намеренията на министъра на икономиката и индустрията, обявени през м. февруари 2022 г., за мерки срещу „спекулата“ с дърва за огрев и по-конкретно за ограничаване на веригите от прекупвачи и посредници, които допълнително повишават цените на твърдите горива. С притеснение отбелязвам обаче, че впоследствие обществото не беше информирано за предприетите действия и получените резултати", пише омбудсманът.

Диана Ковачева подчертава, че неблагоприятните тенденции се наблюдават от средата на 2021 г., че проблемът се задълбочава през есенно-зимния сезон 2021-2022 г., а през летните месеци на 2022 г. и до момента цените ескалират до непосилни за крайните потребители стойности.

"Съгласно предоставената от жалбоподателите информация, в условията на ограничено предлагане цената на дървата за огрев през м. юни 2022 г. е била около 110 лв. за пространствен кубичен метър (пр. куб. м), през м. юли 2022 г. – около 140 лв./пр. куб.м, през м. август 2022 г. – около 160 лв./пр. куб.м, а през м. септември 2022 г. – около 200 лв./пр. куб.м. Публично достъпни данни сочат, че актуалните цени на дървата за огрев понастоящем са от 180 до 220 лв./пр. куб.м. Движението на цените на пелетите за отопление е от 350-410 лв./тон (в зависимост от конкретния вид на пелетите) през лятото на 2021 г. до 650-900 лв./тон през есенно-зимния сезон 2021-2022 г. и до 850-1000 лв./тон през м. септември 2022 г.", пише още общественият защитник.

Затова тя настоява пред служебния министър при проверките да бъде установено дали търговците предоставят документи за продажба c необходимата информация на клиентите при предлагането на дърва за огрев, пелети и въглища.

Омбудсманът подчертава, че е от съществено значение обозначаването на вида на предлаганите твърди горива, поставянето на ценоразписи в обетите за търговия на дребно и предоставянето на цялата необходима информация за крайните цени, включващи стоката и допълнителните услуги с цел недопускане на възможности за заблуда.

"Вярвам, че своевременното предприемане на предвидените в действащата нормативна уредба мерки ще доведе до нормализация на пазара на твърди горива и до образуването на по-поносими цени за крайните потребители", категорична е Ковачева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
дпс ще купува гласове с дървата за огрев
11
1
 
3
 
! Отговори
niki преди 1 година
Спекула е, скрили са пелетите (за дървата не знам), просто ги няма. Сега гледам, че почнаха да пускат по малко, на цена 1000лв, което е смешно, защото няма никакви икономически причини да поскъпнат от 450-500лв на 1000лв.Картел.
10
1
 
0
 
! Отговори
На мен горското преди 1 година
Ми предложи: метровка на 59 лева и още 50 за транспорт на кубик . Това е най евтиното за регион централен Балкан, където хората ми е на 100 метра от блока!
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да проверят пазара на кашкавал и луканка! Много скъпи бре
8
1
 
4
 
! Отговори
от село преди 1 година
Спекула бре хора ,колкото и да е скъп бензина за резачките дърва от 200-220 лв си е чиста кражба. Донбаски въглища кг вече е 1лв . На тези които вярват на *** за дърва от 65 лв на кубик ,зимъска ,ако много мръзнат може да се стоплят под полата и.
7
2
 
4
 
! Отговори
Зелен активист преди 1 година
До АнонименМного е хубаво това, обаче защо аз се топля на пелети: 1. Защото нямам финансова възможност да си купя термопомпа, фотоволтаици, хубава изолация и т.н.2. За съжаление цените на тока няма да са дълго време такива - на борсата е по 70-80 ст./киловат, без пренос и без ДДС.По-скоро ще се наложи от пелети да минавам на дърва, въглища, съчки, клони, гуми и т.н.Това е моето положение!
6
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Недоумявам как има хора, които още се топлят на дърва или пелети. 2022-ра сме... Купих си къща до града. Предишният собственик се топлел с 25 кубика дърва и 10 кубика въглища за 1 сезон. Луд човек. Преработих цялата система за 5к лв.. В момента (миналия сезон) се топля на ток за 280лв. на месец в най-студените дни при пълна къща с гости (не я топлим цялата обикновено). Говоря за 300м2 къща. А да не говорим, че тия 280лв. този сезон ще са 150 заради фотоволтаиците за 12к, които сложих.
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Освен това, търговците, които предлагат нарязани и нацепени дърва, лъжат наполовина с количеството, че и повече. Аз поне други не съм срещал. И на забележките отговарят с пълно безразличие.
4
1
 
3
 
! Отговори
Независим преди 1 година
Нека да ги проверяват. Омбдудсман е това, а не е лукова глава. Честито на държавните и бюджетни служители, които скоро ще са безработни. Както и на сегашните около 5 хиляди безработни политици, кандидатстващи за работа като депутати.
3
2
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Корнелия - държавата ще добива дърва по 60лв/куб. Ами сега??? :))))))))))))))))))))))))
2
3
 
8
 
! Отговори
Демокрация преди 1 година
Това беше великата стратегия не демократите. Да закрият големите проекти, да спрат евтината газ, да спрат АЕЦ Белене, да затварят големите централи, да нямаме евтин ток и да сме принудени да се топлим на дърва. Да може дървената Мафия и фирмите на ДПС да печелят от продажбата на дърва за отопление. Много сме зелени, няма що. Направо позеленяхме.
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълна интerpия...