Все повече млади хора стават доброволци и помагат

Георги Влайков: Заимстваме практики на доброволчество от Запад
7 дек 2022 15:46, Анисия Иванова
8
Все повече млади хора стават доброволци и помагат
Снимка: БГНЕС

По повод международния ден на доброволчеството Министерството на младежта и спорта награди сдружение "Аварийно спасяване Пловдив" за доброволчески дейности при бедствия и кризисни ситуации.

"Това е работа на целия екип. Имаме 2 екипа в Пловдив и София и тази година успяхме до голяма степен да помогнем на хората, които имат нужда от нас. Тази година, за съжаление, имаше много места, на които беше нужно да се помага", каза Георги Влайков от "Аварийно спасяване Пловдив" в "България сутрин".

По думите му има страшно много други организации, които се занимават с доброволчество и им помагат.

"В близките 3 години се наблюдава тенденция хората да искат повече да помагат и да отделят от времето си, за да го правят. Има все повече млади хора, които желаят да помагат и да са полезни", сподели доброволецът пред Bulgaria ON AIR.

Според него до голяма степен доброволчеството се проявява в кризисни ситуации, а отзвукът, който медиите създават, също е важен, защото подава информация до хората и помага те да се организират.

"Координацията и комуникацията са важни за всяка една акция, ако ги няма, става една голяма неефективна каша", посочи Влайков.

Той уточни, че се опитват да заимстват от практиките на доброволчество на Запад.

"Опитваме се да крадем международен опит. Там има изградена система, така че няма нищо лошо да вземем един модел, който със сигурност работи, да го адаптираме спрямо нашите нужди и изисквания, и да го приложим. При нас системата в определени части е малко закърняла, не е за нашата действителност", обясни доброволецът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само русофилите не помагат, а само знаят да злобеят и да завиждат.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Заимстваме практики на доброволчество от Запад" Глупости. Доброволчество винаги е имало. като ученик/студент бях доброволец за хуманитарна организация в България. а тогава още не бяхне западна (ВС) държава. Не е "от запад" това. Тук винаги го е имало. Иначв да и на запад го има.
6
0
 
1
 
! Отговори
Едни от най-бързо преди 1 година
забогатяващите в Украйна в момента са именно, млади и предприемачиви крадци, които събират огромни суми уж за помощи, а прибират в джобчето 90%.
5
2
 
0
 
! Отговори
Горянски преди 1 година
В България отново е криворазбраното доброволство. На Запад доброволството се ЗАПЛАЩА задължително, тука се приема БУКВАЛНО като някои дори не осигуряват никакви условия на доброволците.
4
1
 
4
 
! Отговори
Дрът Пърч преди 1 година
Ако е истина - има надежда за България. Ако сме обединени и си помагаме, стратегията "разделяй и владей" която ни прилагат няма да работи.
3
3
 
3
 
! Отговори
до1 преди 1 година
Ами то парите са където е акълът. Доказано е че хора спечелили от лотарията почти винаги прахосват всичко и след няколко години са по-зле отколкото са били преди.
2
0
 
7
 
! Отговори
edin преди 1 година
Аз пък си мислех за Тимуровските команди, ама нейсе
1
4
 
1
 
! Отговори
ами преди 1 година
пари ми дай, акьл не ми давай