Църквите закъсаха сериозно със сметките за ток

Храмовете искат от КЕВР да плащат като битови потребители
Обновена: 30 яну 2023 20:04 | 30 яну 2023 19:52, Красимир Ангелов
92

Светият Синод поиска с декларация до Комисията по енергийно и водно регулиране църкви и манастири да плащат сметките за ток по тарифите за битовите потребители. Мотивите са, че храмовете изпитват сериозни материални затруднения.

В столичния храм "Рождество Христово" са платили близо 3,5 хил. лв. сметки за миналия отоплителен сезон. Отец Симеон споделя, че вече изпитват затруднения за плащането им.

"За един храм, който е сякаш едно домакинство. Площта, която има храмът, е около 200 квадрата, а отоплението, което използваме, е подово, на ток и не се изключва заради хората, които идват за служба", допълни той пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Според енергийни експерти, ако църквите и манастирите се отчитат като битови потребители, сметките им ще бъдат двойно по-ниски спрямо тези, които плащат в момента.

Високите сметки за ток са причината да се спре отоплението на криптата под храм "Рождество Христово", където е обособено и място за неделното училище, което посещават децата в района.

"В момента не го отопляваме с нищо, въпреки че системата я има, но не я пускаме заради високите сметки. Ако е много студено, се ползват други източници, като духалки и радиатори", каза отец Симеон.

От Комисията за енергийно и водно регулиране заявиха, че предстои да бъде обсъдено искането на Светия синод за преминаването към битов ток.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
1
 
2
 
! Отговори
Забранява се виене преди 1 година
И крещене от кресливите диреци от опасност за Ц-4.
78
5
 
1
 
! Отговори
Народеее???? преди 1 година
Всичко ще съди Бог, цял - гняв без милост! Помисли си сега, грешнико, имаш ли някакво оправдание? А най-вече помисли за злото, което си сторил. В тоя живот Бог ти е дал най-лек начин да получиш прошка за всички свои беззакония, за неправдите си, за блудодействата, за всички твои велики и страшни грехове. Трябваше само да ги изповядаш пред духовника, комуто Бог е дал пълна власт да ти прощава, и щеше да ти бъде простено, но ти и това не стори. Ти знаеше това, но не го стори. За това ти говориха и проповедници, и духовници, но ти не стори нищо. Толкова години преживя, имаше достатъчно време, за
77
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държавата мисли само за бизнеса за никой друг.
76
2
 
2
 
! Отговори
Свети киловатчас преди 1 година
Първо църквите, после джамиите.
75
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отците са против ценностите на евроатлантизЪма и "свободния" пазар. И правилно.
74
2
 
2
 
! Отговори
До 75 преди 1 година
Ако" Бог ни променя, а не ние сами" - тогава къде отива Свободната воля на човека, дадена ни от Бога???? Човек сам променя себе си, ако се вслушва и действа по Божиите Закони ПО СВОЯ СОБСТВЕНА СВОБОДНА ВОЛЯ. Само тогава може да се възвиси.
73
1
 
3
 
! Отговори
Обективно преди 1 година
БОГ Е ВЪТРЕ В СЪРЦЕТО НА ЧОВЕКА. НО ЧЕСТО ЧОВЕК ЛЪЖЕ САМ СЕБЕ СИ И СЕ САМООПРАВДАВА. ТРУДНО ЩЕ СЕ ВЪЗВИСИШ, АКО ЛЪЖЕШ САМ СЕБЕ СИ. ЦЪРКВАТА Е ДОСТА ИЗКРИВЯВАНА ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ. И ПОЛЗВАНА И ЗА ПОЛИТИЧЕСКИ ЦЕЛИ. КАКТО И ИСЛЯМА.
72
4
 
1
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 1 година
Специалистите мое ли фанете Бог эа предната опашка ааа
71
1
 
2
 
! Отговори
75, преди 1 година
но едни имат Големи грехове, а други - съвсем малки. Тия с големите - ако се помолят по- старателно - сигурно ще им бъде простено, да, Бог е добър?
70
2
 
3
 
! Отговори
До 75 преди 1 година
Значи мога да крадна малко от съседа и жена му, ама като си призная и поискам прошка - пак ще съм на небето безсмъртен, и така - пак и пак, и пак...? Ама после пък ще поискам прошка и Христос нали е добър - ще ми прости...за кой ли път?
69
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има жив Бог Исус Христос и тоя чака вашето разкаяние за да ви прости греховете и да ви омие в своята пролята кръв на Голгота, избора е ваш никой повтарям никой не може да се Спаси чрез добри дела, защото всички съгрешихме и се нуждаем от неговата прошка, той ни променя не ние сами има много но всеки може да се обърне към Исус и да разговаря съкровенно и открито и Исус Христос ще му отговори на всички въпроси
68
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен"А попа в Кокаляне е вързал църквата към уличното осветление" , ами нали бог бил светлина и попа вързал към светлината, ами като няма пари, какво да прави човека, как да я поддържа тази църква?
67
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само брадатите доносници не бяха хленчили за пари. Не им стига че смъкват пари от къде ли не, а и вероятно Митко чорапа издава повече фискални бонове от самите тях.
66
0
 
1
 
! Отговори
До 68 преди 1 година
Да. Има Жив. А ти защо мислиш, че аз не общувам с него, а само ти СИ?
65
1
 
2
 
! Отговори
Майна преди 1 година
Който си мисли, че добрият живот се състои в добри материални възможности - жестоко се е излъгал. Който се стреми към материалното - ще го получи. Но после ако не знае КАК И КАКВО да прави с него - много ще съжалява.
64
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чети трите послания на Апостол Йоан за Любовта на Исус Христос и прошката и за греховете и най вече моли се на него без Молитва и Вяра и без Откровение от Исус Христос не можеш да разбереш Слово Божие, защото то е Боговдъхновено а не просто писание на човека ,аз съм на работа нямам време цяла вечер с теб да се занимавам има си Библия има жив, който чака с нетърпение да общува с вас, които Истински го търсят
63
9
 
0
 
! Отговори
Соломон Паси преди 1 година
М'ната му на Православието!
62
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега им тряснете един допълнителен данък на чуждите фирми , разпределящи тока , а парите да се дават за нуждаещи се, например църквата и ще имат за отопление!
61
0
 
1
 
! Отговори
До 49 преди 1 година
Преписваш без да проУмяваш какво точно се казва! Не са важни поученията, а ДЕЛАТА. При това - без да чакаш да ти бъде разплатено. Всъщност - знаеш ли какъв изобщо е смисълът на човешкия живот? Ако Христос ти е платил ПРЕДВАРИТЕЛНО греховете - какъв е смисълът от живота или пък колко точно мога да съгрешавам? Може би е без лимит? ?:)
60
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Дедо попАми да минат тогава на сечива и горива от каменната ера, ли? Я стига!