Топим се не заради раждаемостта, а заради смъртността и миграцията

Бърдаров: Критичният минимум, под който не бива да падаме, е 4-4,5 млн. души
4 окт 2022 19:00, Елка Василева
228
Топим се не заради раждаемостта, а заради смъртността и миграцията
Снимка: архив, БГНЕС

Основният фактор за демографската картина в България не е раждаемостта, а смъртността, и то още преди пандемията. Раждаемостта е ниска, но тя е нормално ниска за целия развит свят. Това обясни пред БНР доц. Георги Бърдаров, преподавател в Геолого-географския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" и писател.

Още по темата
Големите реални проблеми пред страната са миграцията и тази смъртност, подчерта той.

За 40 години загубата на население се изчислява на над 2 400 000 души, най-голямото топене, откакто има преброявания у нас.

Доц. Бърдаров е бил изненадан "от това свръхголямо намаляване", което регистрира и последното официално преброяване, чиито резултати бяха огласени вчера.

"Средно България намалява годишно с 55-60 000 души. Очаквах от порядъка на 600 000-650 000, а то е 844 000, тоест още по-голямо, отколкото се очакваше", каза Бърдаров.

Ситуацията не е необратима и безнадежна, както се опитва да се внуши всеки път, когато излизат подобни данни, категоричен е Георги Бърдаров. За демографската криза се говори с остарели клишета, затова няма и позитивни резултати, смята той.

Преподавателят често дава пример с Ирландия, която през 50-те години на 20 век е била в демографския колапс – за един век населението там е намаляло с 6 милиона души. Радикална реформа в образованието и развитие на индустрията обаче са довели до рестарт на демографските показатели.

Това, което убягва в публичното пространство, когато говорим за демография, най-обезпокоителното са структурите на населението, особено възрастовата структура, която е социална бомба, заяви Георги Бърдаров.

По думите му активното младо население при нас е критично малко.

Критичният минимум, под който не бива да падаме, е 4-4,5 милиона души, за нашата територия, уточни преподавателят.

"Демографска пустиня" е термин, който има предвид територии само в умерените ширини с гъстота на населението, е под 10 души на кв. километър, тоест там няма реална възможност сами да се рестартират демографски, поясни доц. Бърдаров.

Там, където се оформят такива "демографски пустини", само с образование ситуацията не може да се промени, то не е панацеята, подчерта той.

"Трябва да има целенасочена политика, която да тръгва от държавно и местно ниво. Никой няма да отиде с малко дете, младо семейство, при условие, че няма нормална болнична помощ на 50-100 км от мястото, където живееш. Образованието е най-важното, но е само първата стъпка", каза той.

Дигиталните номади са едно от възможните решения, коментира Георги Бърдаров.

Той очаква в обозримо бъдеще част от селата у нас да бъдат отново презаселени от такива дигитални номади – процес, който е ускорен от пандемията.

"Виждаме села, които обаче са близко до големи градове и има удобна инфраструктура, които буквално живнаха и се преобразиха само в рамките на няколко години с точно такива дигитални номади. Засега тези хора се концентрират в малки населени места, обезлюдени села, но които са близко до големи градове, точно заради образование и здравна грижа", каза Бърдаров.

Българите по света навсякъде носят България в сърцето си, убеден е доц. Бърдаров.

"Обичат България, създават български дружества на доброволни начала, има една много искрена и чиста любов към България. Биха се върнали, ако видят в България променени условия от тези, които са ги подтикнали да емигрират. Такива условия те в момента не виждат и затова не се връщат", изтъкна в анализа си той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На женомразците народът се топи.
154
3
 
0
 
! Отговори
Денко преди 1 година
Не разбирам защо в пябликации непрекъснато пишат заБългария като бе ли е в групата на развитите страни или общества. Пълна мистерия
153
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Гацо, ти колко си отгледал? Сигурен съм, че жена ти се върти по десет часа наоколо ти да ти слугува, вместо да отгледа повече деца. Ама много знаеш и плюеш поголовно. Готованци като тебе навсякъде, недоволни и мъже, и жени, бягат наготово навън, но пък и народът е прав и му писна да го доят, че и нови за доене да имало.
152
2
 
4
 
! Отговори
НА СНИМКАТА преди 1 година
До смъртност и миграцияБЕДЕН НАВЕДЕН НЕЩАСТЕН БЪЛГХАР, НАЙБЯН С 600 ЛЕВА ЗАПЛАТА, и МАЛКА СБРЪЧКАНА 12 см ЧУркатази снимка е ОЛИЦЕТВОРЕНИЕ на ситуацията в България, и до къде сме стигнали ПАДЕНИЕТО си
151
1
 
5
 
! Отговори
вирусолог преди 1 година
Има народи пар. азити и народи донори. България е донор на живи хора както и повечето държави от изтока. Запада засмуква/купува хората от изток и вегетира върху всички останали.
150
2
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
До Гацо - преди да оплюваш само жените, я се поинтересувай какво мислят много мъже - кой знае за какво ми е някаква да ми харчи парите за пар.цалаци, ще ми трябва като вляза в шейсетте да ме пере и храни, а достогава мама ще я върши тази работа. Което пък значи, че и жените са мноооооого виновни за това положение. Постоянно съм свидетел как ръчкат дъщерите си да домакинстват, да се женели и темподобни, а отглеждат през това лигльовци.
149
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Като начало спрете с отглеждане на ***, съвсем нямам предвид само едни. Какви са тези доживотни помощи, да не би да сме стигнали някакъв суперстандарт изобщо по света? Кога ще проумеят, че огромната част от хората са използвачи и няма да работят при първа възможност? С радост работят само разни богоизбрани като актьори, певци и други такива, но и при тях не винаги е розово положението.
148
1
 
8
 
! Отговори
анонимна преди 1 година
Точно затруднение има за децата, когато няма някой поне малко да помогне. Бабите работят до късно, майките ги гонят заради болничните за гледане, градини има само в малките градове, дето деца няма. Преживях някакъв ужас докато ми порасне детето, най-вече заради отсъствията, като че ли имах поне десетина деца. И не ми казвайте как едно време баба ми гледала точно десет, защото тогава хайде на нивата на десет години, на 15 момичето го женят и т.н.
147
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Експертите откриха, че водата можело да бъде и затоплена и сега търсят начин как да се прави това. Нека сме сериозни. Над 60г са ни примерно 20% от населението, много са над 70. Младите са все по-малко. Как точно да няма висока смъртност? Старите да живеят по 200г и да работят до 199 преди пенсия, та да има пари за пенсии и всъщност всичко в бюджета? Държавата трябва да стимулира младите да създават семейства и да раждат у нас. Това значи работа, сигурни доходи, улеснения за децата.
146
1
 
12
 
! Отговори
Заради преди 1 година
ниските доходи и недоимъка се топим, и заради липсата на държава във всяка една сфера на управление.....
145
7
 
11
 
! Отговори
hihihi преди 1 година
и по 20 статии да пускате на ден, няма да родя! <3 на работа сме ИТ-та - повечето мъже на над 35-годишна възраст - почти никой няма дете, някои категорично нямат намерение. Тези, които имат, чакат да порастне детето, че да се маха от България. Дърти чички и лелки обичат да напинят да се ражда, но ако ги питаш - децата им са избагали от тях отдавна :)
144
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали вие пак си го избрахте същия да ви управлява ??? Защо се оплаквате, или сте същите лицемери каквито сте си и на работното място !?
143
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТОЙ бОЙКО МИЛЕЕ ЗА ПЕНСИОНЕРИТЕ УМИРА ОТ ОБИЧ, АМА 12 ГОДИНИ ПАРИТЕ ЗА ПЕНСИИ НЕ ОТИВАХА А ЗА ТРЕЗОРИ, СЕЙФОВЕ, КУФАРИ, ЯХТИ, МАЗЕРАТИТА И ЛАМБОРДЖИНИТА...ДОБЪР ЧОВЕК ПЪРВО ГЛАДА ДА ЗАРАДВА НАЙ-ЗАКЪСАЛИТЕ... ЗА ПЕНСИНЕРИТЕ ИМА ВРЕМА
142
6
 
18
 
! Отговори
НЕ ЛЪЖЕТЕ СОРУРОСПИИ преди 1 година
ТОПИМ СЕ ЗАРАДИ 32 ГОДИШНОТО УПРАВЛЕНИЕ, ПЪЛНО С ТН ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ ЦЕННОСТИ, КОИТО НЕ СЕ ИЗБРОЯВАТ ДЕТАЙЛНО И ПОДРОБНО, ЗАЩОТО НЕ СА ЗА ПРЕД ХОРАТА. ПРИ ТУРСКОТО НАШЕСТВИЕ СА ИЗБИЛИ СПОРЕД АКАДЕМИК ХРИСТО ГАНДЕВ 230 000 ДУШИ ОТ ДВУМИЛИОННОТО НАСЕЛЕНИЕ И СЛЕД ПЕТ ВЕКА НЕ СМЕ 60-80 МИЛИОНА КАТО гЕРМАНИЯ, иТАЛИЯ, фРАНЦИЯ, аНГЛИЯ, А 9 МИЛИОНА. СЕГА ТИЕ НИ УПРАВНИЦИ УЛТРАОЛИГАРХОДЕСНИ ЗА 30 ГОДИНИ НИ СВАЛИХА НАСЕЛЕНИЕТО С ТРИ МИЛИОНА И НИ ОСТАВАТ САМО 6. СЛЕД НЯКОЛКО ВЕКА ЩЕ СЕ ВИДИ ИСТИНСКИЯ УДАР
141
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Блокирана раждаемост- Уви, най-плодовитата малцинствена група НЕ ражда здрави деца. Всеки трети сред тях е с физически малформации или с по-леки или по-тежки психични отклонения поради вредна традиция - признават за силно само родството по бащина линия, а по майчина се чифтосват първи братовчеди. По-богатите сред тях пък поощряват идеята "да се вземат" и първи братовчеди по бащина линия, за да не се разпилявало семейното имане.
140
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Блокирана раждаемост- Уви, най-плодовитата малцинствена група НЕ ражда здрави деца. Всеки трети сред тях е с физически малформации или с по-леки или по-тежки психични отклонения поради вредна традиция - признават за силно само родството по бащина линия, а по майчина се чифтосват първи братовчеди. По-богатите сред тях пък поощряват идеята "да се вземат" и първи братовчеди по бащина линия, за да не се разпилявало семейното имане.
139
3
 
28
 
! Отговори
До Гацо Петков преди 1 година
Вече ти казаха, че за да роди една жена дете, някой трябва да направи това дете. Но мързеливите мамини синчета са егоистчета. Предпочитат маминка да се грижи за тях като за подрастващи, а те да си ползват заплатката за джоб-харчлък и да се правят на плейбойчета чак до 60-годишна възраст. Да се женят и да създават деца ли? Моооля? Да се лишават от дребните си кефове само защото някаква кифла искала навреме да стане майка? Като иска - има ин витро и самотно майчинство, какво се е лепнала за него?
138
1
 
17
 
! Отговори
До Гацо Петков преди 1 година
Вече ти казаха, че за да роди една жена дете, някой трябва да направи това дете. Но мързеливите мамини синчета са егоистчета. Предпочитат маминка да се грижи за тях като за подрастващи, а те да си ползват заплатката за джоб-харчлък и да се правят на плейбойчета чак до 60-годишна възраст. Да се женят и да създават деца ли? Моооля? Да се лишават от дребните си кефове само защото някаква кифла искала навреме да стане майка? Като иска - има ин витро и самотно майчинство, какво се е лепнала за него?
137
8
 
11
 
! Отговори
? преди 1 година
Аз само да попитам миграцията към рашистан ли е? Или е точно в обратна посока?
136
13
 
11
 
! Отговори
Гацо Петков преди 1 година
Тоя либераст Георги Бърдаров едно и също говори всеки път и да пример с Ирландия, но пропуска да спомене, че колкото и да са се изселвали хора от Ирлнадия и да намалява, никога е нямала такъв чудовещен отрицателен прираст. Основната причина след емиграцията за ниската раждаемост на българския етнос, е мързела и егоизма на голяма част от българките, които искат само да ходят по заведения, екскурзии, да се забавляват и да ги чекнат разни лайнарчета с подарен бизнес от тати