Законът за личния фалит улеснявал добросъвестните длъжници

България е единствената страна в ЕС без такъв закон
20
Законът за личния фалит улеснявал добросъвестните длъжници
Снимка: Dnes.bg, архив

Страната ни е единствената в ЕС, която няма регламентация на несъстоятелността на физическите лица, или т. нар. личен фалит.

Предстои обществено обсъждане на проектозакона за несъстоятелността на физическите лица. По него се работи от години.

Предизвикателство е да се намери компромисно решение – да се удовлетворят кредитори, които имат доказано и безспорно вземане, но същевременно да не се създават възможности лица, които са теглили неразумно кредит или са злоупотребили с доверието на кредиторите си, да получат с лекота пълно освобождаване от дълговете, поясни в интервю за предаването "Преди всички" на БНР Светла Стойкова, държавен експерт в дирекция "Съвет по законодателство" на Министерството на правосъдието.

Производството по несъстоятелност на физическите лица все още е непознато за правната ни система, уточни тя.

Рискът от фалит звучи стряскащо, хората биха се страхували от това нещо, но подаването на искане за откриване на такова производство по-скоро би позволило на длъжника да изпълни неща, които така или иначе дължи, подчерта Стойкова.

Така по думите ѝ вместо да води много съдебни и извънсъдебни битки, изпълнителни за имуществото му, той може да спре всичко това, искайки от съда да акумулира всички претенции в едно производство. Длъжникът следва да е добросъвестен.

"Целта не е да се насърчават неразумни харчове и лекомислено поведение у потребителите, защото никой не е длъжен да плати ваканцията на някой на Малдивските острови", посочи тя.

Законопроектът регламентира доказването, че длъжникът е неплатежоспособен. Като обективен критерий са заложени дългове на стойност повече от 10 минимални работни заплати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: законличен фалит
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добросъвестни длъжници? Ако има 2 такива на 1000 човека е добре. Останалите 998 са недобросъвестни длъжници. Само чакат да примете такъв закон.
17
2
 
3
 
! Отговори
Комунделник преди 1 година
А така - всички да плащат кредитите на отделни индивиди!
16
2
 
6
 
! Отговори
до 14 преди 1 година
Звучиш като човек, който къта парите под дюшека. Ако парите не се въртят, се обезценяват. А от такива, като мене, които честно и почтено плащаме всяка стотинка данък, БЪлгария върви нагоре. Защото излиза, че една шепа работещи моята професия 30к души генерираме 25% от БВП, а останалите 3 милиона работещи- останалото. Хейти си на воля, не ми пречиш.
15
0
 
1
 
! Отговори
до 16 преди 1 година
Дай мейл, ще ти сканирам документи, всичко и ще ти пратя. Хаджииванов е ЧСИ-то от Русе. Едни 16 лева ми взе там за прекратяването на делото /за към 4000 лева/.
14
1
 
2
 
! Отговори
Виготура до Не че преди 1 година
Ако са те осъдили ЧСИ няма 5 години давност. Давността се прекъсва със всяко действие на СИ да си прибере парите. Не лъжи хората. Единственото спасение за момента е общата давност от 10 години, която тече от миналото лято. Иначе цял живот трябва да си под радара.
13
3
 
6
 
! Отговори
Не че нещо преди 1 година
Че то аз съм във фактически фалит от 20 години. ЧСИ-тата са вдигнали ръце от мен /не е шега/. Просто няма какво да ми вземат. Имам едно жилище - не могат да го пипнат. Официално ме осигуряват на минимална заплата - не могат да я пипнат. Топлофикация редовно ме дрънка с дела за сградна инсталация/нямам парно и никога не съм имал/, отиваме на ЧСИ /вече си говорим на ТИ с него/, минават 5 години и съм чист като сълза. Закона си действа перфектно.
12
3
 
2
 
! Отговори
Име преди 1 година
До до 6Поредния богаташ с "40к" заплата, а жена му и тя към "35к". Фантазьори и фондовици на килограм в тая ***. Както казах "живот на кредит". Те много се опариха, въпрос на време е и при теб да дойде огъня, не се тревожи. Имали, ама не го правели. Не се прави на голям икономист, от такива България затъна го шията. Капиш?
11
6
 
5
 
! Отговори
до 6 преди 1 година
Гледай сега. Пари имам да се усмихна. Нямам БМВ 2005-та, ами 2021-ва. Чанти Гучи нямаме вкъщи, носим по-евтини марки. Да, имаме последните iPhone-и. И да- всичко ни е на кредит. Ама вноски за коли, ипотеки и какво ли не са ни около 15% от месечните приходи. Имаме ликвидност моментално да погасим всичко, но не го правим. Защо? Защото лихвата на колата е 0.8%, а на ипотеката- 1.6%. Наличният капитал се върти във фондове със средна доходност 6% на година. Капиш?
10
1
 
4
 
! Отговори
Тъжно, но факт преди 1 година
Написах коментар с ник "Друг казус", който на пръв поглед няма връзка с темата на статията. Исках да кажа, че много от законите ни са недомислени и благодарение на това разни мошеници си разиграват коня и дори не се крият, защото законът има вратички, чрез които те се измъкват сухи от водата.
9
1
 
10
 
! Отговори
Друг казус преди 1 година
Заведохме дело срещу некоректен строителен предприемач, 7 години го отлагаха. Защото фирмата му е регистрирана на адреса на жената, с която се е развел отдавна. Ние казваме къде се помещава днес офисът му - на централен площад, с огромна като билборд реклама. Съдът не приема това. Накрая даде ход. Имало 5 000 лв уставен капитал, да сме вземели тях, а вещото лице посочва, че щетите са за 80 000. Любовницата на строителя се хвали, че си държат парите в сейф в една от столичните банки. Съдът нехае.
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако някой има 5 апартамента в голям град и нула спестявания, това прави ли го несъстоятелен длъжник според този закон? Питам какво казва законът, а не дали човекът наистина е неплатежоспособен. Щото той може да е завлякъл някого, взимайки му пари, които са жизнено необходими на кредитора и същевременно не иска да си продаде някой от своите апартаменти, защото ги пази за внуците си.
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако някой има 5 апартамента в голям град и нула спестявания, това прави ли го несъстоятелен длъжник според този закон? Питам какво казва законът, а не дали човекът наистина е неплатежоспособен. Щото той може да е завлякъл някого, взимайки му пари, които са жизнено необходими на кредитора и същевременно не иска да си продаде някой от своите апартаменти, защото ги пази за внуците си.
6
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С приемането на такъв закон, се узаконява мафията с кредитите. Взима кредит 10 000 лева, харчи ги за седмица в Дубай с жената, с която живее не в брак. На осмия ден подава молба за фалит. На третия месец съдът му обявява фалита, банката не взима нищо и вдига лихвата по кредити, за да покрива разходи, и намалява лихвата по депозити, за да спестява разходи. Кой плаща за хитреца, отговорете си сами.
5
1
 
14
 
! Отговори
поне 500 000 са преди 1 година
във графа вечен длъжник-- тези хора работят на черно и не дават на държавата един лев.те нямат нищо на свое име и кои губи губи държавата !
4
4
 
20
 
! Отговори
Име преди 1 година
Хахах, колко ли много длъжници ще ми натиснат "минус" още? Живот на кредит, а? Така е, който не може да живее според "чергата си', а се прави на голяма работа, така цъкат "минуси". После други са им виновни. Пълно е с такава изм***т тук и става все повече. Пари няма да се усмихне, ама иначе теглил кредит за "новия ЛЯЙН***Йфон 15", за БееНенВе от 2005-та, чипосано, за най-новата чанта на Гучи. Трагедия до безкрай.
3
2
 
9
 
! Отговори
Име преди 1 година
И още едно допълнение, такива лица, попаднали в този закон не трябва да имат и някои права, нали се сещате? Колко ли пъти биха направили такова нещо? Това трябва да бъде завързано към недопускане на въпросните лица , да правят много работи и най-вече а оперират с пари. Не трябва да им се предоставя възможност да правят фондации, да приемат дарения, да правят фирми, нищо освен да бъдат работници без право на частна инициатива. Иначе би било тъпо ей така да ги обявяваме на конвейр за "фалирали".
2
8
 
7
 
! Отговори
Име преди 1 година
И какво? Ще даваме право на "помилване" от задължения, така ли? Тоест, заради нечии грешки, тъпотии и други, ще им бъдат опрощавани дългове? Това ли е идеята? Че на кого ще му бъде приятно, ако е дал заем, да не му бъде върнат, защото "оня/оная" бил/била неплатежоспособен/на? Кой е виновен за това? Този, който е дал ли или този, който не си е направил сметката? Това е безумие. Само хора, на които никой не дължи пари не знаят какво е да чакаш да ти ги върнат!
1
2
 
15
 
! Отговори
Клечка преди 1 година
Някой голям се готви да фалира легално. Като препродаде инвентара. ;) Смятайте колко е силен щом променя закон сега чак, това е от 20 години по другите държави.