За 46,2% влизането в Шенген е важно, 55% искат да гласуват с машини

21,3% не могат да преценят дали членството ни в Шенген е важно
9 дек 2022 14:05, Нели Христова
58
За 46,2% влизането в Шенген е важно, 55% искат да гласуват с машини
Снимка: БГНЕС

Mашинният вот се оказва по-предпочитан вариант за гласуване на избори. Обществото по-скоро приема за важна темата с влизането на България в Шенгенското пространство, макар засега да не личи особен интерес.

Изводите са от редовната независима програма на ежемесечни изследвания на общественото мнение на „Галъп интернешънъл болкан“. Тази вълна е проведена сред 807 пълнолетни българи по метода „лице в лице“ с таблети между 24 ноември и 2 декември.

На въпрос за начина на гласуване 55% от респондентите приемат, че е по-добре да се гласува основно с машини и по изключение с хартия – както на последните избори. Над една трета предпочитат смесен вариант – да има възможност за гласуване и с машини, и с хартиена бюлетина. Останалите не могат да отговорят.

Машинният вот е предпочитан в мнозинство от електоратите на „Български възход“, „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и „Възраждане“. Привържениците на БСП и ДПС пък са тези, които предпочитат смесения подход за гласуване. При електората на ГЕРБ дяловете на двата отговора са почти без разлика. Любопитно е, че негласуващите също биха предпочели по-скоро машинния вот. Разбира се, данните за тези групи имат най-вече ролята на ориентир, а не на представителна за всяка една от групите картина. Също, вторично влияние оказват и самите позиции, които партиите изградиха в текущия политически дебат.

Свързано с това, отражение върху нагласите на респондентите видимо имат и различни демографски показатели. Младите, хората в активна възраст, както и по-високо образованите са привърженици на машинния вот. Обратното, най-възрастните, пенсионерите, живеещите в селски райони, както и по-слабо образованите предпочитат смесения подход.

46,2% от интервюираните смятат, че влизането на България в Шенгенското пространство е в една или друга степен важно. Една трета са повече или по-малко на обратното мнение. Присъства и немалък дял – 21,3% – от респондентите, които не могат да преценят.

От демографските профили очаквано личи, че за младите, хората в активна възраст, както и за тези от столицата, темата е много по-важна, отколкото за възрастните и пенсионерите.

Като цяло личи, че в България отсъства достатъчно ясно мнение по темата. Назад в годините, в изследванията винаги е личало, че въпросът е сравнително далечен за масовия вкус. Преди седем години, например, когато този въпрос отново беше зададен, темата дори е показвала по-голяма важност за масовото съзнание в сравнение със сега. Тепърва ще се разбере влиянието на започващата нова политизация по този проблем. Данните от настоящата вълна на изследване са все пак от времето преди решението от четвъртък. Оказва се, че и по двете теми, възрастта всъщност е от съществено значение, но върху нейното влияние се наслагва и влиянието на посланията на партиите.

Данните са част от ежемесечната независима изследователска програма на „Галъп интернешънъл болкан“. Изследването е проведено „лице в лице“ с таблети между 24 ноември и 2 декември 2022 г. сред 807 пълнолетни българи. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Абсолютната максимална грешка е ±3,5% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 54 хиляди души, съобщават от "Галъп".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пчнаха новата версия пропаганда. Нито шенген ни трябва, нито еврейския съюз, а най-малко пък еврозоната им.
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До "Каква е тази стъкмистика, 55 процента искали да гласуват с машини? Това е лъжа, не познавам хора, на които им харесва това гласуване с машини." Ами като сте се събрали една сбирщина от гербави и крадливи тарикати, нормално да не познаваш.
50
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ЕВРОПЕЕЦ, прав си! Един път не е дошъл някой да ми купува гласа. Гласовете си продават необразованите и тези с ниско образование. Казано иначе, онези на минималките. Трябва да се намери начин те да са парирани и да не могат да гласуват с купен вот. Машините са добро начало, но трябва още спънки пред нищоправещите и нищоможещите.
49
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гласуваш с хартишката за партия, която е против мутрите и после гласа ти се обявява за невалиден. Това вече го видяхме на изборите с хартишки.
48
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С хартиените бюлетини върнаха фалшивите избори. Факт.
47
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въпросът е не как човек предпочита да гласува, а как да се намали фалшифицирането на изборите и купуването на гласове. Очевадно е, че фалшификациите и купуването на гласове се правят с хартиените бюлетини, предимно от ГЕРБ-СДС.
46
4
 
2
 
! Отговори
Ха ха ха преди 1 година
73% гласуваха с хартия при смесеното а на следващите дори ще са повече!!!! Страх ги тресе яко, че ще им лъснат %-тите нагласени от машинките!!!!
45
3
 
7
 
! Отговори
Слава богу преди 1 година
че върнаха възможността за гласуване с хартиени бюлетини. Нямам вяра на машините. По скоро не на тях, а на тези които инсталират софтуера.
44
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не познавам хора, които да искат хартиени бюлетини.
43
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРБ-СДС фалшифицират изборите с хартиените бюлетини, докато с машините няма фалшификации. Кой какво предпочита зависи дали иска или не иска фалшифицирани избори.
42
0
 
0
 
! Отговори
Б Ъ Л Х А Р И Я преди 1 година
До АнонименИ ви лъжат , и ви лъжат , а вие вярвате , вярвате !
41
3
 
5
 
! Отговори
ЕДИН БЪЛГАРИН преди 1 година
До Един БългаринМного се лъжеш драги ! В този си вид тези машини с такъв софтуер са КОМПРОМЕТИРАНИ ! Когато се засичат бюлетините от урната и протокола от машината трябва да се броят бюлетините от урната . Важен и меродавен е резултата от урната. Това трябва да е истинският ПРОТОКОЛ .Става бързо точно и ясно.Пращането на информацията до партиите и ЦИК , става с един клик и резултатите бързо се обобщават. Бюлетините остават в чували запечатани и пломбирани.
40
0
 
5
 
! Отговори
ЕВРОПЕЕЦ преди 1 година
До АнонименГрешиш много. Младите и образованите могат да гласуват както си искат само да няма купен вот! В квартал "столипиново" как се оказа че са гласували най много за ПП. Нали уж са гласували с машините от Панама рай на Смартматик!
39
3
 
6
 
! Отговори
До ВСС терористи преди 1 година
Е нали точно като ги почна Гешев Черепа избяга в Дубай,а Василев в Сърбия .Подхвана и руските агенти и Ветко,Миньо,Баневи,Бобокови а льотчика вдигна юмрук и отровното трио поведе ,,умнокпасивите "с бирите.Ковчези ,бесилки,яйца домати и павета ,палене на полицаи и ..хаос! Така наречената правосъдна реформа си е чиста поръчка на организираната престъпност.А две шепи ченгета изпълняват заповедите на Русия
38
4
 
5
 
! Отговори
Шен Ген преди 1 година
Тези 46,2% са силбо заблЮдени!
37
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно гепи и депресе не ги интересуват 55% процента от Българите !
36
2
 
6
 
! Отговори
Димо преди 1 година
Огромна част от ези които искат да гласуват с бюлетини не ползват таблети !
35
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
искали да гласуват с машини, а аз искам да гласувам с танкове
34
3
 
7
 
! Отговори
55% не могат преди 1 година
да пишат с химикал ли, какво?
33
8
 
3
 
! Отговори
ВСС ТЕРОРИСТИ преди 1 година
Защо б/оклуците на нещото наречено Гешев от ВСС са още на власт, отдавна им изтече мандата!?Румен Николов-Пашата хайде смени ги бе, поне да покажем пред Европа че сме демократични!