Газовата връзка с Гърция тръгва с официална церемония днес

Въвежда се ограничение на движението в София
65
Газовата връзка с Гърция тръгва с официална церемония днес
Снимка: БГНЕС

Интерконекторът с Гърция ще бъде въведен в експлоатация с официална церемония днес от 11:00 часа в НДК. Той е от стратегическо значение за Югоизточна Европа и предоставя възможност за реална енергийна диверсификация на доставчиците на природен газ за региона.

Връзката осигурява директен достъп на България до Южния газов коридор и доставки на природен газ през Трансадриатическия газопровод (TAP), Трансанадолския газопровод (TANAP), а в близко бъдеще - и от терминала за втечнен газ край Александруполис.

В церемонията в София ще участват председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, еврокомисарят по въпросите на енергетиката Кадри Симсон, президентът на Азербайджан Илхам Алиев, който е на официално посещение у нас, президентите на Република Северна Македония и на Сърбия Стево Пендаровски и Александър Вучич, премиерите на Гърция и на Румъния Кириакос Мицотакис и Николае Чука, служебният премиер Гълъб Донев, изпълнителните директори на проектната компания "Ай Си Джи Би" АД Теодора Георгиева и Джордж Сатлас.

Съоръжението е с обща дължина 182 км (на българска територия дължината е 140 км) и свързва газопреносните системи на България и Гърция, включително Трансадриатическия газопровод. Общата стойност на газопровода е над 240 млн. евро, от които ЕК предостави безвъзмездно за предпроектни проучвания през 2010 г. 45 млн. евро и още 35 млн. евро по оперативна програма на България. Европейската инвестиционна банка кредитира строежа със 110 млн. евро.

Предвиденият първоначален капацитет на интерконектора е три млрд. куб. м годишно, а максималният - до 5,5 млрд. куб. м годишно на следващ етап. Страната ни има договор с Азербайджан за доставката на един млрд. куб. м природен газ годишно.

На 28 септември интерконекторът с Гърция получи акт 16 за експлоатация, както и еквивалентното разрешително за експлоатация и на гръцка територия. Документите удостоверяват, че съоръжението е годно за въвеждане в експлоатация и позволяват търговската му дейност да започне от 1 октомври 2022 г.  

В рамките на деня държавният глава Румен Радев ще проведе и двустранни срещи с ръководители на делегации, участващи в церемонията. Президентът ще разговаря с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, премиера на на Румъния Николае Чука, гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски. Ще се състои и тристранна среща на президента Радев, председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и президента Стево Пендаровски.

Промени в движението

Въвеждат се промени в организацията на движението в София за церемонията в НДК по официалното въвеждане в експлоатация на междусистемната газова връзка Гърция-България, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

До 14:00 часа днес се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства на паркинга при вход А3 на НДК, на паркинга на пл. „Баба Неделя“, на ул. „Баба Неделя“, на ул. „Д-р Христо Стамболски“, на бул. „Витоша“ между бул. „Патриарх Евтимий“ и бул. „Ген. М. Д. Скобелев“.

От 08:00 до 14:00 часа се забранява влизането на пътни превозни средства по ул. „Баба Неделя“ и по ул. „Д-р Христо Стамболски“./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
4
 
! Отговори
Газът вече преди 1 година
демократичен ли е?!? Може ли да се ползва или е руски агресорски и е в противоречие с вековните евроатлантически ценности?!? И кой по dqvolite покани фродолайн?!?!
48
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само да питам дали ще има кранче да го врътне и Кико ?
47
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ха ха Ами, щом е "руски" да го спрат рашките, нали така? :))))
46
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да го пазим, че рашистите гърмят тръби напоследък
45
4
 
7
 
! Отговори
Ха ха преди 1 година
Церемонията добре а руския газ ще потече ли - щото азерския още лятото казаха е продаден
44
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мдаааа. Кървавия джуджак ни направи най-голямата услуга - без неговия тероризъм никога нямаше да успеем да се откачим от пълната си зависимост от газа на Газпром. Дори отчаяните маневри на руските слуги в България не можеха да се противопоставят на естествения ход на глобалните геополитически сътресения.
43
8
 
8
 
! Отговори
С това .... преди 1 година
КРАЙ НА РУСКАТА ГАЗ...плачете русофилчета и комунистчета....хахахааа.
42
6
 
5
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 1 година
ПУТИН МОЖЕ САМО ...ДГД!!!!
41
1
 
4
 
! Отговори
до Странджата преди 1 година
До СТРАНДЖАТАТова, че ти плащат с пробити долари не означава, че искам да ме спамиш с платеното ти и вредно за нас българите мнение!
40
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко пъти ще го откриват и ще режат лентички?Смешни станаха вече.Кирчо какво открива преди месеци?Парапет ли?До края на годината има още няколко месеца...сигурно още някой ще го "открие",за да се снима там.
39
3
 
3
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Очакват се съкращения на четирихилядници.
38
5
 
10
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
Азарбрйджан нападна брутално Армения, бомбандира погранични градове и завзе територии. ЕС що мълчи? няма ли и на Армния да помогнем и да им пратим оръжие?
37
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма как да го открият в 11:00. Без ленторез не може, а не го виждам в списъка с участниците в церемонията.
36
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дано краварите не го взривят, както направиха със Северен поток.
35
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Идва да сложи бомбата😅
34
15
 
7
 
! Отговори
пазете ни от руснаци преди 1 година
Дано не го взривят руски терористи както гръмнаха Северен поток
33
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НАЙ-НАКРАЯ БЪЛГАРИЯ Е СВЪРЗАНА С ЕВРОПА! РЕВЕТЕ РУСОФИЛИ ИНТЕРКОНЕКТОР ВИ ВЛЕЗЕ!
32
11
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 година
Урсула, нарида радев, бойко, корнелия, доган и милойко и откри ИНТЕРКОНЕКТОРА.
31
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ОПА, ОПА, ОООХХ ИНТЕРКОНЕКТОРА ВЛАЗЯ НА КОМУНИСТИТЕ-РУСОФИЛИ, РЕВ, РЕВ
30
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я, появи се и козяшшкия трроол.. още не са го пуснали кристалите, а сигурно и вазелина не е измил от гз си... ама какво да се прави, петък вечер не се изпуска.