Пускат в обращение възпоменателната монета "Цар Калоян"

Тя е изработена от сребро с нанесено частично позлатяване
2 дек 2022 13:28, Елка Василева
15
Пускат в обращение възпоменателната монета "Цар Калоян"
Снимка: БНБ

От 5 декември 2022 г. Българската народна банка пуска в обращение сребърна възпоменателна монета с частично позлатяване на тема "Цар Калоян" от серията "Средновековни български владетели", съобщиха от БНБ.

Цената на монетата е 114 (сто и четиринадесет) лева. Тиражът й е 5000 броя, а номиналът 10 лв. Изработена е от сребро с нанесено частично позлатяване.

Това е последната възпоменателна монета, която БНБ пуска тази година.

Монетата ще се продава в Българската народна банка – на две каси на пл. "Княз Александър I" № 1 и четири каси в Касов център на БНБ на ул. "Михаил Тенев" № 10, както и в офиси и клонове на Банка ДСК АД, "Кей Би Си Банк България" ЕАД, "Първа инвестиционна банка" АД, "Тексим Банк" АД и "Централна кооперативна банка" АД.

Всеки клиент (физическо или юридическо лице) ще може да закупи от касите на Българската народна банка само по 1 монета, независимо дали закупува от свое име и за своя сметка или от името и за сметка на друго лице, съгласно представено нотариално заверено изрично пълномощно за закупуването на конкретната възпоменателна монета. Лицата, които закупуват възпоменателни монети, следва да са пълнолетни, т.е. да имат навършени 18 години.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Кхан Ювиги преди 1 година
Да напишат с главни букви и прозвището му - ГРЪКОУБИЕЦ! Няма само гърчолята да се кефят, че са избивали други народи.
10
0
 
0
 
! Отговори
Крал Утман Пети преди 1 година
И ква е тая монета - номинал 10 лв. а цена 114 лв?! Чисто прееаване!
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Битката с кръстоносците е изцяло гръцка интрига.След като Византия рухва, гръцките аристократи инициират съюз с България и уж признават титлата василевс на Калоян.Това го води към конфронтация с латинците и слизане към Одрин, който е бил обсаден от Балдуин.Калоян търси конфликта, а не рицарите.Колко зле си е направил сметката Калоян се оказва после.Гърците се отмятат, той отваря два фронта, хем с тях, и с латините.Знаем как свършва, а е било ненужно.Помага да се спасят Никея и Епир, Византия.
8
0
 
0
 
! Отговори
Kesar преди 1 година
Tzar Kaloyan "Romeoktonos" - The Roman Slayer
7
0
 
0
 
! Отговори
Веско преди 1 година
Не схващам логиката да се продава за сто и кусур, а номинала да е само 10 лв. Въпреки, че са възпоменателни, тези монетиса и законно платежно средство.
6
0
 
0
 
! Отговори
Fox преди 1 година
...alchni turgashi...
5
0
 
0
 
! Отговори
Натовеца преди 1 година
Поклон пред Калоян доста здраво натупа тогавашните натовци западняци кръстоносци !
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има има, това е единствения български Крал. Той си е Цар, но е титулован и като Крал от Папата. Само че вененцианците и франсетата прецакват нещата и си оставаме православни. Ако бяхме станали католици, Османската империя нямаше да ни завладее и отдавна щяхме да сме част от Запада.
3
0
 
0
 
! Отговори
Кривондел преди 1 година
И пред касите ще се натрупат всякакви прекупвачи и спекуланти.
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Крал Калоян.Папата го е короновал с титлата" рекс".Той титла цар от Византия не получава.И е бил католик, праща сина си да учи в Рим.
1
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И пак ще има опашка 30 метра.