190 000 българи нито работят, нито учат

Те били големият резерв на икономиката
163
190 000 българи нито работят, нито учат
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Поне 190 000 са икономически неактивните българи, които не работят и не учат, каза за Българското национално радио (БНР) консултантът по активна политика на пазара на труда в КНСБ Диана Найденова. Те са големият резерв на икономиката, но трябва да бъдат мотивирани.

"Тези хора са жертва на нашата система и несвършена работа от редица институции и за да може да ги върнем, трябва работа на цялото общество, не само социални партньори, но и институции, и гражданските организации", каза тя.

Центрове за кариерно ориентиране на неактивните, използване на еднодневните трудови договори в сфери като строителството и услугите в дома, са част от препоръките  на Найденова.

През тази година близо 1000 безработни са включени в проекта на КНСБ "С нови зелени екологични знания и умения към нова заетост", насочен основно към млади хора без квалификация от райони с висока безработица. Те са обучени по професии като еколог, болногледач, оператор на компютър.

"За да получат някаква квалификация и да се убедят, че те имат място на трудовия пазар. За наша голяма радост от тези 1000 лица, които бяха включени в проекта, 250 вече са реализирани на пазара на труда, за жалост и в чужбина най-вече, като болногледачи и санитари", каза Диана Найденова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още по темата: трудКНСБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
0
 
1
 
! Отговори
Жеков преди 1 година
Андрей Луканов беше гений в интригите и кражбите, обаче когато застана начело на държавата през 1990 г. се оказа че като управленец е кръгла нула. Подобни на Луканов управляват България и до днес.
127
1
 
6
 
! Отговори
Мара преди 1 година
Българските работодатели се нуждаят от бачкаторите повече отколкото бачкаторите се нуждаят от българските работодатели! Ще бачкаме в Европа където има истински държави и истинско заплащане! Заплатите в България са порно, меко казано.
126
0
 
4
 
! Отговори
Спасов преди 1 година
То държава няма, те искат работещи да има! Ха ха ха. Я се събудете другари от ДС! С национални лидери като Доган, Пеевски и Борисов крахът е неизбежен.
125
1
 
2
 
! Отговори
Samo minavam преди 1 година
Гетата са пълни с функционални и ментално неграмотни, съзнателно развъждани от Държавата. За останалите, парите са в Нета. Да работят робите в Бг, за да богатеят, робовладелците и политиците.
124
0
 
3
 
! Отговори
Я па я..! преди 1 година
До KHCБ 128 За лудо не работи , за лудо стой.Така е по новому.
123
0
 
2
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
До НЯМА ДА ИМ РАБОТЯ 124 Няма да им работиш , а на старини ще си лижеш г-за за сол.
122
0
 
3
 
! Отговори
Помня преди 1 година
Живков ги мотивираше много успешно такива.
121
0
 
6
 
! Отговори
Joko преди 1 година
Проблемът е в образователната система в БГ.... Университетите дават дипломни на кило.... Не се интересуват от качеството на обучение.. Акотова не се промени.... нациата ни е обречена !
120
0
 
11
 
! Отговори
Шоп преди 1 година
"С нови зелени екологични знания и умения към нова заетост" -- поредната безсмисленост за трошене на пари.
119
1
 
10
 
! Отговори
до 131 преди 1 година
Ще ти кажа каква е ползата от ученето.Имахме съседско дете което едвам си купи дрехи за бала.Следва в чужбина безплатно и сега е инженер в САЩ в Бойнг.А който не учи-нека сменява памперси в Италия,Испания или Германия.Работа има и тук. В града ни има само няколко асансьорни техника и едвам смогват да подържат и ремонтират.Който има професия-има и доходи.Без професия-сменява памперси!Е,добре кажи кой му е виновен?
118
0
 
11
 
! Отговори
Реален случай преди 1 година
Семейство има 9 деца.Майката няма и минута трудов стаж.Бащата излиза от затвора на няколко години за по месец-два.Осъждат го за каржби.Деветте деца се "водят"астматици" или "епилептици".С детските надбавки и помощите за"болестите" им докарват месечно към 8000 лева.Имат ли мотиви да работят майката и бащата?Кога биха работели при такива доходи?Напишете кой какво мисли по случая.Проблемът не е малък-такива с ТЕЛК са към 1 милион.Някои са болни,но много не са!Да дадат помощи само на болните.
117
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На 6 г. тръгнах на училище, на 22 г. започнах работа катодипломиран висшист. Акуратно си плащам данъците и те като сума никак не са малки. За моето дете държавата пет пари не дава.
116
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко пари са похарчени, за да поручават детски надбавки и други помощи семействата на тези 190 000 човека, докато те са били деца и юноши? Колко пари са дадени, за да им се осигурят места в детските заведения, в училищата и да им се дават учебници и други помагала в началото на всяка учебна година? Каква е възвращаемостта на тези похарчени НАШИ пари? Нула!
115
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко струва на данъкоплатцитетози проект на КНСБ, благодарение на който 250човека са отишли да работят в чужбина? Те не са внесли нито един лев данък в хазната, но някой е похарчил някаква сума от изработените от нас пари, за да осигури санитари и болногледачи на някоя чужда нация, макар че такива кадри не достигат и у нас.
114
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мисля, че са много повече здравите пълнолетни български граждани, които нито учат, нито работят, нито имат желание да подхванат някое от тези две начинания.
113
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Освен казаното дотук има и още нещо. В обществото няма справедливост : утайката изплува най-отгоре. Възнаграждаван бива не трудът, а кражбата, престъпността, неправенето на нищо, некадърността, простотията, наглостта и липсата на скрупули. При тези условия младежта не вижда полза от учението и труда
112
4
 
14
 
! Отговори
Да преди 1 година
И са много прави тези българи. Каква полза от ученето, а като работят, какво получават?
111
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Индотурките имат алергия към работата
110
3
 
8
 
! Отговори
KHCБ преди 1 година
Залудо работи, залудо не стой.
109
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредната лъжа безработни са много повече защото държавата ни, е мащеха.И да си умен и да си упорит когато държавата ти е постоянен прът в краката ще остане да разчиташ само и единствено на ония късмет дето само с връзки работи.За тези, който ги нямат все не може, все, е забранено или ще пречиш. Камари с предтексти само и само да станеш поредният безработен за статистиката.ТОВА Е НАШАТА МИЛА ТАТКОВИНА.