Христо Матанов: Единственият досег на македонците с историята е учебникът

България трябва да реагира своевременно и адекватно, зове историкът
Обновена: 24 яну 2023 21:32 | 24 яну 2023 21:27, Красимир Ангелов
14

След поредната нагла провокация и новото напрежение между София и Скопие - каква трябва да е реакцията на България?

"Ескалацията не е спряла от доста време, поне от 4 години, а и преди това имаше, но тя не се афишираше, защото българите бяха свикнали да си траят. Може би и това е една от причините РСМ да бъде толкова агресивна и нахална, защото са свикнали, че българите ще преглъщат всички неща, които им се поднасят. Във всеки случай виждам каква е ситуацията - тя е повече от ясна, в РСМ искат да поставят нещата на равна основа, ние провокираме, но и вие провокирате", каза историкът проф. Христо Матанов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му те са забравили едно от основните правила на демокрацията - нещо може да не ти харесва, но трябва да го търпиш.

Още по темата
"В Северна Македония не ги интересува много кой ще ходи на честванията за Гоце Делчев, кой няма да ходи, но руската намеса ги интересува. И в краткосрочен план явно конфронтацията ще продължи, няма индикации тя да намалее, те не разбират от аргументи. Цар Борис III е фашист, макар че отдавна е доказано, че не е, но какво да им казваш на тези хора, на които единственият им досег с историята е учебникът", подчерта проф. Матанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той припомни, че в учебниците пише, че българите са татари, фашисти.

"Това, което ще се иска от България, е да реагира своевременно и адекватно. Тази реакция, която виждаме сега, е полуадекватна, тъй като тя не е постоянно. Виждаме, че има реакция, когато стане някакъв инцидент, после заглъхва. Не нужно да върнем ветото, нужно е да се реагира така, както сега, но това да е постоянна позиция, тъй като антибългаризмът е постоянна позиция в РСМ. А до 15 години сигурно северномакедонците ще изчезнат като общност", подчерта историкът.

Проф. Христо Матанов смята, че албанците ще ги претопят.

"Ако слушате северномакедонските медии ще видите, че според тях Европа ни подкрепя и стои зад нас, а ние смятаме, че Европа стои зад тях. Може би истината е някъде по средата, не трябва да забравяме за момент, че ние сме член на ЕС и нашата дума тежи повече. Има колеги, които пък смятат, че Северна Македония не иска да влезе в ЕС", добави той.

Според него съседката ни много лесно се поддава на чуждо влияние.

Вижте видео с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Две нации от един етнос, обречен да изчезне напълно до 50г. И българите от западните покрайнини , т.нар. македонци, и ние сме в демографска катастрофа, отрицателен прираст от десетилетия. Там ще бъдат асимилирани от албанци и сърби, тук от турци и каквито още дойдат и се заселят.
9
1
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
За 33 години преход-толкова.То и не може да очакваме друго,след като ни управляваха единствено антибългаристи и предатели.Имаше и изключение,но само едно-Жан Виденов,който беше един непослушко,и западните грабители,заедно с родните приватизатори му спретнаха майдан.
8
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Историк: До 15 години северномакедонците ще изчезнат като нация, конфронтацията ще продължи . A България исчезва след още 33 г. ако не се върне към комунистическа система сега.
7
2
 
6
 
! Отговори
Предложение: преди 1 година
Поканете еврокомисаря по разширяването Верхей да посети РСМ заедно с българската делегация и евродепутати/които имат запрещение да влизат в РСМ/на поклонението и полагането на венци на гроба на Гоце Делчев по случай 151 годишнината от рождението му....гОООлям цирк ще настане в РСМ !!!!
6
1
 
6
 
! Отговори
Хех преди 1 година
А у нас и учебникът е отдавна забравен. Досег с историята няма. За повечето младеж има досег с ТикТок.
5
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слънцето е най-светлия досег на македонците с историята им! На знамето на Македония има истински лъч от слънцето! Историята на Македония грее всеки ден над цялата Земя!
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То и при нас е така. Даже историята не е истинска, стана някак си евроатлантически ориентирана.
3
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И на 99% от българите е същото. Каквото прочели в учебника е за цял живот.Имахме двойни освободители, а сега казват, че било едно било освобождението. Затова "възрожденци" искат за трети път да ни освобождават ония от северните блата. Какво нещо е историята съм запомнил още при първото прочитане на "Под игото". Тя е най-голямата к.ртизанка. Борис Трети не бил фашист, но нашите червени разбойници и червени историци му лепнаха етикета, че е такъв! България център на фашизма?!!! Пълен абсурд!
2
7
 
5
 
! Отговори
българина преди 1 година
ЖЖ ги призна първи, ГЕРБ ДПС ДБ и ПП втори... ето резултата, българите са най прозззтото плем на този континентдва пъти сме гиубили държавата с, руснаците ни осовбождават след втория път, първия път е 1828 - 1829, а ние доброволно ще се изгубим между турция и македония. 33 г само приказки и коментари и НИКАКВИ ДЕЙСТВИЯ! който е роден тук е наказан!
1
2
 
12
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Още малко побоища и палежи и Европа ще вдене най-сетне, че не България има претенции към Македония, а македонската управа има претенции към българите в Македония!