Българинът посреща със страх зимата, но все пак има и доста оптимисти

43% притеснени как ще си плащат сметките, други 27% - все ще се справим
37
Българинът посреща със страх зимата, но все пак има и доста оптимисти
Снимка: БГНЕС

Войната в Украйна доведе Европа до сериозна енергийна и икономическа криза на прага на зимата. И макар най-черните сценарии за режим на ток и липса на газ на този етап да остават на заден план, притесненията как ще се изкарат идващите 3-4 месеца остават.

По този повод екипът на Dnes.bg попита своите читатели - Страх ли ви е от предстоящите сметки през зимата? В традиционната ни анкета гласуваха 8777 наши читатели.

Цели 43% от анкетираните посочват, че са сериозно притеснени как ще се справят през зимата, след като всичко поскъпва и то сериозно. Други 27% отчитат, че ситуацията наистина е тревожна, но все пак изразяват оптимизъм, че все някак ще се справят с трудностите.

9% декларират, че нямат абсолютно никакви притеснения за цените през зимата, тъй като са посочили, че имат стабилни доходи, които ще са им достатъчни.

Други 7% посочват, че вече са свикнали с ограниченията през зимата и честото пестене на ток и парно и не са чак толкова притеснени за идващата зима.

Едва 1% от анкетираните са спокойни, защото заявяват, че вярват безусловно на правителството и действията му в борбата с кризата. 2% пък признават, че са се презапасили с дърва за да посрещнат евентуални трудности с отоплението през зимата.

Сериозен е и процентът на тези, които се тревожат много повече за войната в Украйна и ядрената заплаха от нея, отколкото за това как ще изкарат зимата. Делът на тези хора е 10% от анкетираните.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз така или иначе, апартамента не го отоплявам - вътре е 13-15С зимата. Така или иначе излизам рано, прибирам се късно и няма смисъл да топла празно пространство. Като му е студено на човек се облича с много дрехи и всичко е точно.
22
0
 
1
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Като ще триете неудобни коментари, защо изобщо давате опция да се коментира? Всички да пишат колко сме добре ли? Е не сме. Ря истината няма как да се скрие.
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През 1940 г. когато си връщаме Южна Добруджа Хитлер предлага на цар Борис Трети да ни даде и Северна Добруджа. Царят ужасен отвърнал - Не искам да имаме обща граница с Русия. След три години се споминал от напрежение, че болшевизацията на България е неизбежна и династията си заминава. Последното не попречи синът му комарджията и празнословец да попадне в лапите на КГБ и ДС. Те ни го инсталираха през 2001 г., а той за благодарност ни остави гавазина си да ни съсипва живота.
20
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абсолютно съм съгласен с теб! Все пак 2020-та сме няма по-напредлано поколение от нашето сега. Смятам, че роботите са неспособни да навердят на човеците.
19
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България гладуват единствено несретниците и пенсионерите без деца и с ниска пенсия. Трябва да сме благодарни на съдбата и НАТО, че нямаме обща граница с Русия и навреме влязохме в Алианса. Войната е масово убийство на хора и нищо друго, а зимата я има всяка година по това време.
18
7
 
1
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 1 година
България не е на Мястото на Украйна . Това да ви напомня . Защото ако беше досега да сме избили нашествениците . Лошото е че има Партийци които работят за Проект - да се изпратят Български Войници на Източния Фронт . Тези Партийци ще се съдят от Народен Съд .За Критиците - Украинските Войници лежат в Слънчев Бряг .
17
0
 
11
 
! Отговори
Ромомраз преди 1 година
А сингънина я посреща по потник с кечеци до бумтящата печка Щото българина бачка да му дава 16 вида помощи само да яде...се ре и сеибе!
16
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сняг посред зима. Какъв ужас!!!!
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лъжи. Българина е свикнал с всякакви простотии и ще се оправи както винаги. За ваше съжаление. Наздраве!
14
0
 
10
 
! Отговори
toti преди 1 година
КОй се плаши,стига глупости...като всека и тая ще мине ...хайде НАЗДРАВЕ !!!
13
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези, дето се ужасяваха от ковида, измреха. Сега остава да изпомръзнат тия, дето не могат да живеят без руски газ. И да останем малко по-нормалните да си живеем.
12
5
 
5
 
! Отговори
Ицо преди 1 година
Щом си гласувате за агентите на ДС, значи не сте поумнели. Явно заслужавате нова Жан Виденова зима... да ви загреят чугунените глави.
11
0
 
17
 
! Отговори
Шу Мфу Шите преди 1 година
Не е войната в Украйна , а безкрайната алчност на българският честен частник , който търси всякаква причина ( най-често без причина) да вдига цените ! И понеже по веригата нагоре има много "отчисления" по нивата на т.нар. държава , цените никога не тръгват надолу ...
10
3
 
2
 
! Отговори
А бе преди 1 година
Посреща я с мезе и пиене,оттам нататък каквото дойде!
9
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То вече няма зими, те ревът отсега на 5 градуса че било студено. Ми изнежени сте бе! Вие сте свикнали по потници да ходите навремето при бай Тошо. То и аз ходех по потник в апартамента, ама тръбите не се пипат от горещина и ако взимаш 200 лева заплата даваш 20 лева за парно и топла вода за тристаен.Сега ако взимаш 1500 лева на 150 лева ли ще се спреш за да направиш тристайния баня? То и да искаш не можеш, ако щеш отвърти винтилите *** макс, защото я няма онази температура на тръбите при най Тошо
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
43% притеснени как ще си плащат сметките, други 27% - все ще се справим...44 -те %, като сте притеснени, няма да се отоплявате бе! Аз от 5 години поне не съм си пускал парното и не ползвам и друг източник да се отоплявам. Трябва дастане -20 градуса, че да ми стане студено в апартамента. За жалост плащам за тръбите на мафията от топлофикация, но те какво леля си отдават 2-3 градуса най- много. Такса сградна инсталация на мафиотите за тръбите 35 лева давам. грешни пари. 150 кинта за цялата зима.
7
2
 
19
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
ОПРЕДЕЛЕНО е трудно,но не трябва да се прекалява с внушенията!..Някога,и при това не чак толкова отдавна,Ноември,Декември,Януари и Февруари бяха месеци с минусови температури и обилни снеговалежи...Дунав замръзваше,Марица също !..Като деца ходехме на училище през 50 сантиметрови преспи..НО НИКОЙ НЕ СЕ ОПЛАКВАШЕ !!!!!...Сега какво стана?..-Малце дъжд,малце вятър,и край-Свърши живота ..
6
2
 
12
 
! Отговори
Оф преди 1 година
Какво значи " българинът"? Има богати, има и бедни. Първите - без страх. Вторите - със страх.
5
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Страшна кочи-на ни направи 12 години управление на корупцията
4
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мечка страх мене не. Ей, сега ядох палачинки на отворен прозорец по ***, че ми е жега. За справка в Младост София съм и навън е 2 градуса. Човек трябва да се калява и да не се оплаква от живота иначе не става за никв *** и все ще е с манталитета на жертва от втория/третия свят. Също ще спомена, че съм абсолютно безработен и че въобще не ме вълнуват кви сменки ще ми дойдат. 1 месец работа дори на минимална заплата ми покриват сметките за целия зимен сезон ток/вода/парно квото се сетите.