Почивка в Мексико, превърната в кошмар - обиски, боси в килии, без вода

Имало и други задържани туристи, всички от Източна Европа
25 яну 2023 17:00, Анисия Иванова
171

Български туристи са били задържани в Мексико, като са били затворени в килии 5 дни без никакво обяснение от властите. От Сдружението на туроператорите съобщиха, че имат информация за 27 българи, депортирани от Мексико в рамките на три месеца.

За две семейства от Бургас мечтаната почивка в Мексико, за която са платили общо 18 000 лв., се превръща в кошмар. Още при кацането си на 9 януари на летището в Канкун паспортите и телефоните им са иззети. Без обяснения.

"Попитах защо ни вземат мобилните телефони и ни казаха: Няма да ходите в Мексико. Обискираха ни мъжете и в следващия момент сестра ми казва: Како, заключват мъжете", сподели потърпевшата Елена Параскова.

В килиите е имало туристи и от други държави. Всички от Източна Европа. Сред задържаните е и сестрата на Елена, която е бременна.

"На 10-12 градуса, по джапанки, поискахме поне да си вземем якетата, защото сме голи и боси. Те донесоха едно фолио за хипотермия, с което да завием необлечената бременна. 48 часа без бутилирана вода, носиха ни вода в найлонова торбичка", разказа Параскова.

За задържането им се разбира едва след като от петзвездния хотел се свързали с туристическата агенция, за да ги информират, че туристите не са пристигнали. На петия ден задържаните българи са върнати обратно.

"Дойдоха в 9:30 ч., не ни дадоха обяснения за задържането, не ни дадоха и паспортите. Мобилните телефони ни ги дадоха на вратата на самолета, а четирите паспорта, които не знаехме дали са нашите, ги дадоха на пилота на самолета", оплака се Галин Ефендиев.

"По международно право, дори и да има някаква нередност, няма право граничната власт да не позволи да се свърже човек с посолството на неговата държава там, където той се намира. Тук говорим за абсолютно незачитане на права на български граждани", заяви Димитър Балтов - туроператор и зам.-председател на "Обединение Бъдеще за туризма".

От Министерството на външните работи излязоха с официална позиция по случая, в която се казва, че българското посолство в Мексико е уведомено за случаите. Изпратена е и нота до мексиканските власти с молба за официална информация за всеки един от тях, като се обръща особено внимание на липсата на съдействие от страна на властите, което е в нарушение на установените международни правила и договори.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова и Стиляна Георгиева по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европейците трябва да свикват! Това ни чака! Мина времето когато те бягаха насам и ние ги арестувахме по летищата! Палачинката се обръща! Мексико вече по стандарт сигурно минава половината членки на ЕС.
121
4
 
12
 
! Отговори
Vako преди 1 година
Явно са ги взели за украинци.не щат емигранти мексиканците.
120
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прочухме се като русофили и никъде не сме добре дошли.
119
17
 
8
 
! Отговори
Балкантурист преди 1 година
Нещо не е наред в картинката, почивка в Мексико, насред зима, за 18 хиляди лева, това си е доста подозрително, и аз бих ги задържал, нашите със сигурност са били шумни, смеели са се като ид-иоти и са подразнили местните с държанието си, може и на бой да са налитали, да са им викали - къф си ти уе. ти мен знаеш ли ме кой съм е да са гледали на кръв. По американските филми винаги ги дават че не харесват бели хора с голямо самочувствие.
118
2
 
3
 
! Отговори
Джо преди 1 година
Ицката не е най-популярните българин!! Други да се обаждат за да разрешат случая.😜
117
14
 
4
 
! Отговори
Иванов преди 1 година
Само на нашите органи не им стана ясно каква е причината Ами Мексико действа по диктовката на кремълския режим какво толкова ще искате обяснения от тях а ние най много да искаме компенсация ,за неспазен международен договор и сега ицката Стоичков къде се скри нали е техен приятел и се коментира там мачове и подобни да отиде там и по тяхната телевизия да защити българите той поне може повече да свърши работа отколкото външното ни министерство
116
6
 
16
 
! Отговори
Турист преди 1 година
Екстра почивка са си изкарали в Мексикото. Спомен за цял живот да разказват. Иначе кво ша видиш море песък и некво слънце.
115
2
 
22
 
! Отговори
Дракон преди 1 година
Мексико отдавна си е проблемна държава. По добре не си давайте парите. В Южна Америка си е опасно. Има толкова по добри и качествени и сигурни дестинации за тези пари. А зависи и Мексико коя страна подкрепя в настоящата война.
114
8
 
9
 
! Отговори
Баце Руския преди 1 година
Тва кви откасаци ходят по скъпи почивки.Нв е истина.Грозни и люхи,че и пари имат.Да са *** в обитаците грозни и мазни.
113
1
 
12
 
! Отговори
емо преди 1 година
май не сте европейци!?
112
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как не са им взели органите. Късметлии
111
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Другият път да отидат на почивка в Тихуана!
110
6
 
25
 
! Отговори
Бедни били, а? преди 1 година
18 000 (ОСЕМНАДЕСЕТ ХИЛЯДИ ЛЕВА) за почивка за две семейства? Аз живея ЦЯЛА ГОДИНА с тия пари!
109
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 108 - и кво са 4 500 лв на човек - за мене са 4 пенции, за немалко хора една заплата, за некой половин, а познавам и българи, и то доста, фрилансъри които работят една седмица за тия пари законно - ти в кой свят живееш...?
108
2
 
25
 
! Отговори
До 102 преди 1 година
По принцип в Латинска Америка, ако не си гражданин на Щатите или Канада винаги трябва да имаш едно наум, нищо че си отишъл там само на почивка! Там определено не е Европа!!!
107
5
 
10
 
! Отговори
До 120 преди 1 година
Надали почивка в Мексико струва колкото си написал!!!Но явно въображението ти работи на свръх скоростни обороти, в случая единствено е скъп полета, и пак няма как да е толкова пари колкото си написал!!!
106
1
 
10
 
! Отговори
До коментар 121 преди 1 година
Не тук не става въпрос за роба или българи, а по точно за хора от източна Европа! За съжаление и българи са в тази графа! По мои лични наблюдения те и европейци не ги смятат в латинска Америка за хора, единствено американците за тях са бели хора, независимо дали са черни или бели, те там на летището минават и сами си сканират паспорта, и разбира се това е пригодено само за гражданите на Щатите!
105
2
 
25
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 1 година
За един бит(чужд гражданин) след дискотека ореваха света. Тук става дума за незаконно задържане на десетки.Тишина от МВнР. Ако беше швед, испанец или холандец, стой та гледай какво щеше да се случи.
104
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Странно, аз се върнах в неделя - но без тези неща на тези
103
6
 
18
 
! Отговори
Стоев преди 1 година
Никой не уважава роба.Много психиатри съм чел че казват- за да се излекуваш от зависимост трябва пред себе си да признаеш че си зависим. Та не може да си овца и да искаш да те приемат като вълк въпреки какви пари имаш.Българин - това е човек пета ръка за съжаление