Захарта поскъпна с 87% и удари 3 лева, стана по-скъпа от бензина

Котировките на международните борси се движат значително по-малко от цените у нас
5 окт 2022 07:03, Елка Василева
139
Захарта поскъпна с 87% и удари 3 лева, стана по-скъпа от бензина
Снимка: архив, БГНЕС

Захарта надхвърли 3 лева за килограм в редица магазини в страната. Средната цена в малките търговски обекти във Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен е 3,10 лв. за кг, показват данни на Системата за агропазарна информация.

Оказва се, че в тези области захарта е по-скъпа от бензина, който поевтиня и средната му цена за страната вече е 2,98 лв./л. Ако броим и отстъпката за горивата от 25 ст. на литър, се оказва, че навсякъде в страната захарта вече е по-скъпа от бензина, пише „Труд“.

Още по темата
За една година захарта е поскъпнала с близо 87%. Средната цена на килограм захар в големите търговски вериги в страната е 2,63 лв., а в останалите търговски обекти е малко по-висока - 2,79 лв., показват данните на Системата за агропазарна информация (САПИ). Точно преди година захарта в големите търговски вериги е била средно 1,41 лв. за кг, а в малките магазини - 1,61 лв. Оказва се, че увеличението на цените за година е с около 1,20 лв./кг. Преди година бензинът беше доста по-скъп от захарта - следно 2,30 лв. за литър.

Цените на захарта в страната стабилно вървят нагоре при положение, че това е борсова стока и при котировките на международните пазари няма съществена промяна, а през последния месец дори има спад.

На борсата в Лондон цената за захарта е около 525 долара за тон, при положение, че точно преди година е била близо 520 долара за тон. Ако вземем предвид и поскъпването на долара, се оказва, че сега цената е 1052 лв. за тон, при 874 лв. преди една година. Това е поскъпване само с 20% и е значително по-малко от повишението на цените в магазините у нас.

През последната една година котировките на захарта на борсата в Лондон са се движили надолу и нагоре, но дори достигнатата на 11 юли рекордна стойност от близо 600 долара за тон е само с 33% по-висока от котировките в началото на октомври миналата година, и то като вземем предвид и поскъпването на щатската валута.

Любопитно е и движението на цените на захарта в различните области на страната. В почти всички области цените на захарта в големите търговски вериги са по-ниски от тези в малките търговски обекти. Това по принцип е логично, защото големите вериги могат да договорят по-добри цени с доставчиците. Но изключение от това правило са София, Перни и Монтана. В София в големите вериги средната цена на захарта е 2,64 лв. за кг, а в малките магазини е 2,49 лв., показват данните на САПИ. Само през последната седмица захарта в големите търговски вериги във Видин, Враца и Монтана е поскъпнала с 20 ст. за кг, а в Бургас, Сливен и Ямбол с 15 ст.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ко ше праа не знам! Аз потребявам по 0,01 кила на ден. Това са цели 3 стотинки дневно. Направо фалирах. Сериозно.
103
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ракиджок се прави от плодове ,а не от захар !Но,тези плодове ,трябва някой да ги отгледа !Само,да пръцкаме по пейките и да шляпане карти -не става !
102
0
 
5
 
! Отговори
Чичо преди 1 година
Нали на захарта и казват,,бялата смърт,,Така,че вдигайте цената на 10лв.Това ще е полезно най-вече за здравето на децата.
101
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тя и без това е вредна.. хем по-малко ще ни се развалят зъбите :) - икономия. Сол като има, може и с по-малко захар да се живее
100
2
 
4
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Кой са всеядните животни на земята, които ядат всичко? Кокошките, Свинете и Човека.
99
2
 
6
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Първият хляб който е направен от нашите деди е от еднозърнест лимец. Вторият хляб е от двузърнест лимец. Сегашният хляб е направен от видоизмененото генетично от изкуствени торове на лимеца - жито. В това житно зърно няма нищо полезно и усвоявано от организма и служи само и само за правене на Хляб с който да правиш Тлъстина и да заприличаш на ***!
98
5
 
6
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Защо конете и магаретата не са тлъсти? Бягат, бягат и ядат трева! Защо Лъвовете, Пантерите, Вълците, Лисиците не са тлъсти? Бягат, Бягат и ядат месо!.... Защо Свинята в планината не е тлъста? Понеже се храни с натурални естествени храни! Защо Свинята отглеждана от човека е ТЛЪСТА? Понеже Човека я ХРАНИ със ЗАХАРНИ ИЗДЕЛИЯ! Защо Човека е Тлъст като ***? Понеже в магазините е пълно със ЗАХАРНИ ПРОДУКТИ - Торти, Сладкиши, Корабийки, Хлябове, Кифли, Сладолед, Локум, Лукчета, Бомбони, Шоколади!
97
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С една дума спекула.
96
1
 
4
 
! Отговори
Тлъстия Мунчо преди 1 година
Завиждам на слънцеядите в Индия,искам и аз да съм като тях,без да работя,без да ям и да ме грее безплатно слънцето.
95
3
 
6
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Само погледнете по улиците какви затлъстели шкембета ходят! То оставете това, ами и какви затлъстели деца по училищата? И всичките тези тлъсти викат, че нямали пари и биле постоянно гладни!... Ами как няма да сте гладни след като ЯДЕТЕ САМО ЗАХАРНИ ИЗДЕЛИЯ ЗА ДА ХРАНИТЕ БАКТЕРИЯТА - КАНДИДАТА В ЧЕРВАТА СИ? Яжте ЗАХАР, поддържайте КАНДИДАТА, ЧЕРВЕИТЕ В ЧЕРВАТА и най-големият пapa3итoлoг ДОКТОРА!
94
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
20 лева да стане! Захарта е едно от най-вредните неща в света, а зависимостта, която създава е по-силна от към кокаина!
93
5
 
7
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Докторите казват, че човек се нуждаел от енергия и тази енергия я вземал, чрез изгаряне на ЗАХАР!!!! Когато бягаме, когато тренираме, когато работим физически труд тялото ни изгаря мазнина, тлъстина, но и затова когато ядеме тлъсто месо нашето тяло не затлъстява, а има готова за труд енергия. Всяко ЗАХАРНО изделие, изядено се превръща в тлъстина в организма и се наслагва под кожата, около черния дроб, далака и хората се разболяват. И докторите пляскат с ръце!!! "Ние сме победители!!!"
92
5
 
6
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Истинаската Бира е до 4% алкохол. Истинското Вино е от 7 до 11% алкохол. Бирата която е с над 4% алкохол е правена с допълнително додаване на алкохол правен от захар. Същото е и с виното - ако виното е с алкохол над 11%, това означава, че са му додавали алкохол правен от захар.
91
4
 
16
 
! Отговори
Гост преди 1 година
Захарта е единствения продукт на Земята от който човешкия организъм няма никаква нужда .НИКАКВА! Е, за производство на вино и ракия не говорим,то и от тях също няма нужда за да си жив, но това е друга тема.В България спекулата във всяка една сфера на живота на българина се вихри още от 1989 год.и няма никакъв шанс някога да изчезне или поне да намалее драстично.
90
2
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Спекулантите винаги са били на мода в България. Това е поредното доказателство. Обяснението, че вдигнали цената на тока и газта и затова захарта станала с 80% по-скъпа не върви. Другарите - капиталисти да измислят нова опорка.
89
3
 
4
 
! Отговори
Българин от Ирландия преди 1 година
Ей чобани Волен Сидеров ви каза какво трябва да направим за да заживеем с достойнство и добри доходи ама вие си избрахте мутрата Бойко , ами плащайте по скъпа храна и от западна Европа тогава !
88
2
 
3
 
! Отговори
Един Българин преди 1 година
До 107 Да, а у нас проблемът е борчето от Микре, което трябва да издържа цска-София, Чавдар Етрополе, Литекс или каквото се казва там вече. Понеже колкото и пари да налива нещата не вървят продава захарта на високи цени за да има за "отбора"...
87
1
 
11
 
! Отговори
Баба Гицка преди 1 година
Бойкот на малките магазинчета,внос от чужбина,лов на промоции и пазаруване наедро в хипермаркетите.Няма да е а тяхното
86
1
 
6
 
! Отговори
Нафталин преди 1 година
Не се притеснявайте - бензинът отново ще е по-скъп съвсем скоро. Арабюхите се разбраха с Путин да намалят добива на петрол.
85
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичкото това поскъпване на стоки, услуги и финансов капитал се държи единствено и само на алчноста на притежаващите тези блага. След като видяха какви пари се крадат при ковид паниката и как цяло едно човечество буквално се свлече в краката на една шайка уp0ди то всички останали занимаващи се с бизнес да не би да са по - прости от тях, че да не искат да направят едни бълзи милиони и милиарди?!Каруцата вече е тръгнала по нанадолнището и нищо не може да я спре освен край на наклона или катастрофа