Ще стигне ли "Гражданската отговорност" 600 лева?

Засегнати ще бъдат над 3 млн. потребители
Обновена: 30 яну 2023 19:40 | 30 яну 2023 10:02, Нели Христова
320
Ще стигне ли  "Гражданската отговорност" 600 лева?
Снимка: БГНЕС

Възможно е поскъпване на застраховката "Гражданската отговорност" заради предложения за промени в Кодекса за застраховане, казват от застрахователния бранш.

"Засегнати ще бъдат над 3 млн. потребители. Превозвачи също ще увеличат цените на услугите. Това ще рефлектира върху цените на всяка една стока. Застраховката „Гражданската отговорност“ може да стане 600 лева, а за превозвачите - по-драстични суми". Това коментира пред bTV адвокат на Съюза за стопанска инициатива Ирина Абаджиева.

Тя уточни, че повишаването ще се дължи на по-голям риск, който ще бъде заложен в законодателството.

"Това, което е внесено от Министерството на финансите, предвижда Българското национално бюро да плаща автоматично всяка една претенция, която идва от чуждо бюро, по щета, която не е доказана. Браншът иска доказателство, че е платено на увреденото лице", добави Абаджиева.

Според Министерството на финансите промяната в законодателството е необходима за влизането на България в еврозоната, но от Съюза за стопанска инициатива не са съгласни с това твърдение.

"Това, което ни сме се договорили за влизане в еврозоната, е да направим промени, с които да гарантираме правилното функциониране на системата "Зелена карта", допълни адвокатът.

След като няколко различни партии внесоха текст с едни и същи мотиви тя е категорична, че с тях не са водени лобистки разговори.

"Това е текстът, внесен от Националното бюро и Асоциацията на българските застрахователи. Политическите партии подкрепят това, което бизнесът казва, че е необходимо, за да се защитят интересите на българските граждани", уточни Ирина Абаджиева.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


320
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
280
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и погледнете в началото на видеото за кои партии не е проблем да ни бръкне в джоба още по дълбоко - ПП и ДБ
279
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се плаща за недоказани щети? Това някой луд го е мислил. Или по-скоро някой крадец който иска да източва парите.
278
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НС да се разпуска веднага, то се видя, че те за народа нищо няма да гласуват, ами поне да ги спрем да гласуват за себе си. Никакво гласуване на изборите, няма да се обвинявам за действията на депутатите. Дори вече имам чувството, че ще си умра от кеф ако ДПС е първа политическа сила. То е ясно, че нищо не могат да направят, обаче искам целият свят да види носовете на останалите.
277
0
 
4
 
! Отговори
Мен преди 1 година
Таман събереш малко пари и си вземеш по хубава кола да се чувстваш човек ...те ще направят така да трябва да я продаваш... После карайте нови коли ..електрически ако може даже хахаха
276
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В фейсбука се показвате с луксозни коли БМВ, Ауди, Мерцедес и т.н. но когато идва ред да плащате веднага почнате да ревете)) Аз съм ЗА само тия които карат луксозни коли..
275
0
 
4
 
! Отговори
$$$$€€€€ преди 1 година
Няколко фактора.Колко струва колата.( от кой клас е колата,и )Колко е годишна( регистрация,дата на производство).Кога си си взел книжката,и категории те които имаш(купил книжката) Колко пари ти е годишно дохода,Какви нарушения имаш.Тогава нека има различни цени за всички нас,това може би да е справедливо
274
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
oще една причина за подписката за референдум за запазване на лева на Възраждане
273
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Общо взето трябва да плащаме повече понеже сме обещали така ако влезем в еврозоната. Ако и за други неща са заложили такива бомби е по-добре да не влизаме в еврозоната
272
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Чик чок, жалка история си :)
271
8
 
0
 
! Отговори
Milen преди 1 година
Днес плащах гражданска отговорност няма поскъпване.
270
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Takъв е планът на Клаус Шваб и световния икономически форум. Ще направят всичко необходимо за да не може обикновения човек да притежава личен автомобил.Добре е овцете да се ограмотят докато е време.
269
3
 
13
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
споко,нема да стане 600 лева!...Само 590...ЕВРО...М/у другото,така наречената "Гражданска отговорност" е "одържавена" "такса спокойствие" и е чиста проба рекет !...Който иска,да се застрахова ..Който не иска,като сгафи на пътя,ДА СИ ПЛАЩА !!!..Познавам водачи,които десетилетия са били ПРИНУДЕНИ да плащат "таксата спокойствие" БЕЗ да са предизвикали и най-малък инцидент !...Но айдуците са им прибирали парите съвсем редовно и при това-съвсем официално..
268
1
 
9
 
! Отговори
Арбайтен преди 1 година
Няма да се прибирам в Бегестан, всичко в Германистан ми е по-евтино. Даже и застраховката :)
267
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 288, така ли? Какво ще направиш? Знаеш ми ИП-то и къде живея? Щом манталитета ви е толкова... сте си точно такива. Разберете, че никой не ви е длъжен.
266
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Чик чок, не е съвсем така. Минават от общината и ти прибират колата, ако седи на обществено място. А после те съдят да платиш разноските.
265
3
 
17
 
! Отговори
1989 преди 1 година
А всичко беше заради едни банани.....
264
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 287, защо ще разчиташ на каското ми, ако ми смажеш автомобила? Ти си виновен, ти го плащаш! хайде малко повече интелект вкарайте в разсъжденията си! Чупиш-купиш! Това са ви учили майките ви? Не виждам сега защо да е по-различно! Иначе опцията е бедняците да бъдете изолирани. Има не един и два филма с този сюжет :) В живия живот, обаче... няма да има Мат Деймънд за да ви спаси.
263
0
 
12
 
! Отговори
Евразиец преди 1 година
Не се притеснявайте, европейците няма да ви оставят да гладувате - хрупкавите скакалци идват!
262
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Селски, по-леко с епитетите! Ти познаваш ли го човека, че го наричаш непрокопсаник? Гледай си количката, радвай й се, карай си я, но необиждай хората!
261
3
 
5
 
! Отговори
277 преди 1 година
Ами тогава да се сложи таван на стойността на застрахования автомобил, за материалните щети. ГО да покрива щети за максимум 50 хиляди и всичко останало да го покрива каското. Като ти удари колата за милион този без ГО ще да плати макс 50... и да се връщаме в комунизма. Откъде накъде всички ще плащаме за лукса на богатите.