Предизвикателството за украинските бежанци е учението

Te трябва да започнат сами да се грижат за себе си
25 яну 2023 20:12, Йоана Цонева
39
Предизвикателството за украинските бежанци е учението
Снимка: БГНЕС

Езиковата бариера за украинските бежанци е сериозна пречка. Но все пак – кой е правилният подход за тези хора и как обучението спомага тяхната интеграция?

"За нас като общество, може би, е много важно ние да не се грижим за това на тези хора да им се дадат основни стоки или услуги, а да ги интегрираме към нашето общество, защото така те няма да тежат на нас, ние не сме кой знае колко богата държава и от друга страна ще им даде шанс за достойно развитие, а това е по-важно от всичко останало", коментира пред Bulgaria ON AIR Невяна Филева от Обучително-интеграционния център "Интегрико".

По думите ѝ именно образованието и уменията са това, което отваря вратите пред тези хора.

"Те могат да бъдат бежанци в първите дни след началото на войната, до месец - два. Оттам нататък те трябва да започнат да се грижат за себе си, да живеят достойно и да градят нов дом. Нов дом се гради с финансови възможности, които също трудно се осигуряват, както и с възможност за работа и достоен живот. Езикът и езиковите познания ще бъдат това, което може да им отвори вратите към достоен живот", изтъкна Филева.

Финансиран от Фонд "Убежище, миграция и интеграция" 2014-2020, разговорът е е част от проект "Толерантно общество – основа за интеграция на граждани на трети държави".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
обича своята Украйна толкова много, че дори избяга в България. Alt какво прави любовта?
20
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
скоро българите ще говорят на украински, сега всичко украинско е модерно: навсякъде висят украински знамена, на украинците се дават помощи, санаториуми и жилища за украинци, украински ***...
19
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българите трябва да учат украински, гласи последната директива на ЕС. Аз му говоря на език, който е майчин за него, а той се прави на ударен и ми отговаря на украински. Ай си ктир, бе!
18
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Езикова бариера?! Да не би да е по-лесно на българите , които в чужбина трябва да научат английски, немски или някой друг език? Мързи ги и искат да си ги отглеждаме!
17
2
 
21
 
! Отговори
Омбре преди 1 година
Сетих се за една украинка дето ни обучаваше на фелацио в нац. ефир.
16
1
 
22
 
! Отговори
мак преди 1 година
Сигурно са свикнали на живот като драги гости, та кой ще ги принуди да учат и да преодоляват езиковата бариера? А оттам нататък да си намерят работа? Може би ако им спрат всички пари, които получават, но това няма как да стане.
15
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото интегрираме ц.ганите ! Абе, ц.иганин и украинец к.ур хващат но работа не ! Да си ходят , стига сме ги хрантутили!
14
1
 
21
 
! Отговори
Предизвикателството преди 1 година
за урките било учението, езиковата бариера, намирането на работа... ерго, интеграцията в обществото и съответно (не)възможността да имат достоен живот. Ми то със същото предизвикателство се борим от десетилетия и наливаме милиарди, за да дадем "равен шанс" на едни други неинтегриращи се индивиди, които тероризират българите. А пък си мислехме, че когато започна уркската инвазия, ще помагаме на бели хора...
13
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези кърлежи,забили се дълбоко в снагата на нещастния ни народ никога няма да започнат да се грижат сами за себе си! Продажните ни управници им осигуряват чудесен стандарт на щастливи туристи в петзвездни хотели на брега на морето,безплатно лечение,безплатен транспорт,всичко безплатно! Да не са луди да се разделят с тези екстри,платени с потта и кръвта на мизерстващия БЪЛГАРСКИ народ! Никъде в Европа не им осигуряват такова безметежно живуркане,затова пристигат на огромни тумби тук!
12
3
 
28
 
! Отговори
птица преди 1 година
Каква интеграция? Защо интеграция? Какви са тези жълто сини парцали? Само в Хукрия ли има война? Защо не приемате и не дарявате танкове на Карабах, например? Те са блокирани от 3 месеца, ама интересът клати феса. Хукрите не бива да остават за дълго и да ни носят проблемите си.
11
0
 
26
 
! Отговори
Дезинтеграция преди 1 година
Тук никой не говори селския диалект, който наричат "украински език", да се оправят. Промити мозъци, също като македонците.Освен това, едва ли образованието в бивша Украйна е по-зле от това в бг, това е невъзможно.
10
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Слънчев бряг нямаха езикови затруднения айде холан- двата езика са близки за 2-3 месеца обучение могат да комуникират без проблем! Не сме богати и това е причината да мрънкат!
9
2
 
25
 
! Отговори
Пацак преди 1 година
До Пепелац...А,в Полша нали уволниха учителка на укринчета,защото не признавала гея Степан Бандера за герой,какъв ти "првилен подход"....
8
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кого по- напред да изхранвам със заплата от 1000 лв: урки, медици, полицаи, политици, учители, или кмета на селото ни? Към кого да се обърна да ми влезе в положението?
7
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голяма бариера, пречка, едва в следващи 100 години ще започнат самостоятелно да се справят с жалки си живот.
6
3
 
31
 
! Отговори
Нане преди 1 година
780 минимална заплата, с удръжките 600 лева чисто, за работещите бедни Българи... На украта 1200 лева, хрантутена в хотел... ===))) това е нареждането на ливерал фашистите от краваристаня.... Е работещите, кого по напред да издържат, шФеци, доктори от авганистаня, укри...
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
въобще не е пречка
4
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мисля че всички мъже украинци от 18 до 50 години трябва да се екстрадират в украйна от цяла европа не може някой да умира като куче друг да бяга
3
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали Ухрайна побеждава. Да се връщат и да възстановяват държавата.
2
9
 
24
 
! Отговори
Нане преди 1 година
От тия мързеливци, нищо не става... Тия са по нагли и брутални и от наще щФеци... ===)))